Газета » СОЦІО

SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS * FROM news where (active_i = '1') and (lang_code = 'rus') and (date_i <= '2024-05-02') and ((cat_id = '6')or('0' >= '6')) and (in_newspaper = '1') and ((is_nonpublished <> '1')or(6 = '13')) order by id desc LIMIT 200, 20

Закарпатські добровольці — у серці, пам’яті й бронзі…

Історія закарпатських добровольців сягає початку далекого 1939 року, коли наш край був окупований військами фашистської Угорщини. Відтоді аж до 1941-го, незважаючи на переслідування з боку влади, тисячі закарпатських юнаків і дівчат нелегально переходили угорсько-радянський кордон, аби потрапити на той бік Карпат. Усі вони вірили: настане час, коли Закарпаття позбудеться поневолювачів, — і самі прагнули взяти участь у визволенні свого народу. Та не так сталося, як гадалося… Молоді хлопці й дівчата за нелегальний перехід кордону і «шпигунство» на користь Угорщини діставали від трьох до восьми років ув’язнення, а деякі були засуджені навіть до страти.

Інтерв’ю з нагоди ювілею — 50-річчя Високопреосвященнішого митрополита Бориспільського і Броварськог

25 серпня до Закарпаття прибув ковчег із мощами одного з найшанованіших святих в усьому православному світі — святителя Миколая Мирлікійського.

Європейська слава закарпатського художника із Радванки

Він представляв свої роботи у відомих музеях Амстердама, Роттердама та інших міст Голландії, зате на Закарпатті, де він колись народився, про Оскара Мендліка майже ніхто не знає.

Королева Єгипту мала ужанське коріння

Маріанна Терек походила зі знатного роду, який проживав і на території сучасного Закарпаття. Однак в історії стала відомою під йменням Джавадан Ханум як королева Єгипту.

Вікові дерева Закарпаття

Природу Закарпаття часто прирівнюють до природи Швейцарії, називаючи наш край карпатською Швейцарією. Кожен, кому випадає нагода подорожувати ним, мимоволі оцінює його природну красу.

За життя Георгія Кірпу на Закарпатті шанували. По смерті — пам’ятають

Він прожив усього 58 років, але залишив по собі яскравий слід в історії розвитку не лише транспортної галузі, а й, без перебільшення, всієї України. Напівсирота, виходець із простої селянської родини на Хмельниччині, дійшов до владного ешелону великої країни в центрі Європи. Все це — про Геор­гія Кірпу, людину, котра, незважаючи на статус державного мужа, якось по-особливому тепло, щиро, навіть закохано ставилася до нашого краю. Ім’я Героя України, академіка Транспортної академії, колишнього міністра транспорту і зв’язку — генерального директора Укрзалізниці Георгія Кірпи відоме як в Україні, так і далеко за її межами.

Історія закарпатського пивоваріння

Закарпатське пиво сьогодні навряд чи витримає конкуренцію з вином. Місцеві приватні броварні хоч і заявляють про себе, проводять фестивалі, однак до бренда «Червеного вина» їм ще далеко. А дарма — скажуть історики, бо піар піаром, а традиція пивоваріння на Закарпатті дуже давня і починається вона не з підгорянської пивоварні, як багато хто вважає, а, як мінімум, століттям раніше — з 1568 року з пивоварні під Мукачівським замком.

Уроки «ГЕСівського» бунту на Хустщині: як захистити річки Закарпаття?

Нинішня хвиля масових протестних акцій проти намірів районної влади та «інвесторів» ощасливити сільську Хустщину зведенням каскаду з 6-ти малих гідроелектростанцій (МГЕС) на р. Ріка та висвітлення цих подій провладними ЗМІ вкотре засвідчують сумну і просту істину. Влада знову уникатиме відповідальності за законно не обґрунтовані рішення, спрямовуючи енергію невдоволення людей у цілком безпечні для неї безплідні дискусії «за» чи «проти» МГЕС та перекладаючи відповідальність за долю річки начебто на відкуп громадських слухань.

Мода на Закарпатті з первісних часів до середини ХХ століття

Історія моди — одна з важливих сторінок минувшини, яка демонструє набагато більше, аніж може здатися на перший погляд. Мода не обмежується подіумними заходами і колекціями відомих кутюр’є, бо відображає глибші суспільні процеси. Тому модні тенденції важливі й для істориків, які за зовнішнім виглядом різних верств населення визначають рівень культури й освіченості населення, іноземні впливи і наслідування. На Закарпатті фешн-середовище формувалося завдяки різним обставинам, тож мода тут є справедливою помічницею історії та археології.

Масарик, Ужгород і Підкарпатська Русь

Томаш Масарик — чехословацький державний і політичний діяч, перший Президент (1918—1935 pp.) Чехословацької Республіки — народився 7 березня 1850 року в містечку Лани (Чехія). Освіту здобув у Віденському і Лейпцизькому університетах. Від 1876 року — доктор філософії Празького університету. Перебував у еміграції, очолював чеський рух опору, висунув ідею створення незалежної Чехословацької держави. Саме йому належить ідея приєднання Підкарпатського краю до складу Чехословаччини. Помер Масарик 14 вересня 1937 року.

Чотири століття Другетів

Історія роду Другетів у королівстві на теренах Угорщини налічує понад чотири століття та майже півсотні правителів. Кожен із них залишив свій слід в історії нашого краю і Ужгорода зокрема. Саме графи Другети почали культивувати на найбільш сонячних околицях міста європейські сорти винограду. Саме завдяки їм в обрисах Ужгорода так помітні й досі віяння архітектури Італії та Франції...

Солотвинський солерудник: від Римської імперії до занепаду наших часів

Солотвинський солерудник експлуатується з часів Римської імперії. А 239 років тому, в 1778-му, тут, на шахті «Крістіна», почалося промислове добування солі. Всього на родовищі пройдено дев’ять шахт. Про його історію яскраво розповідають експонати Музею солекопалень, який розташований в окремому будинку на пагорбі.

Єврейський діапазон Закарпаття: від «не дочекаєтеся» до «пам’ятати і не забувати»

У Берегові та Виноградові з 8 по 11 червня проходить фестиваль «Єврейські дні на Закарпатті», де і євреї, і неєвреї не лише насолоджуються смачною випічкою та кошерним вином, без утоми слухаючи різножанрову музику на концертах, але й гуртом переглядають оскароносну угорську кінострічку «Син Саула», вражаюча дія якого відбувається в Освенцимі 1944 року, а також небайдужо згадують і світлі, і драматичні сторінки єврейської історії Закарпаття.

Валерій Мурга: Боротьба з чорними лісорубами дала потужний ефект

Заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін та начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга під час спілкування з журналістами розповіли про стан лісової галузі й боротьбу з незаконними вирубками на теренах Закарпаття.

Маленькі історії з глибоким змістом на подушках Лариси Чмельової

Якщо роздивляєшся їх з відстані кількох метрів, здається, що це картини з кольорової тканини. А коли береш до рук, то спочатку не віриш побаченому — що це подушки з кольорової шкіри, до дрібниць продумані, зі своїми маленькими філософськими історіями, продовження яких хочеться домислити чи навіть написати. Їх створює дизайнерка і колекціонерка Лариса Чмельова.

Українські заробітчани: від вугільних копалень Пенсільванії до нафтових родовищ Сибіру

В усі часи, мандруючи континентами, люди завжди шукали, де краще. Нині число мігрантів у світі наближається до чверті мільярда чоловік. І при цьому важко на світовій мапі знайти країну, де би ви не зустріли громадян українського походження. За кордонами власної країни вони чи не найчисельніша національна діаспора світу.

Закарпатець у петиції до президента просить повернути експропрійовану комуністами землю колишнім вла

Закарпатець Євген Гулачі зареєстрував петицію до Президента України Петра Порошенка з проханням до того, як зняти мораторій на продаж землі, повернути незаконно експропрійовані комуністами землі колишнім власникам.

Древо стогне на світанні…

Смерті найменше
бояться ті люди,
чиє життя має
найбільшу цінність.
І. Кант

 

Погода

Стрічка новин

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат