Газета » СОЦІО

SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS * FROM news where (active_i = '1') and (lang_code = 'rus') and (date_i <= '2024-04-19') and ((cat_id = '6')or('0' >= '6')) and (in_newspaper = '1') and ((is_nonpublished <> '1')or(6 = '13')) order by id desc LIMIT 140, 20

Як повернути гроші з збанкрутілих банків

Найбільше хвиля банкрутств банків була в 2014 році. Тоді, за даними Національного банку України, до кінця року в стані ліквідації перебувало 19 українських банківських установ, ще на 15 установах процедура ліквідації була завершена.

«Модний дід і нянько золоті!..»

«Най вчаться на моїх помилках».

Репресовані закарпатці

В Україні в третю неділю травня щороку вшановують жертв політичних репресій — людей, які були репресовані й закатовані радянськими «енкавеесниками» і яких червоні кати нищили в ГУЛАГах на просторах «родины чудесной». На Закарпатті налічувалося понад 15 тисяч політичних в’язнів та репресованих. Вони потрібні були на «стройки коммунизма!». Із них залишилося 103 закарпатці.

Іван Мешко: Не роби людям того, чого не хочеш, аби робили тобі — моє життєве кредо

Ужгородський Національний університет, без сумніву, вважається найвагомішим досягненням Закарпаття другої половини ХХ століття. Розташований на крайньому заході України, один із наймолодших університетів держави, він має високий рейтинг і заслужену славу одного з найперспективніших університетів країни.

Його підпис стоїть під Маніфестом

Але не цей факт є домінантою в розповіді 95-річного Олекси Логойди про своє життя-буття. Бо й справді в житті його було стільки історично цікавих фактів, що про цей підпис він говорить, як про щось буденне, звичайне.

«Я б дуже мріяла, щоб той Ужгород вернувся...»

Останнє велике інтерв’ю Клари Балог.

Незабутнє...

Багате подіями ХХ сторіччя приховує безліч своєрідних подій, серед яких не останнє місце належить драматичній історії євреїв у Європі, у тому числі й на Закарпатті.

Закарпатець, який став англійським лордом

Історія про відомого бізнесмена Роберта Максвелла, який народився у Закарпатті.

Ружа за вікном…

Тоті цвіти красні,
котрі зацвітають,
тоті діти щасні,
котрі матір мають.

Народне прислів’я

Українська світломузика від 1960-х і до сьогодні. Сторінка Закарпаття

В Ужгороді в ILKO Gallery, за підтримки Агенції регіонального розвитку Закарпатської області та ГО «Культурна платформа Закарпаття», відбулася лекція на тему «Українська світломузика від 1960-х і до сьогодні. Сторінка Закарпаття».

На хвилях гірських річок

Перші унікальні споруди — дерев’яні греблі («готі») — своєрідні символи Гуцульщини. Зародження бокорашства.

Сутність болю — крізь тверезий сміх

Його село, розташоване неподалік від районного центру Перечин, має назву Мокре. Так, так — Мокре, а не — Мокра (може тому, щоб не сплутати з Руською Мокрою, що на Тячівщині в тому ж Закарпатті). Там, де, як подейкують, сьомої липневої днини жителі відзначали колись і відзначають нині свято літнього сонцестояння гойно-гойно.

Чому Ботанічний сад в Ужгороді працює лише в будні дні

Про цей абсурд говорили вже давно. Ботанічний сад в Ужгороді може мати хороші доходи, якщо провести елементарні зміни.

Закарпаття бере участь у європейському річковому проекті

У Тячеві відбулася третя зустріч із підготовки Інтегрованого плану управління басейном річки Тиси. Захід зібрав понад 50 представників різних організацій з Рахівського, Виноградівського, Тячівського та Хустського районів Закарпатської області.

Храми полковника Коломацького

На Православній набережній в Ужгороді є храм, історія якого тісно пов’язана з архімандритом Всеволодом Коломацьким. Виконуючи його волю, у 15-ти православних храмах Закарпаття, Словаччини та Чехії вже 29 років у поминальні дні відправляють молебні за загиблими на війні.

Кафедральний собор: Кухня єзуїтів, книги та нові таємниці

Нещодавно Ужгородом поширилася сенсаційна новина: під час реставраційних робіт у цокольному поверсі єпископської резиденції була знайдена вмурована кухня єзуїтів — перших господарів собору. Майстри, знімаючи шар штукатурки, зняли тонку перегородку, яка закривала стіну з колись вмурованими в неї 2 печами (одна більша, інша менша), та, очевидно, полицями й столами для приготування їжі.

Страшна трагедія в Кемерово

У російському Кемерово згорів крупний торговельний центр. Загинуло сотні людей. І більшість із них — діти. Вони отримали безкоштовні квитки в кіно у період передвиборної кампанії на виборах президента. Вчителі привезли дітей з сільських шкіл і повели їх у кіно, а самі пішли «по магазинах». Щоб діти не розбіглися, попросили адміністраторів закрити в кінозал двері.

Різдвяник

5 квітня минає річниця з дня смерті Михайла Сятині — уродженця с. Синевир Міжгірського району, колишнього депутата Верховної Ради України і Закарпатської обласної ради, доктора фармацевтичних наук, професора.   З цієї сумної нагоди у Києві вийшла книга спогадів про Михайла Лукича. Подаємо розповідь знаного письменника Срібної Землі Дмитра Кешелі, яка вміщена в цьому виданні.

Європейську мрію про «органік» ефективно втілює в Україні виходець із ЄС

Реформи загальної аграрної політики в Євросоюзі мають наголос на переорієнтацію ринку та постачання якісної продукції, що відповідає потребам споживача. Усе це стимулюватиме подальший розвиток ринку органічної продукції.

 

Погода

Стрічка новин

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат