Газета » СОЦІО

SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS * FROM news where (active_i = '1') and (lang_code = 'rus') and (date_i <= '2024-04-20') and ((cat_id = '6')or('0' >= '6')) and (in_newspaper = '1') and ((is_nonpublished <> '1')or(6 = '13')) order by id desc LIMIT 120, 20

Сказ: Чи такі безпечні звірята, як нам здається?

Минулого тижня Ужгород облетіла несподівана новина: в Боздоському парку просто на дорогу до людей вийшла молода дика лисиця. Чутка про те, як худюще молоде лисеня не боялося людей і залюбки їло з рук печиво збаламутила м’якосердих людей, які фотографували, знімали відео та спеціально приходили годувати «бідолаху»... Словом, мімімі потрохи підходило до зашкалу.

Непокірливий закарпатський пастир Теодор Ромжа перед приходом совітів готувався працювати у підпіллі

За мемуарами «Лубянка и Кремль» Павла Судоплатова, одного з очільників НКДБ-МДБ-КДБ, «на рахунку» чекістів — ліквідація 1 листопада 1947 року лідера греко-католиків Закарпаття, єпископа Теодора Ромжі, який заважав «визволителям» як противник переходу до православ’я і як джерело просочування важливої інформації з УРСР до Ватикану.

Репресії комуністів на Закарпатті

Як нащадки губернатора Костянтина Грабаря познайомилися
з радянсько-більшовицькою системою.

«Свіча догоріла. Душа відлетіла…»

…Пообіднє 3 жовтня. Телефонний дзвінок від Михайла Фединишинця — і крізь сльози його тяжкі, як гори, слова:
— Щойно помер батько…

ТГМ — taticek та некоронований король, який подарував Закарпаттю «золоте двадцятиліття»

На початку 1919 року закарпатську землю зайняла чехословацька армія, а вже у травні збори в Ужгороді виступили за входження краю до складу Чехословаччини. У червні 1920-го за Сен-Жерменським договором Підкарпатська Русь, чеською Zeme Podkarpatoruska, стала окремою адміністративною одиницею країни, що асоціювалася із яскравою постаттю Масарика, першого Президента Чехословацької Республіки.

З початку року через низькі зарплати з Закарпатгазу звільнилося 185 працівників

Станом на початок вересня в компанії нараховується 496 вакантних посад, і їх кількість щомісяця зростає. Основна причина звільнень — низький рівень заробітної плати на підприємстві, — повідомили в прес-центрі підприємства.

«Епідемія перекриття»

Москаль просить поліцію порушити кримінальні справи за фактом перекриття автодоріг провокаторами.

Що робити з мовами в Україні

Питання мов у нашій країні останнім часом мало виключно політичний характер. Саме це питання використовувалося багатьма штабами партій, особливо перед виборами.

Головна галузь Закарпаття опинилася під загрозою знищення

В уряді часто вигадують схеми для наповнення бюджету, однак часом це доходить до абсурду. Наразі сокира нависла над самою лісовою галуззю. А все через те, що перед тим, як піти у літню відпустку, депутати Верховної Ради 10 липня ухвалили Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств», яким була внесена поправка до Податкового кодексу України, що передбачає земельний податок на всі лісові землі України.

В Ужгороді є лабораторія США з виготовлення хімічної зброї?

Цього тижня виник міжнародний скандал. Колишній міністр Державної безпеки Грузії Ігор Гіоргадзе повідомив про те, що на території Грузії та України діють таємні лабораторії США, де проводять біохімічні експерименти над людьми.

Британці засуджують порушників і шахраїв у сфері соцвиплат. А українці? Вже є дані дослідження

Британці добре розуміють: гідний соціальний захист неможливий без контролю за тим, щоб кошти, призначені нужденним, надходили за адресою, а не прилипали до рук спритників і шахраїв.

Цифрове телебачення на Закарпатті працює лише наполовину

Анонсованого переходу на цифрове ТБ чекали з осторогою. І недаремно: замість 32 анонсованих безкоштовних телеканалів у людей часто працює лише 16, у деяких — 8, а в інших узагалі немає.

Колективізація в Закарпатті

Цього року виповнюється 70 років суцільної колективізації післявоєнного господарювання в Закарпатті.

Василь Химинець: Теза про дотаційність Закарпаття — неправильна і згубна

Доктор фізико-математичних наук, професор, автор понад 500 наукових та науково-популярних праць та публікацій, автор 34 книг, автор 58 патентів на винаходи, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки — називати усі регалії нашого нинішнього героя Василя Васильовича Химинця ми не станемо, їх можна легко знайти в Інтернеті. Але головне — не це. Роки забілили його волосся, але не вгасили вогника в очах. 24 серпня Василю Химинцю виповнилося 70 років (з яких 50 віддав науково-педагогічній діяльності), і ми зустрілися, аби поговорити про нього. Охопити неохоплене неможливо, але ми спробували. Василь Васильович сам і почав розмову, з презентованої ним недавно книги «Освіта Ужгорода».

Координатор проекту «Батарейки, здавайтеся!» Володимир Цигика: У мене вдома зберігається 20 тисяч ба

Наш співрозмовник не може сказати, коли саме він загорівся темою батарейок та сортуванням сміття. Батарейки стали супутніми в сортуванні Володимиром сміття. У 2016 році в себе вдома (Володимир корінний житель Невицького) він відкрив пункт прийому вторинної сировини.

Закарпаття — єдиний регіон в Україні, де масово не гинуть бджоли

В Україні масово гинуть бджоли. Бджолярі б’ють на сполох, наголошують — це спричиняє мільйонні збитки пасічників та призводить до екологічних наслідків. В окремих випадках уже вдалося встановити причетність пестицидів до загибелі комах, поліція відкрила кримінальне провадження. Втім, це не лише українська проблема — бджоли зникають по всьому світу.

Туристи зафіксували жахливі умови перебування вовків   в екопарку на Міжгірщині

Із враженнями від жахливих умов, у яких тримають вовків у «Екопарк «Долина вовків», що в селі Синевирська Поляна, поділилася у соцмережі Маріанна Собран.

«А на горі горять вогні…»

Про родину Зимомрів із міжгірського села Голятин, в якому мені у тепер вже занадто далекому 1974-му випало закінчувати середню школу, я писав немало: про неньку-вдовицю, перевесницю моєї матері — нарис «Журавка під ясенами…». Про кожного з її п’ятьох синів, які стали окрасою не тільки Голятина і не лише Верховини: Василя, Івана, Федора, Миколу, Юрія… Нині, на жаль, їх лише троє…

Шестеро закарпатців перепливли Босфор

У Туреччині днями відбувся ювілейний 30-й заплив через Босфор. Цього року серед учасників запливу на 6,5 кілометра було і багато українців, серед яких і шестеро закарпатців.

 

Погода

Стрічка новин

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат