Газета » СОЦІО

SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS * FROM news where (active_i = '1') and (lang_code = 'rus') and (date_i <= '2024-03-29') and ((cat_id = '6')or('0' >= '6')) and (in_newspaper = '1') and ((is_nonpublished <> '1')or(6 = '13')) order by id desc LIMIT 180, 20

Мости Ужгорода: Маловідомі сторінки

Наш постійний дописувач, знавець історії нашого міста, краєзнавець Юрій Туряниця нещодавно дослідив мости Ужгорода. Пропонуємо вашій увазі цю, без сумніву, цікаву й пізнавальну розвідку.

Податкова може завдати удар по багатьох закарпатцях, які живуть із кордону

Державна фіскальна служба запланувала зміни до законодавства, які заборонять українцям повертатися додому менше, ніж за добу, якщо вони везуть товар на 500 євро. Не таємниця, що майже всі закордонні товари на ринках Закарпаття привезені або з Угорщини, або зі Словаччини. Від пральних порошків до холодильників. Усі ці товари завозять перевізники на мікроавтобусах.

Ужгородська «маргаринка» — від заснування до наших днів

Ужгородський маргариновий завод за часів Чехословаччини та угорського правління   (1931—1944 рр.)

Визволення чи загарбання: Якою ж є ця дата в історії Закарпаття

28 жовтня сталінські війська визволили Закарпаття від фашистів. Але тоді ж почалися криваві репресії сталіністів проти закарпатців. Чи знайдеться сміливість у якогось історика порівняти втрати нашого краю від перебування під фашистами та сталіністами? Скільки втрат закарпатці зазнали від цих двох режимів?

Закарпатські вузькоколійки в історичному аспекті

В умовах розвитку капіталістичних відносин, починаючи з 60—70-х років ХІХ ст., в Європі розпочалося бурхливе будівництво залізниць. Їм належала першість у пасажирських і вантажних перевезеннях. На той час у нашому краї вже була прокладена основна мережа, яка власне й нині успішно діє.

Відлуння Угорської революції 1956 року на Закарпатті

Масовий рух в Угорщині, який розгорнувся на початку жовтня 1956 року, засвідчив, що народні маси в своїй більшості подолали психологічний бар’єр страху деспотичного режиму, тому готові до рішучої боротьби проти тоталітаризму.

Конфлікт за елітну будівлю в Ужгороді

Чи вижене суд профспілки з площі Народної.

Проти кого воювали повстанці УПА

14 жовтня — єдиний день у році, коли в ньому збіглися аж чотири визначні дати: релігійне свято Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День захисника Вітчизни та День створення Української повстанської армії (УПА). Остання цього року відзначила свій 75-річний ювілей. Як дослідник історії українського війська скажу: в нашій країні, на жаль, ще не віддають належну шану цьому збройному формуванню та його учасникам, яких так мало залишилося в живих!

У 150-ти школах Закарпаття очікується освітній колапс

Чи знав Президент України Петро Порошенко про те, що підписання ним Закону «Про освіту» загальмує просування України до Євросоюзу і призведе до освітнього колапсу в регіонах, де українська мова не є домінуючою? Знав. Але Закон підписав. Бо проти цього Закону виступала Угорщина й Румунія, а у разі непідписання закону він втратив би величезну частину власного електорату. Для Порошенка ж наступні вибори є домінантними в його найближчій політичній діяльності.

На туристичних вказівниках в Ужгороді — фейкова історія міста

Інформаційні вказівники-борди — не перша спроба зробити перебування туристів в Ужгороді комфортнішим. До цього були інформаційні ліхтарі, які не світять, а ще наземні зображення з QR-кодом. Автори бордів вирішили піти далі, аніж просто зобразити назви об’єктів — додали короткі історичні описи, мапи. Однак наробили стільки помилок, що більше спотворили історію міста, аніж зробили щось корисне.

Ужгородка Леся Кочут: Творіння одягу, взуття й аксесуарів із вовни

Ми вже познайомили вас із батьком відомих братів-ювелірів Кочутів Андрієм. А зараз   розкажемо про маму — Лесю. Вона також є творчою і багатогранною. Сини — Юрій, Роман та Ігор — радяться із нею щодо дизайну прикрас «Kochut. Handcrafted jewelry». Жінка разом зі своєю половинкою виготовляють унікальні вироби, інколи навіть у колаборації. А ще пара планує відкрити у себе вдома домашній музей закарпатських урбаністики і мистецтва.

Як метал став каталізатором суспільного життя Закарпаття


Селище міського типу Кольчино, що на Мукачівщині, за 345 років існування тут металургійно-металообробного виробництва відоме не тільки в нашому краї і теренах колишнього Радянського Союзу, а й в країнах Європи. Цього року найстарішому Фредішово-Шелестівському металургійному і металообробному заводу виновниться 345 років.

Одним міфом стане менше

Чи потрібно святкувати День партизанської слави?

Композитор Віктор Теличко збагачує дитячу музику закарпатським інтонаційним колоритом

Кожен композитор мріє створити музику для дітей, що надовго залишиться у їхній пам’яті, яку виконуватимуть наступні покоління.

Як метал став каталізатором суспільного життя Закарпаття

Минуле нашого краю нерозривно пов’язане з ранньозалізною добою, коли на території сучасного Закарпаття розпочали добувати залізо.

Андрій Кочут: Loft-лампи, ювелірні ідеї для «Kochut. Handcrafted jewelry» і домашній мистецько-урбан

Відомі ювеліри — брати Кочути, походять із творчої і талановитої родини. Їхні батьки — Андрій та Олеся надихають хлопців, підкидають ідеї, конструктивно критикують. І вони також займаються унікальним hand made.

Закарпатські добровольці — у серці, пам’яті й бронзі…

Історія закарпатських добровольців сягає початку далекого 1939 року, коли наш край був окупований військами фашистської Угорщини. Відтоді аж до 1941-го, незважаючи на переслідування з боку влади, тисячі закарпатських юнаків і дівчат нелегально переходили угорсько-радянський кордон, аби потрапити на той бік Карпат. Усі вони вірили: настане час, коли Закарпаття позбудеться поневолювачів, — і самі прагнули взяти участь у визволенні свого народу. Та не так сталося, як гадалося… Молоді хлопці й дівчата за нелегальний перехід кордону і «шпигунство» на користь Угорщини діставали від трьох до восьми років ув’язнення, а деякі були засуджені навіть до страти.

 

Погода

Стрічка новин

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат