Майбутнє унікальних мінеральних джерел Закарпаття — під загрозою

27.01.2018 20:39 СОЦІО

Через зволікання Міністерства охорони здоров’я із прийняттям лишень одного нормативного акта протягом останніх 3 років, вітчизняні виробники мінеральних вод, у тому числі і закарпатські компанії, опинилися в ситуації, коли їхнє місце на ринку можуть зайняти іноземні конкуренти.

А все — через нерівні умови ведення бізнесу, в які українських виробників планує поставити наше ж Міністерство охорони здоров’я.  

Про подібну загрозливу ситуацію на власній сторінці у соцмережі Facebook повідомив народний депутат від Закарпаття Роберт Горват.  

«Понад рік звертався із запитами до уряду стосовно проблеми з розробкою нормативно-правових актів, що регулюють безпечність та якість харчових продуктів. Проблема полягала в тому, що Міністерство охорони здоров’я не спромоглося вчасно розробити Гігієнічні вимоги до природної мінеральної води», — повідомив парламентар.

Ця затримка унеможливила затвердження Гігієнічних вимог до природної мінеральної води, як того вимагає ухвалений раніше Верховною Радою України Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» 1602-VII. Ухвалення останнього ще у 2014 році було обумовлено необхідністю гармонізації вітчизняного законодавства з правом ЄС. Однак, попри численні звернення з боку закарпатського нардепа, МОЗ до останнього зволікало із розробкою необхідного документа та оприлюдненням його для публічного обговорення.

Серйозного прогресу вдалося досягти лише нещодавно — після понад року звернень та запитів різного рівня.

«Нарешті домоглися того, що 29 грудня 2017 року Міністерство охорони здоров’я оприлюднило проект наказу для громадського обговорення», — повідомив Роберт Горват, зазначивши, що в оприлюдненому проекті частково враховані і його зауваження на відповідність Директивам ЄС.

Тим не менш, занепокоєння нардепа викликала одна з норм оприлюдненого Міністерством проекту. Виявилося, що замість привести українське законодавство до європейських стандартів, автори документа включили в нього положення, що поставило під серйозний ризик значну частину українських виробників мінеральних вод.

«Зокрема, мова про пункт, у якому йдеться про не застосовування цих гігієнічних вимог до вод, стосовно яких здійснюється дослідно-промислова розробка. У випадку, якщо це положення залишається, то частина природних мінеральних вод, що зараз присутні на вітчизняному ринку, не зможуть бути визнані водою природною мінеральною до закінчення дослідно-промислової розробки. А вона становить у середньому 5 років»», — пояснив Роберт Горват.

Подібне нововведення для нинішніх виробників стане серйозним ризиком. По суті виробників природної мінеральної води просто виштовхнуть із ринку через цю норму, забравши у їхньої продукції унікальний статус «води природної мінеральної». Таким чином, особливі мінеральні води, що видобуваються, в тому числі й на Закарпатті, опиняться під загрозою.

Але можна очікувати і на серйозніші проблеми у довгостроковій перспективі.

«Це потягне за собою наслідки як для компаній-виробників, так і для всієї галузі в регіоні, оскільки під ударом опиняться цілющі родовища, які наразі є у розробці, а з ними — і майбутнє всієї галузі», — заявив у коментарі нашому виданню Роберт Горват.

«Ці обмеження недопустимі. Вони можуть серйозно вдарити по вітчизняних виробниках природних мінеральних вод. А значна частина їх, як відомо, працює саме на Закарпатті, — зауважив нардеп. — Наш край славиться своїми цілющими природними водами і я переконаний, що вони повинні бути доступні для споживачів по всій країні. На жаль, прийняття згаданої норми може поставити їхнє виробництво під ризик. А тому зараз ми робимо все можливе, щоб цього уникнути і не дати Срібній землі втратити один зі своїх символів».

Наразі парламентар вкотре звернувся до в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун із проханням врахувати зауваження до проекту наказу МОЗ при затверджені Гігієнічних вимог до природної мінеральної води. Зокрема — вилучити сумнівну норму про дослідно-промислову розробку. На думку нардепа, це дозволить уникнути нечесної ринкової конкуренції та забезпечить рівні права вітчизняних та закордонних виробників.

ТЕГИ : мінералка

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат