Газета » СОЦІО

SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS * FROM news where (active_i = '1') and (lang_code = 'rus') and (date_i <= '2024-04-26') and ((cat_id = '6')or('0' >= '6')) and (in_newspaper = '1') and ((is_nonpublished <> '1')or(6 = '13')) order by id desc LIMIT 160, 20

Від тунелю до швидкісного поїзда

Я за кермом автомобіля понад 35 років. Стаж чималий. Але точно знаю — такого жахливого стану доріг ніколи не було. Коли до нас, водіїв, дійде, що ми люди, а не якісь істоти, яким усе одно, по чому їздити. Нам не повинно бути все одно.

Нищити — не будувати!

Куди прямує колись одна з найбагатших республік колишнього СРСР — Україна.

Історія успіху: Як в Ужгороді європейські партнери допомогли врятувати безнадійне підприємство

Ще у травні 1946 року на базі обласної організації Українського товариства глухих (УТОГ) створили Ужгородський навчально-виробничий комбінат, де працювали випускники школи для глухонімих дітей. На цьому комбінаті були майстерні з пошиття одягу та кілька інших ремісницьких цехів.

Потяг Ужгород—Кошице: Міф чи реальність?

Останні кілька тижнів тема залізничного сполучення між Ужгородом та словацьким містечком Кошице набула, здається, нового звучання. Неочікувано те, що раніше було більш схожим на чутки та дещо амбітні сподівання жителів прикордонного Ужгорода набрало реалістичних обрисів і про транскордонну електричку заговорили і в Києві, і в Братиславі.

Куди грядеш, Україно?

Нещодавно прочитав у газеті «РІО» за 27 січня ц. р. статтю про приховане зростання комунальних послуг. Задумався і поставив собі питання: куди ми йдемо у незалежній? Ми так мріяли і надіялися на краще майбутнє ще у 1990 р.

Великий піст — період духовної весни

19 лютого Свята Церква Христова ввела нас, вірних, в особливий період нашого духовного життя, в період Великого посту або, як святі отці називають, у період духовної весни, морально-духовного відновлення християнина.

Безмежжя духовного простору Юрія Герца

Слово до некруглої дати художника-корифея.

Із повсякденного життя ужгородців 40-х років ХХ століття

Про період радянської влади на Закарпатті відомо досить багато як зі спогадів очевидців, так і з великої кількості наукової та науково-популярної літератури. Однак переважна більшість інформації стосується звільнення міст загалом, окремих об’єктів чи соціально-економічного розвитку. Натомість чимало фактів про соціальний устрій післявоєнного Ужгорода, його повсякденне життя досі маловідомі, а то й зовсім невідомі сучасному поколінню.

Цього року Ужгород матиме потужну презентацію на Днях України в Кошице

Керівник словацького фонду Feman, радник мера Кошице, головний організатор Днів України в Кошице Едуард Бураш розповів про підготовку до цьогорічних Днів України.

Історія мера Ужгорода, причетного до однієї з найбільших трагедій людства

Серед майже 6 мільйонів жорстоко вбитих євреїв — жертв Голокосту, було близько 10 тисяч євреїв з Ужгорода і близько 100 тисяч осіб єврейської національності з Закарпаття. З них близько 10 тисяч — діти, які навчалися у школах різного ступеня…

Чому потяг Київ—Солотвино не зупиняється навіть на крупних залізничних станціях Закарпаття

Після «реформи» Укрзалізниці виникли проблеми з добиранням залізницею у багатьох закарпатців. Укрзалізниця запевнила, що новий графік руху потягів через Закарпаття не завдаватиме клопоту мешканцям.

Майбутнє унікальних мінеральних джерел Закарпаття — під загрозою

Через зволікання Міністерства охорони здоров’я із прийняттям лишень одного нормативного акта протягом останніх 3 років, вітчизняні виробники мінеральних вод, у тому числі і закарпатські компанії, опинилися в ситуації, коли їхнє місце на ринку можуть зайняти іноземні конкуренти.

Рахівське золото для Закарпаття

Що обіцяє нова серія «золотої лихоманки» — повернення до ідеї розробки неодноразово блокованого родовища.

Теребле-Ріцька ГЕС — єдина у світі, яка споруджена на двох річках

Одним із найцікавіших об’єктів, проект якого зберігається у фондах Закарпатського обласного державного архіву, є Теребле-Ріцька ГЕС у селі Нижній Бистрий Хустського району. Це єдина у світі електростанція, що споруджена на двох річках водночас.

Угорська корона і Закарпаття: Історія предмета, який став символом

З-поміж усіх історичних пам’яток і символів Угорщини найбільшу цінність має угорська корона. Це не просто витвір ювелірного мистецтва чи історична реліквія, а ще й символ угорської державності. Там, де корона — угорська земля. Її історія дуже цікава: цей предмет зникав на століття, затим повертався. Тривалий період своєрідних «мандрів», спроби продаж-викупів не знищили її, а тільки додали цінності.

Огляд редакційної пошти

Чергова добірка листів на шпальтах «РІО». Ми раді допомагати нашим читачам. Мудрі кажуть: якщо проблему складно вирішити, про неї треба хоча би написати.

Що за дикі суми у газових платіжках?

Листопадові платіжки з цифрами, зіставними з розміром пенсії, викликали серцеві напади та паніку. Виявляється, газопостачальник запровадив так звану рекомендовану плату за наступний місяць. Насправді ж, питання необхідності оплати цих астрономічних сум споживачі можуть вирішувати самі. Але про це їх чомусь завчасно не попередили, чим і викликали масовий стрес.

Перервана пісня Михайла Машкіна

У листопаді цього року минула 91-ша річниця від дня народження та 46-та від трагічної смерті художнього керівника ансамблю пісні й танцю «Боржава» — композитора, поета, заслуженого діяча мистецтв України Михайла Машкіна. За своє життя він створив багато чудових пісень, а найвідоміша з яких — «Верховино, мати моя» — облетіла весь світ і стала своєрідним гімном Верховини.

Закарпатські науковці видали перший в Україні словник невідмінюваних у мові іменників

Близько десяти тисяч зафіксованих словникових одиниць – загальних назв і власних найменувань географічних об’єктів, а також вказівки щодо наголошення, граматичних форм, значення та походження цих одиниць, охоплює «Словник невідмінюваних в українській мові іменників».

Майже 1500 рейдів проведено на Закарпатті проти порушників правил полювання

За період з 1 січня по 29 листопада працівниками Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, районними мисливствознавцями, громадськими інспекторами, представниками правоохоронних органів та користувачами мисливських угідь проведено 1497 рейдів щодо дотримання законодавства України в сфері полювання та збереження мисливських ресурсів. Залучено 5407 людей. В результаті проведення наглядових заходів складено 28 протоколів. Присуджено 4114 гривень. У результаті рейдів мисливськими угіддями вилучено 92 петлі на козулю, 27 - на зайця, 30 - на фазана.

 

Погода

Стрічка новин

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат