Газета » СОЦІО

SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS * FROM news where (active_i = '1') and (lang_code = 'rus') and (date_i <= '2024-05-02') and ((cat_id = '6')or('0' >= '6')) and (in_newspaper = '1') and ((is_nonpublished <> '1')or(6 = '13')) order by id desc LIMIT 220, 20

«Стежину ту, що вивела тебе…»

Недавно в ужгородському видавництві Timpani під егідою громадської організації «Товариство верховинців Міжгірщини» вийшла солідна 458-сторінкова книжка «Верховина. Волівщина. Міжгірщина». Про історію цього видання, його структуру, питання, які виникали під час роботи, розповідає уродженець Верховини, кандидат філологічних наук, доцент УжНУ Іван Сенько.

Репортаж із саду-колекції ужгородського ботаніка і мандрівника

Тут почуваєшся зовсім не так, як будь-де на Закарпатті. При вході тебе огортає солодкувато-цитрусовий запах ранньоквітучої жимолості. Через кілька метрів він губиться, але захоплює вже інше — цвітіння рослин, кущів, дерев, які тут на кожному кроці, і ростуть, наче в природному середовищі.

Ресторанне життя Унґвара за мадярів, чехів та хамовитих російських офіцерів

В усі часи, в усіх усюдах шлях до серця чоловіків та й жінок нерідко пролягав через шлунки. Особливо через закарпатські шлунки, що за історично короткий термін пізнали принади кухонь цілого ряду держав, до яких за останні пару століть належав наш благословенний край.  

Відомий та невідомий Духнович

Закарпатський історик розповів про загадки трудів і днів Олександра Духновича.

Як зупинити знущання над народом

У представників панівного класу України ніхто з рідних і близьких не загинув і не був поранений на війні. Фінансово від війни клани не втратили, а тільки збагатилися. Їхні діти вчаться і відпочивають за кордоном. Їхні батьки не живуть на звичайну пенсію і не отримують медичне обслуговування в звичайних українських лікарнях.

Поможіть зберегти замок Телекі в Довгому

Про це закликає закарпатців колишній довжанин зі Словаччини.

Сенсей із Закарпаття Михайло Рогач про мистецтво боротьби і гармонії

Найменшим його вихованцям — чотири роки, і вони вміють рахувати японською набагато раніше, ніж українською, а найстаршій — за 50. У «середній» віковій категорії — лікарі, актори, реконструктори гітар, музиканти, будівельники, дизайнери, школярі, студенти, вчителі. Усі вони називають його по-різному: сенсей, дядя Міша, Міша. У повсякденному житті він Михайло Рогач — ужгородець, який практикує і навчає айкідо.

Пора покути і надії

Спасенна жертва вічної Любові
(Хресна дорога)

Моя альма-матер

Моя альма-матер — Ужгородський державний університет, у якому я навчалася і працювала. І це 48 років із мого життя, майже півстоліття!

Закарпаття попереду

Закарпатська область стала першою в Україні, яка підтримала ініціативу природоохоронного проекту «Збереження карпатських пралісів», що з 2014 року впроваджується на території Українських Карпат громадською організацією «Українське товариство охорони птахів» за участі та фінансової підтримки німецької природоохоронної організації «Франкфуртське зоологічне товариство», і схвалила розширення національних природних парків свого регіону — «Синевир», «Зачарований край» і Ужанський. Тепер ще 23,2 тисячі гектарів закарпатського лісу будуть під пильною охороною. Уся процедура погоджень була складною і мала неоднозначне сприйняття і серед місцевих жителів, і серед лісників.

Закарпатські єпископи закликали вірників не палити суху траву

Дорогі вірники, шановні люди доброї волі! Кожен з вас, особливо у цю пору року спостерігає невтішну картину спалювання сухої трави на великих площах. Наслідки таких весняних підпалів дуже різноманітні: пожежі, забруднення довкілля, вигорання грунтового покриву, загибель диких тварин, шкода людині й всьому Творінню. Люди, спалюючи суху траву, багато чим ризикують, оскільки вогонь може вийти з-під контролю та поширитися на велику площу.

«Я — твій син, Бескиде, плоть твоя, Бескиде»

29 березня — 100-річчя видатного поета Андрія Патруса-Карпатського.

В Ужгороді відтворять середньовічну вежу із дзвіницею як символ міської самоврядності

Бефруа — саме так називають у центрі Європи один із головних символів міста: сторожову вежу із міською дзвіницею та годинником. Невдовзі Ужгород має шанс збагатитися цим символом, недоотриманим із певних історичних причин. Автором відповідного проекту є громадський діяч, науковець та дипломат Ален Панов.

Якою буде вартість оформлення нових паспортів для закарпатців

У звичайному (нетерміновому) порядку вартість оформлення внутрішнього паспорта становитиме — 87 гривень, закордонного — 253 гривні. Але це не стосується закарпатців, які оформлятимуть паспорт вперше. За законом для них плата відсутня.

Хто любить паростки зелені

«Ліс не тільки тіло, але й душу гріє», — вважає великоберезнянський патріот зеленого золота Карпат Ольга Олень.

Генріх Розман: Закарпатці навіть не уявляють, у якій сміттєвій небезпеці перебувають

Закарпатське сміття готові переробляти фіни, китайці та поляки. Закарпатці проти.

Вишуканість Dior та Chanel: як одягався Ужгород у п’ятдесяті-сімдесяті

Світлини оповідають і історію моди. Маємо кілька фото 1950—1970 років із сімейних альбомів ужгородців. На знімках — елегантні люди, вбрані стримано-офіційно. Їхні образи асоціюються з інтелігентністю і демонструють смак.

«Затичок на задню кишку», або Дещо з історії аптек Ужгорода

Навіть у молодого міста є загадки. А тим більше в Ужгорода, що в тисячолітньому вирі подій не раз мандрував із однієї держави до іншої, повсякчас не лише змінюючи своє лице, але й накопичуючи на ньому ознаки минулих епох. Лише за останні 150 років історичний калейдоскоп трансформував картинку міста з австро-угорської на чехословацьку, потім на угорську, на радянську і ось на нинішню.

 

Погода

Стрічка новин

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат