Газета » ДОЗВІЛЛЯ

SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS * FROM news where (active_i = '1') and (lang_code = 'rus') and (date_i <= '2024-03-19') and ((cat_id = '9')or('0' >= '9')) and (in_newspaper = '1') and ((is_nonpublished <> '1')or(9 = '13')) order by id desc LIMIT 0, 20

Ми пишаємося ним!

10 січня цього року професору УжНУ доктору історичних наук, старшому науковому співробітнику Центру Гунгарології, членуТовариства з вивчення спадщини Шандора Петефі при Академії наук Угорщини, засновнику професійної угорської історіографіїна Закарпаття Якову Ісаковичу Штернбергу виповнилося б 100 років. Його і досі пам’ятають як талановиту людину, яка до останнього віддавалася роботі.

Наративи трилогії Івана Корпанця

Бог дав кожному свій дар. Та написати книгу суджено не всім. Тим паче цікаву й потрібну людям для їхнього розсудку про себе в світі та світ у собі на прикладі свого родоводу. Часто беруться за перо безліч бажаючих «стати» письменниками. Однак здійснення цієї мрії небагатьом досяжні.

Сповідь щедрих літ

Саме так можна б назвати 48 книг письменника Юрія Шипа на форзацних світлинах вибраних творів у ювілейному виданні «П’ять презентів» (лірики, пісень, гумору, сатири і байок) з нагоди його вісімдесятиліття.

Їх слово і пісня здружили

Наш край у когорті видатних митців дав і двох ровесників — поета Юрія Шипа та композитора й співака Петра Матія.

Потужний імпульс   з народних джерел

У читальній залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Федора Потушняка (директор Олена Канюка) відбувся літературний вечір, присвячений творчому доробку фольклориста, літературознавця, науковця Івана Хланти за роки незалежності України.

Любов і слава Ярослава

(Зворушливе враження)

Любов з солоним присмаком

В ужгородському видавництві «Патент» побачила світ книга «Крижане полум’я” закарпатської письменниці Наталії Дурунди. У видавництві професійно, добросовісно, вчасно виконали свою роботу. Презентабельні обкладинка, палітурка, форзац, друк – усе якісно. Про це, зокрема, йшлося на початку презентації, яка відбулася в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка.

Побачили світ вибрані поезії Василя Густі

Нарешті закарпатський поет прийшов до читача зі своїм вибраним. Ошатна книжка з дизайном Миколи Дем’яна побачила світ у видавництві «Timpani». До книги увійшли поезія, драматургія, мініатюри, вірші для дітей, гумор і сатира.

Марсель Онисько про спонтанну українсько-словацьку колаборацію, Дітей Хармса та перфоманс у Жиліні

Ужгородець Марсель Онисько постійно генерує творчі ідеї. Він пише тексти, малює і співає. Його творчість не для мас, але, до прикладу, кілька сотень людей з року в рік чекають “календар від Марселя” з його дивакуватими репродукціями.

Досвід Естонії для України: Як можна об’єднати людей у спальних районах за прикладом Таллінна

Спальні райони є у всіх великих містах і проблема скрізь одна й та сама – люди живуть розрізнено, а інколи не знайомі навіть сусіди на одному поверсі.

Рената Мойш: Моє кредо щодо роботи - нема справ які неможливо вирішити

Нас зацікавила звістка про те, що на Всесвітній виставці ЕКСПО-2020 в Об’єднаних Арабських Еміратах було представлено і Закарпаття, а саме – Дім Моди Reny M.

Лицарі Ордену паленчарів

У Мукачеві прийняли перших 8 закарпатських виробників паленки
до Лицарського Ордену паленчарів.

Степовик поріднився з Карпатами

Зачаровуватися красою Карпатського довкілля — самобутнього і неповторного, захоплюватися традиціями, звичаями верховинців і долинян — це одна справа. І зовсім інша — поріднитися з Карпатами, і свої працю, вміння, талант і знання присвятити цьому чудовому краю та його людям.

Звук, світло та 34 тонни поворотного кола: Музично-драматичний театр відновив роботу після реставрац

Театральну сцену, яка була на реставрації 4 місяці (з них активні роботи тривали 2 місяці), здали в користування театру 15 квітня. У залі Закарпатського академічного українського обласного музично-драматичного театру імені братів Юрія Августина та Євгена Шереґіїв зібралися причетні до події та актори, аби бути свідками технічної здачі проєкту.

На вул. Заньковецької, 4 знищують зелену зону, аби розпочати будівництво

Це відбувається на зеленій зоні на вулиці Заньковецької, 4. Мешканці будинку обурені: 10 грудня невідомі особи почали вирізати здорові фруктові дерева перед багатоповерхівкою, а аварійні — залишили.

Як Закарпаття долучиться до Днів України в Кошице

Від 23 березня до 3 квітня в Кошице пройдуть чергові Дні України. Один із організаторів Днів України, голова громадської організації «Феман», радник мера Кошице з міжнародних питань Едуард Бураш розповів про особливості цьогорічного заходу.

Як в Ужгороді відбуватимуться два однакові фестивалі млинців

Як ми розповідали, цього року в Ужгороді в одні і ті самі дні відбудуться два фестивалі «Ужгородська палачінта». Один з них традиційно відбудеться в Боздоському парку, а інший біля супермаркету «Дастор». Звичайно, що з цього приводу вже було багато обговорень, що, мовляв, є певні права на саму назву фестивалю і що право на фестиваль мають ті, хто його створював.

Душі амфора благодатна…

(До 90-річчя від дня народження Петра Мізуна).

Розпочалася щорічна акція «Напиши листа Миколаю!»

Про початок святкової акції написав на своїй сторінці у Facebook туризмознавець і «головний помічник святого Миколая» Федір Шандор.

 

Погода

Стрічка новин

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат