Газета » СОЦІО

SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS * FROM news where (active_i = '1') and (lang_code = 'rus') and (date_i <= '2024-03-29') and ((cat_id = '6')or('0' >= '6')) and (in_newspaper = '1') and ((is_nonpublished <> '1')or(6 = '13')) order by id desc LIMIT 520, 20

«Від кожного особисто залежить справа багатьох», — каже педагог із 66-річним стажем

Марія Мартин переконана, що від роботи потрібно мати насолоду. 46 років роботи вона присвятила школі, ще 20 — УжНУ. Працювала старшим викладачем кафедри німецької філології. Надзвичайно вимоглива до себе і своїх вихованців, навіть у поважному віці не припиняє трудитися: проводить вдома погодинні уроки з німецької мови зі школярами.

«Не буде кінця світу!..»

Про кінець світу, який начебто має вчергове (після недавніх базікань про 1991-й, 2000-й, 2012-й і т. д.) статися вже у 2014-му, просторікують чи не всі віщуни, ворожки й ворожбити та ще жовта преса перцю додає... Хоча не вони перші. Мабуть, відколи «світ світить», відтоді цим страхають довірливий люд...

Світ на дотик. Проблеми зору

Ужгородській міській громадській організації інвалідів зору «Дивосвіт» виповнилося 5 років.

Коли і де на Закарпатті з’явилося залізо?

Знаний краєзнавець, кандидат історичних наук Степан Пеняк давно й успішно вивчає сиву минувшину Закарпаття. Археологія, за словами самого вченого, його улюблена наука, адже вона дає змогу заглянути у глибінь століть і навіть тисячоліть, дослідити на конкретних речах, як і чим займалися тоді люди, котрі населяли ту чи іншу територію. Правда, аби натрапити на древню знахідку, дос­лідникові має не лише пофортунити, йому треба надзвичайно глибоко осягнути тему, докласти великого труда, терпіння і знань. Але якою є радість, коли усвідомлюєш, що ти «здобув»!..

Закарпаття отримує 20 % із доходу, створеного на його території

Аби функціонували регіони, потрібно зробити три важливі кроки, вважає 89-річний економіст Іван Мешко.

Незалежність розпочинається з енергоефективності

Закарпаттю пропонують ефективні кроки для економії коштів.

Угорці співпрацювали з УПА

Дещо про «особливе бойове побратимство» УПА й угорської армії.

Що може чекати Україну найближчим часом?

Останні події в Україні торкнулися як нас, так і світового співтовариства. Українці задумалися над майбутнім і своєї держави, і своїм власним. Тож напрошується порівняння з країнами, де відбувалося щось подібне, адже людям неодноразово вдавалося скинути владу. Хоча, як свідчать приклади, нова влада, найчастіше, не затримувалася надовго.

З чого слід починати новому Кабміну

Україна стала на шлях перетворень. Forbes опитав авторитетних економістів щодо того, які кроки у першу чергу слід здійснити новому українському урядові.

Як змінити економічну модель держави, щоби менше крали

Україна стоїть на порозі змін. Є реальна можливість створити країну вільних людей. І якщо ми цього не зробимо, то всі жертви і страждання останніх трьох місяців були марними, і другого такого шансу не буде.

Як ми діда Юру відучали хропіти

...Нещодавно зустрілися з однокласником Іваном, який з два десятиліття працює за кордоном. Розбалакалися-розговорилися. І згадали про колоритного й підприємливого діда Юру — Іванового сусіда. А знало його і пам’ятає й донині все середнє покоління нашого великого села: Юра постійно вигадував усілякі «моделі й схеми», аби заробити гроші.

40 виняткових днів Великого посту

Людина не має показувати, що постить, бо це інтимний процес самопізнання й очищення.

До чого призведе реформа таксі

Пасажири мають право на комфорт за оптимальну ціну.

Бокораші не лише ліс сплавляли, а й бали справляли!

Взятися за перо нас спонукала на перший погляд глибоко призабута, але все ще жива в пам’яті верховинців дата: минуло лише півстоліття з того часу, як рікою Тереблею (однією з правих приток Тиси) були сплавлені останні плоти-бокори.

Дорога до незалежності України тільки   розпочалася, вважає історик і найстаріший письменник Закарпат

У виданнях Інституту сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАН України досі цитують праці Казіміра Гурницького, а на історичному факультеті УжНУ працює вже не одне покоління науковців, яким передавав знання Казімір Іванович, без сумніву, кращий на Закарпатті знавець історії Далекого Сходу і найстаріший ужгородський літератор. Все життя він відкривав перед студентами УжНУ таємниці країн Азії та Африки, першим почав грунтовно досліджувати постать забутого в СРСР Агатангела Кримського, історика, письменника, перекладача і поліглота.

У 70 років — у Книгу рекордів Закарпаття й Книгу рекордів України

Сьома книжка закарпатського письменника, кандидата у майстри спорту Йосипа Ганича — «Шашки на Закарпатті» — побачила світ напередодні його 70-річчя. Вона ж принесла Йосипові Федоровичу чергову значну перемогу — у поважному віці спортсмен і за сумісництвом письменник встановив рекорд із книгою «Шашки на Закарпатті». Це перше видання виду спорту, де найповніше висвітлено біографії 109 шашкістів із цікавими світлинами та шашковими партіями, а також малюнками, віршами, анекдотами   на шашкову тематику. Натомість закарпатець не думає зупинятися на зробленому. У ювілейний рік у нього чимало ідей, а також спогадів про життя, яке тісно переплітається з його улюбленим видом спорту.

Закарпаття має шостого Шевченківського лауреата

Ним став письменник і журналіст Мирослав Дочинець. Його обрали за результатами таємного голосування у номінації «література». Для крайового письменства це вже шостий літератор, нагороджений найвищою в Україні творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва

 

Погода

Стрічка новин

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат