Не паліть опале листя‚ суху траву й чагарники

admin 25.02.2015 15:57 ПОДІЇ

Управління ДСНС України у Закарпатській області закликає громадян утриматися від практики спалювання опалого листя‚ сухої трави, та чагарників.


Не зважаючи на те, що надворі ще стоїть доволі прохолодна погода, в Закарпатті почастішали пожежі сухої трави та сміття. Станом на 23 лютого в області вже зареєстровано 27 таких пожеж. Загальна площа випаленої території перевищує 25 га. Найбільше пожеж зафіксовано на Ужгородщині, наступними йдуть Мукачівщина та Перечинщина.
Основною причиною появи таких загорань і надалі залишається людський фактор, точніше безконтрольне випалювання громадянами минулорічних залишків сухої рослинності.
Як наслідок, вогонь завдає непоправимої шкоди екосистемам, на відновлення яких необхідно не один десяток років. Також випалювання сухої трави здатне призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей.
За статистикою, пік подібних пожеж припадає саме на вихідні дні, коли громадяни масово пораються на дворогосподарствах. Уже найближчим часом, зауважують фахівці Управління ДСНС України у Закарпатській області, в оперативних зведеннях з’являться так звані «дачні» пожежі, коли результатом такого «весняного прибирання» можуть стати знищеними від п’яти до десяти дачних будиночків та споруд.
Немало важливим є також той факт, що, враховуючи географічне розташування дачних масивів (віддаленість від населених пунктів та відсутність під’їзних шляхів), рятувальна техніка не в змозі дістатися до місця події. На оперативність гасіння таких пожеж значно впливає й відсутність водопостачання в дачних масивах.
Щоб не сталося лиха, й небезпека оминула вашу оселю, Управління ДСНС України у Закарпатській області закликає громадян дотримуватися елементарних вимог безпеки під час перебування на природі, дачних ділянках, приватному житловому секторі.
Намагайтеся, щоб на вашій ділянці було якнайменше сміття: купи сухої рослинності, зрізані або сухі гілки краще відразу перенести на смітник;
Розпалювання багать для спалювання сухого листя, бадилля, сміття тощо на території приватних дворогосподарств, дач, садових ділянок дозволяється на відстані не менше 15 м від житлових та господарських будівель і лише під наглядом дорослих. Забороняється розведення багать у вітряну погоду.
Біля будинку обов’язково має бути ємність з водою, а в будинку - вогнегасник!
Якщо ви помітили горіння сухої трави - спробуйте самотужки його ліквідувати. У випадках значного поширення пожежі - негайно повідомте про загоряння за телефоном 101.
Разом з тим пам’ятайте! За самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність. Статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за самовільне спалювання рослинних решток законодавство передбачає покарання окремих громадян штрафом від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою штрафні санкції на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Управління ДСНС України у Закарпатській області

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат