Помер відомий закарпатський медіаексперт Олександр Герешко

Академія культури і мистецтв 14.08.2024 17:20 СОЦІО

12 серпня передчасно відійшов у засвіти відомий продюсер, режисер, журналіст, медіа експерт, засновник і керівник медіа каналу Академії культури і мистецтв «КіМ Медіа», викладач аудіовізуального мистецтва та виробництва циклової комісії мистецьких дисциплін АКіМ (один із відкривачів нової спеціальності на Закарпатті - Аудіовізуального мистецтва та виробництва) Олександр Віталійович Герешко.

Він був одним із найяскравіших представників мистецької еліти краю, досвідченим, ерудованим фахівцем, авторитетним педагогом, яскравим журналістом, доброзичливою людиною, що володіла даром надихати інших та об´єднувати заради добра рідного краю.

Олександр Віталійович у 1977 р. закінчив Ужгородську СШ № 4. У цьому ж році поступив на фізичний факультет Ужгородського державного університету. Після закінчення навчання в 1982 році поступив на роботу в учбовий телецентр університету, що тоді створювався. На посаді його керівника визначав напрямки розвитку, займався редакційною роботою.

Був направлений на навчання, отримав у 1985 році другу категорію режисера телебачення.

Після запрошення на роботу в Закарпатське обласне телебачення, поступив на навчання на Вищі режисерські курси, де здобув другу вищу освіту режисера телебачення.

Обійняв посаду головного режисера Закарпатського обласного телебачення. Крім адміністративної роботи, розбудови новітніх телевізійних технологій, активно займався творчою роботою в якості автора, редактора, режисера телевізійних програм.

У ті роки на Закарпатті бурхливо розвивалися телевізійні компанії. Як відомий у краї спеціаліст, Олександр Герешко брав участь у їх розбудові на керівних і консультативних посадах. Створював ТРК «Спектр», ТРК «Край», очолював Ужгородське бюро ТРК «М-студіо», керував Ужгородським бюро Західнорегіональної ТРК «НБМ», що згодом стала Київським «5-м каналом». Консультував Ужгородський «21 канал», ТРК «Хуст».

На запрошення керівництва УМВС в Закарпатській області у 1995 році створив першу в Україні телевізійну студію, що висвітлювала правоохоронну тематику, працювала з органами внутрішніх справ області, прокуратури, судів, Служби безпеки. Згодом, коли подібна студія «Магнолія ТБ» з’явилася в Києві, ділився з її працівниками досвідом своєї роботи.

Паралельно для втілення власних творчих розробок створив продюсерський центр, який сьогодні відомий під назвою “cineVIR”. На рахунку центру телевізійні фільми, що стали лауреатами міжнародних та українських телеконкурсів, мали успішну дистриб’юцію в країнах СНД.

Усі роки Герешко О.В. брав активну участь у громадському житті краю засобами, доступними через електронні та друковані ЗМІ.

У 2005-му році отримав пропозицію повернутися на обласне телебачення та стати заступником генерального директора. На цій посаді пропрацював 13 років. Фактично йому вдалося   заново створити обласний телеканал, що отримав назву «Тиса-1». На тому ж фінансовому, кадровому та матеріальному ресурсі з допомогою запропонованих Олександром Герешко рішень та за його безпосередньої участі вдалось збільшити ефір каналу з 2-х до 24-х годин на добу, вийти на супутникове мовлення. Були створені нові програми, що повернули компанію в лідери телевізійного простору області. Багато чого робилося вперше не лише в краї, але й взагалі у державі.

У 2009-2010 роках проходив навчання в Інституті Медіа Права м.Київ.

Крім роботи в Закарпатській області Герешко О.В., як спеціаліст, приймав участь у створенні двох загальнонаціональних супутникових телеканалів в м. Київ, що успішно вийшли в ефір.

У 2007 році став членом Національної спілки журналістів України.

У 2010 році запропонував проект нового телеканалу «Тиса-2» для українців за кордоном українською мовою, національних меншин і іноземних громадян їхніми мовами. Проект був схвалений колегією Держтелерадіо України.

У 2018 році Олександр Герешко отримав пропозицію долучитися до глибокої модернізації телерадіокомпанії «Мукачево «М-студіо», де на керівній посаді   долучився до її розбудови в місті Ужгород.

Член робочої групи з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова Закарпатської ОДА.

Нагороджений Почесною грамотою Кабінета Міністрів України, Грамотами Закарпатської обласної державної адміністрації та ради, Грамотами Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Грамотами Національної спілки журналістів України, Грамотами Служби безпеки України, Грамотами Держтелерадіо України, відзнакою МВС України «За сприяння органам внутрішніх справ». Лауреат обласної журналістської премії імені Михайла Фатули. Має церковні нагороди. Лауреат міжнародних і українських конкурсів телерадіопрограм.

З відомих робіт – зняті О.Герешком телевізійні фільми «Дерево, яке посадив ангел» (переможець престижного телевізійного конкурсу «Відкрий Україну») та «Вінко моє, вінко червеноє», «Європровінція»,   цикл «Маленькі історії маленького міста».

Автор багатьох аналітичних публікацій у центральних галузевих виданнях. Активно працював у закритих загальноукраїнських професійних групах медійного та телекомунікаційного напрямку в соціальних мережах, де користувався авторитетом, як галузевий експерт.

У 2018 році долучився до розбудови в області освіти в галузі телевізійного та кіномистецтва, сучасних медійних технологій. На посаді викладача Ужгородського коледжу (а через рік вже інституту) сприяв закладанню основ для створення у виші нових спеціальностей. Широко впроваджував сучасні мережеві та комп'ютерні форми навчання.

Паралельно вів медіастудію «Замкові сходи», яка на основі залучення студентів до практичної роботи створювала мультимедійні проекти навчального, мистецького та суспільно-політичного напрямку.

Був засновником і редактором відомих в краї інтернет-ресурсів, що продовжують традиції колишнього обласного державного телеканалу «Тиса». Публікував матеріали як архівного плану, так і новостворений медійних контент.

Олександр Герешко відомий також, як дослідник історії Ужгорода, де надавав регулярну допомогу таким відомим авторам, як Тетяна Літераті, Олександр Волошин, Михайло Басараб та іншим. Вів дослідження історії Закарпатського телебачення.

Вів роботу заснованої ним відомої студії «cineVIR», яка під час карантинних заходів останнього часу стала успішною в проекті обміну своїми роботами між телеорганізаціями України.

Успішно займався фотоартом, створені ним роботи часто ставали окрасою сторінок різних друкованих фотоальбомів та інтернет-видань.

Першим в країні зі студентами Ужгородського інституту культури і мистецтв опублікував дистанційно створений в умовах карантину спільний музичний проект, який відмітила преса.

Працював над дослідженням нових форм дистанційних медіапроектів, що стали викликом часу.

За своє життя він встиг зробити багато. Любив і підтримував дух новаторства, творчості, сприяв становленню молодої генерації спеціалістів, створенню аудіовізуальних творів різних видів, жанрів, стилів. Та, на жаль, пішов від нас, коли його праця була особливо активною, плідною.

Невимовно боляче рідним, друзям, колегам від усвідомлення непоправної втрати.

Висловлюємо глибокі, щирі співчуття родині, близьким і колегам, усім, хто знав і працював пліч-о-пліч із Олександром Віталійовичем. Його вклад у розвиток культурної спадщини краю є гідним! Його творчість була багатогранною, яскравою, успішною.

Світла пам’ять про Олександра Герешка назавжди   залишиться у наших серцях.

Ректорка Академії культури і мистецтв Наталія Шетеля, перший проректор - Федір Апшай, проректорка - Оксана Телеп, проректор - Ярослав Агій, завідувач відділення фахової передвищої освіти Лариса Крулько, завідувач відділу науково-методичної роботи та професійної підготовки працівників закладів сфери культури Володимир Черкасов та ін.

Прощання з Олександром Герешком відбудеться 14 серпня о 15:00 в панахидній на Кальварії

Вічна пам'ять колезі!

Академія культури і мистецтв

Коментарі :


15.08.2024 00:52 Сучка

За мертвого, або добре, або ніяк Но пак йому най Бог дасть вто, што собі заслужив. Кіть є Бог на небі, то його виверже з землі, тварь нехарну!


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат