У Перечині виник невиправданий конфлікт навколо будівництва релокованого з Краматорська підприємства

27.05.2023 13:37 СОЦІО

Конфлікт роздмуханий безпідставно.

Окупанти знищують нашу економічну інфраструктуру на сході країни. Керівники багатьох підприємств намагаються знайти більш безпечні місця, де можна було б відновити виробництво. Нові підприємства – нові надходження до бюджету і вирішення питання безробіття. Це розуміють і наші найближчі сусіди в Словаччині, Польщі, Угорщині. Тому там створюються спеціальні органи, які намагаються переманити українські підприємства до себе.

Власне, завданням місцевих влад у більш безпечних регіонах України також є створити умови для того, щоб українські підприємства не перевозили свої потужності до інших країн, а залишалися тут.

Одним із таких підприємств, керівництво якого вирішило перенести потужності з Краматорська на Закарпаття, є єдиний в Україні виробник вітроенергетичних установок мультимегаватного класу. Було проаналізовано можливу локацію розміщення заводу і досягнуто домовленості, що Перечинська ОТГ наразі є доволі депресивним регіоном, тут мало бюджетоутворюючих підприємств і буде логічно завод побудувати саме тут. Це дасть можливість наповнити місцевий бюджет, і, відповідно, покращити інфраструктуру, підняти соціальний та побутовий рівень.

Ще зовсім недавно голова Закарпатської ОВА Віктор Микита відвідував майданчик у Перечині, де почалося будівництво цехів заводу. "Сьогодні відвідали будівельний майданчик нового виробничого цеху компанії, яка стане частиною майбутнього індустріального парку. Велика частка продукції буде реалізовуватися на експорт. Тут працюватиме декілька тисяч фахівців, і ця платформа стане однією з бюджетоутворювальних", - написав тоді керівник області на своїй сторінці у Фейсбук.

Однак згодом у Перечині дехто почав підбурювати мешканців на протест проти будівництва цього заводу. Провокатори вигадували різні причини того, щоб підбурювати людей. Зокрема, говорилося про те, що завод має шкідливе для екології виробництво.

Говорили також, що на заводі будуть працювати не місцеві, а приїжджі працівники, а якщо і влаштують когось із місцевих, то зарплати у них будуть менші, ніж у приїжджих.

Ну а потім обурення перенеслось на побутову площину, мовляв, паркан перегородив прохід до річки і взагалі завод будують на ділянках, які належать місцевим мешканцям.

Обурення наростало і цим скористалися навіть місцеві політики, щоб очолити протестний рух і набрати політичні бали. Дійшло до погроз і закликів непокори.

Ми вирішили задати питання, які хвилюють перечинців, керівнику підприємства «Френдлі Віндтехнолоджі» Владиславу Єременку. І він погодився розвінчати ті міфи, які навмисно кимось поширюються в Перечині.

Міф 1. Підприємство є шкідливим для навколишнього середовиша

Правда. Безпечна, екологічна «зелена» енергія – наша сфера. Підприємство займається проектуванням та виготовленням комплектуючих для вітрових електростанцій (ВЕС). Це єдиний в Україні виробник вітроенергетичних установок мультимегаватного класу. У цехах не буде жодної металургії, плавки металу. Ми сучасний відповідальний бізнес. Для підтвердження своєї безпечності для навколишнього середовища ми замовляємо екологічну експертизу. Особисто мені як керівнику «Френдлі Віндтехнолоджі» не байдуже, що я залишу своїм дітям, які також живуть тут, на Перечинщині, та дихають цим повітрям.  

Міф 2. Робота лише для релокованих працівників. Місцевих людей не беруть

Правда. Кадровий голод – це основна проблема, з якою стикається підприємство при зміні своєї локації. Далеко не всі діючі працівники готові до переїзду у Перечин – у кожного свої причини. Зважаючи на специфіку виробництва, ми шукаємо інженерів-технологів, електрозварювальників на автоматичних та півавтоматичних машинах, слюсарів, чистильників металу.   Ці категорії завжди затребувані на нашому підприємстві. Тому пропонуємо мешканцям громади уже зараз замислитися над вибором професії. Загалом, для бізнесу місцевий фахівець – це великий плюс. На сьогодні до будівництва цеху залучено на різних етапах та кількість місцевих працівників, які виявили таке бажання. При розширенні виробництва, сподіваюся, їхня кількість зросте в рази.

Міф 3. Заробітна плата «своїх» і місцевих - різна

Правда. На розмір заробітної плати не впливає географія походження працівника. Виключно – ступінь кваліфікації . Не може інженер отримувати однакову зарплату з вантажником чи водієм. Чим більший досвід, тим більший коефіцієнт заробітної плати. До прикладу, нещодавно взяли на роботу інженера-будівельника з Ужгородщини з величезним досвідом будівництва – багатоквартирні будинки, драмтеатр, будинки культури. Людина пенсійного віку. Але ми з радістю запросили його до співпраці. І заробітна плата даного місцевого фахівця вища, ніж деяких інших інженерів.

Міф 4. Підприємство заблокувало прохід до річки.   Усе так і залишать

Правда.   З міркувань безпеки територію будівельного майданчика обнесли парканом. Маємо ситуацію, коли на одному зі звичних для перечинців маршрутів до річки з’явилися ворота. Ми зараз спілкуємося з жителями сусідніх будинків. І пропонуємо побудувати альтернативну дорогу, яка влаштує всіх.

Міф 5. Під будівництво забрали землю, яка має власників

Правда. Чужа власність нам не потрібна. Усе має бути у рамках закону. Зараз ми спілкуємося з людьми, земельні ділянки яких зачіпає наше будівництво. Діалог важливий. Релокація бізнесу із зони ведення бойових дій часто супроводжується поспіхом. Можливі помилки із визначенням меж земельних ділянок. Ми готові їх виправляти. Працювати конструктивно. Якщо людина має підтверджуючі документи на земельну ділянку (пай), ми або пропонуємо викупити її, або будемо шукати інший варіант вирішення проблеми.

На сесії Перечинської міської ради «Френдлі Віндтехнолоджі» виступило ініціатором створення спільної робочої групи з представниками громади, щоб вирішити усі незрозумілі питання. Ми прагнемо, щоб не було поділу на своїх і чужих. Усі ми – Українці, які кожен на своєму місці мають працювати на один результат – Перемогу.  

Коментарі :


27.05.2023 14:29 Нянько

Компетентним органам пора дослідити це питання яке дійсно постало з нічого. Ці перечинські вуйки і тютки ніколи не працювали на серйозному виробництві   бо недуже спроможні через свій освітній рівень.. Основні їх заробітки то контрабас, переправка нелегалів, вирубка лісу, браконьєрство та незаконний забір гравійно-пісщаної суміші з річок і потічків що періодично призводить до підтоплень. Десятками років палять деревину на брикети і нич не хвилюються за екологію. Нічого слухати старих пердунів які не в змозі бачити гарні перспективи розвитку своєї громади. Як жили бидляками то так і житимуть далі. А ще бояться що східняки стануть жити краще за них і правильно - бо люди там ініціативні до бізнесу і роботящі. Хто   назве мені потужну виробничу закарпатську бізнес - еліту? ніхто, бо її не було і не буде, Фішер, Ядзакі, Джейбіл,Флекстронік - то українське?


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат