Життя за хабар

16.09.2023 10:43 ПОЛІТИКА

Ця війна скоро не закінчиться. Про це вже натякнув і президент Зеленський, який сказав, що він готовий до довготривалої війни. Але ж хіба не очевидно, що кожен день війни нам обходиться в мільярди гривень? Хто нам їх дасть, якщо захід також вже заморився від нашої війни? Була надія на те, що активізується український бізнес, бо закордонний до нас у час війни не прийде.

Найбільше гнітить те, що центральна влада так і не спромоглася повернути державі вкрадене в народу України російськими колаборантами. Цього тижня було оприлюднено розслідування, у якому доведено, що навіть бізнес Медведчука успішно процвітає. Його просто переписали іншим особам і за цим стоїть керівництво Офісу Президента. От і все. Замість того, щоб перевести активи Медведчука в бюджет країни, ці активи хтось собі прибрав до рук.

«Понад 100 000 українців вбито, закатовано, зґвалтовано. Медведчук на волі, його активи не арештовані і переписані на треті особи під керівництвом ОП. Браво, пане президенте! Нам і ворогів не потрібно», - написав з цього приводу закарпатський політик Сергій Ратушняк.

Натомість влада навпаки вирішила український бізнес притиснути – знову починаються податкові перевірки і тиск фіскальних структур. Та найгірше те, що країна потонула в корупції. Беруть хабарі чиновники всіх рангів, беруть фіскали, беруть судді та прокурори. Беруть так, ніби завтра Армагедон. Центральна влада не реагує. Є лише показові затримання пішаків.

Фонд «Демократичні ініціативи» провів дослідження серед українців і попросив респондентів відповісти на питання, що найбільше заважає розвиватися українському підприємництву. Так от, 37% українців сказали, що причиною є руйнівна війна, але аж 47% опитаних сказали, що причиною є корупція в середині країни! Уявляєте? Корупція у нас страшніша за війну.

То хто повинен з цим боротися? Як приборкати хабарників? Як поставити на місце суддів та прокурорів, які без хабара тепер не уявляють свого існування?

Відповідь очевидна – потрібна негайна реакція Президента та його офісу.

Більшість українців вважають, що президент Володимир Зеленський несе пряму відповідальність за корупцію в уряді та воєнних адміністраціях. Соціологи констатують, що станом на початок липня 2023 року 78% респондентів вважали, що президент України несе пряму відповідальність за корупцію в уряді та воєнних адміністраціях. Не погоджувалися з цим твердженням лише 18% опитаних.

Оточення президента відреагувало на таке звинувачення, мовляв, в Україні є антикорупційні незалежні структури і це вони несуть відповідальність за ефективність своєї роботи, а президент не несе відповідальність.

Реакція оточення президента зрозуміла, адже президента вважають мало не героєм і у нього велика популярність серед народу. Не виключено, що з Офісу президента навіть зателефонували соціологічній службі «Демократичні ініціативи», бо там відразу ж внесли уточнення.

«Багато інтерпретаторів ототожнили "відповідальність" із "причетністю", хоча це не так. Серед українців досі зберігається бажання мати сильного лідера, від якого очікують рішучих дій», - відповіли соціологи.

Ну добре, президент не причетний до корупції, а лише відповідальний. То що саме він зробив, щоб у нас було менше корупції? Може, дав карт-бланш антикорупційним структурам на незалежну діяльність? Та де там. Ці структури під контролем. І корупція продовжує знищувати Україну.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат