Кров за незалежність

26.08.2023 13:51 ПОДІЇ

Вже другий рік поспіль ми відзначаємо день народження своєї країни в умовах повномасштабної війни. Політологи кажуть, що незалежність держави по-справжньому ціниться лише тоді: коли за неї пролилася кров. Нам країна дісталася мирно після розпаду СРСР, однак зараз ми проливаємо кров, щоб незалежність зберегти.

Чи поміняла нас війна? Чи стали ми любити свою державу більше, ніж раніше? Соцопитування кажуть: що так.

Переважна більшість опитаних українців, або 90,4% , не згодні визнати окуповані агресором території частиною Російської Федерації, ще 73,8% проти відмови вступу України до НАТО, свідчать результати опитування, яке напередодні провів фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Згідно з опитуванням, на територіальні поступки заради припинення війни готові піти   менше 5% українців. Готовність поступитися майбутнім членством України в НАТО висловили дещо більше – 18% українців.

На скорочення ЗСУ у мирний час, яке нібито обговорювалося у Стамбулі у 2022 році, готові погодитися не більше 13% українців.

Надати російській мові офіційний статус або відмовитися від політики декомунізації на догоду Кремлю готові не більше 17–18% опитаних.

Дещо більшу готовність йти на поступки (окрім територіальних) демонструють респонденти на Півдні та трохи більшою мірою – на Сході. Однак навіть у цих регіонах більшість опитаних вважає неприйнятними будь-які із розглянутих поступок.

А ще абсолютна більшість опитаних українців - 88,5% - пишаються своїм громадянством.

"Найбільше таких у Західному (95%), Центральному (90%) та Південному (89%) макрорегіонах, дещо менше – на сході України (76%)", - зазначають дослідники.

Крім того, переважна більшість респондентів (69%) вважають розпад СРСР позитивною історичною подією.

Соціологи зазначають, що у 2020 році в регіональному розподілі можна було побачити діаметрально протилежні думки мешканців заходу та центру та мешканців півдня і сходу України щодо розпаду СРСР. Зокрема 44,8% респондентів на півдні та 52,9% на сході в 2020 році називали розпад СРСР поганою подією. Зараз же у всіх регіонах вважають, що совок розвалився правильно.

Ну і останнє важливе питання. Якби референдум про державну незалежність України відбувався зараз, майже 82% опитаних українців підтримали би незалежність. Ілюзій більше немає.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат