Дипломатія студентів, або Як студенти-міжнародники УжНУ в Будапешт їздили

Зоряна Попович 27.05.2023 15:08 СОЦІО

 

11 травня група студентів трьох факультетів університету Ужгородського національного університету поїхали з навчально-пізнавальною екскурсією до Міністерства зовнішньої економіки та зовнішніх справ Угорщини в Будапешті. Ми поспілкувалися з викладачкою, яка їздила з ними, доценткою кафедри угорської філології, заступницею директора з міжнародних зв'язків Українсько-угорського навчально-наукового Інституту Оксаною Талабірчук про те, чому і як вони відвідали сусідню столицю.

— Власне, поїхали студенти трьох факультетів   Ужгородського національного університету, де навчаються за   спеціальностями "Міжнародні відносини", "Країнознавство" та "Міжнародний бізнес" , — тобто майбутні дипломати, — розповідає вона.

Поїздка ця була організована з ініціативи та завдяки зусиллям нашого директора Українсько-угорського навчально-наукового Інституту доцента Олександра Шпеника. За його сприяння і попередньою домовленістю з головою угорської дипломатичної академії Оршоєю Почої-Томашіч. Вона є доктором військових наук, державним секретарем і вона є головою угорської дипломатичної академії. Ця академія також знаходиться у будівлі Міністерства зовнішньої економіки та зовнішніх справ Угорщини.

Пані Оршоя Почої-Томашіч радо нас привітала, розповіла про ключові моменти роботи в угорській дипломатичній академії Угорщини, сказала, що ця ініціатива дуже добра для того, щоб студенти могли познайомитися з міжнародною діяльністю дипломатів.

Потім начальник відділу угорської дипломатичної академії Адам-Імре Сюч розповів про організацію управління закордонними справами Угорщини та пріоритети зовнішньої політики Угорщини. Лекцію він супроводжував презентацією,   і досить коротко і змістовно розповів взагалі про історію розвитку закордонної політики Угорщини з 19-го століття фактично до сьогодення.

Після цього завідувач кафедри та викладач дипломатичної академії Крістіан Мензінгер провів зі студентами інтерактивне заняття англійською мовою. Студенти наші були поділені на три групи і брали участь у "дипломатичних перемовинах". Крістіан Мензінгер був куратором, ставив їм питання, задавав тон "переговорів", а студенти повинні були, маючи трошки часу для роздумів, виступати з аргументами, висловлювати свої думки, контраргументи.

Таке заняття показало високий рівень підготовки наших студентів: вони практично всі вільно володіли англійською, вільно висловлювали свої думки, могли аргументувати свою думку. Видно було, що Їм цікаво і це викладач також відзначив вже потім у приватній розмові зі мною, що наші студенти його приємно здивували. Він був вражений тим, наскільки наші студенти отримують хорошу підготовку, наскільки вони добре орієнтуються у різних питаннях міжнародної політики.

Студенти теж дуже задоволені, тому що це для них був новий досвід спілкування. Незабутні враження вони точно отримали.

Потім представники цієї академії подбали і про те, щоб було не лише навчання, але і пізнавальна програма: після Міністерства ми поїхали у Варошлігет, там нас чекав обід, після якого нам провели екскурсію площею Героїв. Потім ми поїхали з екскурсією в Будайський замок, а після нього — в угорський парламент: змогли побачити корону угорських королів, оці всі скульптури, якими оздоблений парламент, відвідали малу залу, де відбуваються засідання угорського парламенту.

Це був такий досить насичений день. Студентам, звичайно, найбільше сподобалося те заняття, в якому вони брали участь, в якому змогли проявити свої знання, креативність.

Зрештою, від імені наших студентів, хотіла би висловити вдячність заступнику міністра   Мадьор Левенте та   голові угорської дипломатичної академії Оршої Почої-Томашіч за підтримку, відкритість та гостинність на протязі всієї навчальної поїздки.

Зоряна Попович

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат