Як ужгородським батькам уникнути шкільних «поборів»

02.09.2016 15:37 СОЦІО

Чи можна батькам учнів якось уникнути поборів у школах Ужгорода?


Багато батьків, діти яких ходять до школи, побоюються того, що потрібно буде регулярно здавати кошти чи то на штори, чи то на ремонт підлоги або просто на побутову хімію.

І це при тому, що офіційно такі побори заборонили і свого часу мер Ужгорода Богдан Андріїв дав розпорядження заборонити директорам, учителям, вихователям місцевих шкіл та дошкільних закладів збирати гроші з батьків на фонд шкіл, дитсадків.

Також керівники навчальних закладів Ужгорода змушені звітувати перед громадськістю щодо коштів, які надійшли в їхній заклад, куди їх було витрачено.

Тим часом у соцмережах батьки пишуть, що ще навчальний рік не почався, а класні керівники вже натякають, що потрібно принести гроші.

Однак ініціатива прямої дії #ВКЛЮЧАЙСЯ закликає батьків не підтримувати нелегальний збір коштів у фонди класу, школи, групи чи садка, який є кримінальним злочином. Активісти підготували пам’ятку для батьків, як можна допомагати розвитку навчальних закладів легально і добровільно.

Потреби шкіл забезпечуються частково за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету та з місцевих бюджетів. Частка внеску з державного та місцевого бюджету може відрізнятися в кожному населеному пункті.

Якщо батьки хочуть додатково допомогти розвитку школи або дитсадка, в який ходять їхні діти, вони можуть надати закладу цільову добровільну матеріальну допомогу легально, яка має відповідати кільком критеріям:

—     бути лише добровільною,

—     перераховуватися лише на спеціальний розрахунковий рахунок, який має бути оприлюднений відкрито, з обов’язковою видачею квитанції про здійснення платежу,

—     лише з зазначенням цільового призначення добровільного внеску (наприклад, на додаткове обладнання до спортзалу, виїзну екскурсію, придбання нових матеріалів для шкільної бібліотеки тощо),

—     про використання грошей, отриманих у вигляді добровільної матеріальної допомоги, має бути складений публічний звіт.

Держава звітує про повне покриття видатків на потреби шкіл, які були визначені відповідно до затвердженої в законодавстві формули, основним показником у якій є кількість учнів. У минулому навчальному році в середньому на 1 учня припадало 8 тисяч гривень субвенції, для дітей з особливими потребами — 20 тисяч. Отже, для вирішення проблеми нелегальних та часто непосильних зборів із батьків на різні господарські потреби навчального закладу — на ремонт, на обладнання, на підручники, іграшки, на побутову хімію для прибирання приміщень тощо — батькам слід звертатися до відділів освіти, а якщо не буде від них відповідної реакції — в поліцію. Впровадження практики публічного звітування органами місцевого самоврядування та навчальними закладами дозволить не допустити неефективного використання бюджетних і батьківських коштів.

«Оскільки державний бюджет уже потурбувався про базові потреби навчальних закладів — утримання будівель, підручники, зарплати вчителів тощо, то місцевий може або збільшити фінансування за тими ж статтями, або подбати про покращення змісту такої освіти — модернізацію комп’ютерних класів, підвищення кваліфікації вчителів, реалізацію проектів підвищення якості освіти і тому подібні заходи», — вважає Маріанна Онуфрик, експерт із питань соціальної політики Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД).

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат