Угорську нацменшину у Раді нацменшин України представлятиме Ласло Зубанич

04.10.2024 12:02 СОЦІО

У травні цього року було створено Раду громадських об’єднань національних меншин. Громадські організації нацменшин подавали на конкурс своїх представників і таким чином Рада була сформована. Всього заявки подавали 17 організацій.
Щодо угорських організацій Закарпаття, то заявки подавали Спілка угорців Закарпаття, Демократична спілка угорців України та КМКС. Зрештою, від угорців було обрано голову ДСУУ Ласло Зубанича, який відтепер представлятиме угорців України у Раді.
Ми поговорили з Ласло Зубаничем про особливості функціонування Ради і про те, які вона вирішуватиме завдання.


- Ласло Ласловичу, з якою метою взагалі була створена Рада ГО нацменшин? Які вона має завдання?

- У першу чергу, це моніторинг на предмет досконалості українського законодавства щодо нацменшин та імплементації європейських норм щодо захисту прав національних меншин в українське законодавство. Тобто, саме наша Рада повинна рекомендувати українській владі внести відповідні доповнення чи зміни у закони, які стосуються дотримання прав нацменшин, щоб ці закони відповідали європейським нормам. Відповідно, Рада постійно комунікуватиме з органами влади і буде посередником між владою та нацменшинами.

- Рада була створена лише цього року. Чи були вже якісь її засідання?

- Так, у травні ми провели перше засідання і ось щойно я повернувся із другого засідання Ради нацменшин, яке відбулося в Києві. Ми обговорили робочий план і створили відповідні комітети, які будуть фахово працювати над підготовкою тих чи інших пропозицій.

- Наскільки дієвою є Рада нацменшин, якими є її повноваження? Чи не буде це аморфний орган, який ігноруватиметься владою?

- Рада має широкі повноваження і закони, які тим чи іншим чином стосуються нацменшин і повинні прийматися у Верховній Раді, обов’язково будуть обговорюватися у нашій Раді.

- За якими напрямками працюватиме Рада?

- Є три окремі комісії: правова, освітньо-культурна і соціально-економічна. Фактично, це і є ті напрямки, за якими ми працюватимемо. Тобто, мова йтиме про захист прав нацменшин, можливість отримання освіти рідною мовою, можливість розвивати свою культуру, мати можливість отримувати державне фінансування і багато іншого. Зокрема, днями проходило обговорення проекту закону, який стосується оренди комунального і держмайна під офіси чи культурні центри нацменшин. Це щоб нацменшини могли орендувати комунальні чи державні приміщення не на конкурсній основі, а на певних пільгових умовах.

- Чи відчуваєте Ви особисто, що держава почала більше уваги приділяти захисту прав нацменшин в Україні?

- Про якісь суттєві результати говорити ще рано, але відрадно, що влітку цього року Кабміном було створено Державну цільову національно-культурну програму «Єдність у розмаїтті». Ця програма розрахована на 10 років і вона відповідає всім європейським нормам щодо захисту прав нацменшин та їх соціального та культурного розвитку. Ця програма вже обговорювалася на рівні Євросоюзу і має позитивні відгуки.

- Ласло, Ви окрім того, що є головою Демократичної спілки Угорців України і представляєте угорську нацменшину в Раді громадських організацій нацменшин, є науковцем, доцентом, завідувачем кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції в УжНУ. Чи зможете повноцінно виконувати наукову та викладацьку роботу разом з тими зобов’язаннями, які наразі маєте після обрання представником угорської нацменшини в Раді?

- Сподіваюся, що справлятимуся. Більше того, завдяки своїх громадсько-політичній роботі та роботі в університеті, маю чіткі уявлення про те, які проблеми існують у національних меншинах і бачу шляхи вирішення цих проблем. Намагатимуся бути максимально корисним для захисту прав угорців України і всіх нацменшин нашої країни.

ТЕГИ : Зубанич, ДСУУ, КМКС, угорці

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат