Чому Закарпаття засипало градом? Пояснення науковців

admin 01.07.2016 12:19 ПОДІЇ

Чому замість звичайних дощів посеред спекотної погоди маємо стільки екстремальних явищ? Про це розповіли Віра Балабух, завідувач відділу синоптичної метеорології УкрНДІ гiдрометеорологiї та Василь Троцюк, директор Науково-аналітичного центру.


Які саме фактори спричинили потужний шквал, грози й град?
В. Троцюк: -- Йдеться не тільки про одну аномальну подію, а про аномальний рік, причиною чого є різке підвищення активності Сонця і, як наслідок, перегрів океану. У цьому випадку екстремальні явища були сформовані на фоні зіткнення кількох потужних повітряних мас із різними температурними градієнтами. Із півночі прийшов водний холодний циклон, а з півдня (з Африки) й сходу -- гарячі й сухі антициклони. Зауважте, на сході й півдні країни утримується нестерпна спека, вдень температура повітря підвищується до 36 градусів, на пляжі люди собі стопи обпікають.
В. Балабух: -- На частині території (центр, схід, південь) панує фронт із високим тиском, повітря рухається на північ і несе спеку. А на іншій частині країни -- західній -- рух повітря відбувається з півночі на південь, тож там панує холодний фронт. Такий різкий перепад температур є фактором формування конвективних явищ -- відбувається конденсація водяної пари в повітрі, що підіймається і охолоджується. До цього додався ще й динамічний фактор: у Карпатах повітря піднімається по схилах гір вверх, це посилило ефект.
А звідки взялось стільки граду, адже він випав на території кількох областей?!
В. Троцюк: -- Ефект від зустрічі різних потужних повітряних мас посилили Карпати, адже при швидкому витісненні вгору теплого повітря холодним утворюється ефект тертя повітряних мас. У результаті формуються грози з блискавками й громом. А коли повітряна маса, що несе багато вологи, змушена по кілька разів підійматись і опускатись (причиною чого є гори), за таких умов і формується град. У нижніх шарах відбувається багато нашарувань вологи на ядрі градинки, а наверху волога замерзає. От вам і умови формування великого граду. До слова, розмір курячого яйця вважається аномальним для нашої території.
Про що свідчить поява гучного гулу перед випадінням граду?
В. Балабух: -- Лише про одне: у такий спосіб проявляється смерч. Таке явище могло пройти в полі й залишитись непоміченим. Але сліди смерчу неподалік місця, де чули гул, мали б залишитись. Тож, якщо раптово починається негода, слід негайно сховатись у приміщенні, адже йдеться про вкрай потужне й руйнівне явище.
Швидкість вітру сягала 15 -- 25 метрів за секунду, такі показники є небезпечними?
В. Балабух: -- Якщо швидкість вітру сягає позначки 15 метрів за секунду й більше, він вважається шквалистим. За таких умов формується горизонтальний вихор, це явище належить до числа небезпечних, адже може повалити дерева. А показник 25 метрів за секунду й більше вважається стихійним лихом. Тож можливим є продовження цього синоптичного сценарію.

Газета "Експрес"

http://mukachevo.today/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат