Україні потрібні європейські проекти з енергозбереження

admin 17.09.2015 13:06 ПОДІЇ

Проблема комунальних тарифів є чи не найгострішою для українців в цілому, і для жителів Дніпропетровська зокрема, тим більше, що з 1 вересня вартість електроенергії для населення знову зросла, збільшившись на 25% в залежності від обсягів споживання. У ході зустрічі з народним депутатом, головою Фонду «Українська перспектива» Олександром Вілкулом представники житлово-будівельних кооперативів Дніпропетровська обговорили, як можна вирішити цю гостру, болючу проблему.


- Є два шляхи знижувати тарифи: перший - це боротися в Києві і вносити закони. Але коаліція їх не приймає. Другий - це розробляти і приймати ефективні муніципальні програми з енергозбереження. Чотири роки ми утримували тарифи стабільними за рахунок зниження енергоспоживання - споживання газу було знижено на 20%.
Потрібно, зокрема, сприяти мешканцям приватного сектора Дніпропетровська в установці енергозберігаючих котлів. Це повинна бути муніципальна програма, яка передбачатиме 50% безоплатній компенсації на встановлення таких казанів. У такому випадку вони зможуть окупитися за рік-півтора, а люди будуть реально економити, - сказав Вілкул.

Він також розповів, що в липні-серпні він зустрічався з керівниками європейських столиць і представниками європейських і світових ділових кіл, і в ході цих зустрічей були досягнуті домовленості про те, що зарубіжні фахівці нададуть підтримку і сприяння в реалізації проектів з енергозбереження в Дніпропетровську.

У Вілкула є великий позитивний досвід співпраці з європейцями в реалізації проектів з енергозбереження. Так, цілий ряд подібних ініціатив здійснювався спільно з Асамблеєю європейських регіонів. У період перебування Олександра Вілкула на посаді віце-прем'єра була досягнута домовленість про підтримку Світовим банком реалізації низки масштабних проектів, спрямованих на модернізацію та підвищення енергоефективності централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення. Загальна вартість проектів становила 600 млн. Доларів, ці кошти навіть були закладені в бюджеті Світового банку на наступний фінансовий рік (липень 2013-липень 2014 року). Зокрема, в рамках проекту було передбачено підвищення енергоефективності централізованого теплопостачання десяти комунальних підприємств великих міст України, в тому числі Дніпропетровська.

- В кінці липня я зустрічався з Чімяо Фаном - Директором Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови. Ми обговорювали відновлення цих проектів і розробку нових.
Наприкінці серпня я відвідав ряд європейських столиць, зокрема Будапешт і Варшаву. Нам буде дуже корисний угорський досвід санації - утеплення будинків. У Будапешті теж присутня типова великопанельна забудова, як і у всіх соцкраїнах, проте завдяки ефективним технологіям утеплення, втрати електроенергії та тепла вдалося знизити до 40%. Подібний проект був реалізований в Берліні. Ми обов'язково будемо впроваджувати цей досвід у нас, - сказав Вілкул.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат