Щороку на Закарпатті фіксують близько 3 000 нових випадків онкологічних захворювань

Закарпатська ОВА 07.02.2024 19:12 ЗДОРОВ'Я

У чоловіків найчастіше підтверджують злоякісні новоутворення легень, передміхурової залози, у жінок – рак молочної залози і статевих органів.

98% усіх пацієнтів регіону сьогодні лікують у Закарпатському протипухлинному центрі, застосовуючи сучасні можливості та технології променевої терапії. Про це на брифінгу розповів керівник закладу, професор, обласний спеціаліст-експерт департаменту охорони здоров’я ОВА зі спеціальності «онкологія» Андрій Русин.

За його словами, зараз в області проживає близько 27 тисяч пацієнтів з онкологічним діагнозом. У зоні ризику перебуває кожен, однак основна група пацієнтів – як чоловіків, так і жінок – після 40 років.

Андрій Русин зауважив, що головний шлях до подолання недуги – рання діагностика. При цьому пацієнти на першій і другій стадіях майже всіх локалізацій мають шанс на повне одужання.

За даними ВООЗ, 30–50% випадків захворювання на рак можна запобігти, якщо вести здоровий спосіб життя і дотримуватися простих правил. Докладно про заходи профілактики розповіла генеральна директорка Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Галина Сітник.

Спікерка зазначила, що ці заходи є досить простими, адже не потребують багато часу чи коштів, а тільки – деяких знань, сили волі, бажання та усвідомлення того, що людина сама відповідальна за своє здоров’я. Також профілактика є універсальною, адже стосується й низки інших захворювань.

Серед основних рекомендацій – відмовитися від куріння, алкоголю, регулярно займатися фізичною активністю, підтримувати нормальну вагу тіла, правильно харчуватися, проводити профілактику інфекційних хвороб, не засмагати, уникати ризикованої поведінки, користуватися засобами бар’єрної контрацепції та інше.

Рак – це не вирок, тому найважливіше – регулярні профілактичні обстеження, щоб діагностувати його на максимально ранній стадії. У кожному районі області працюють онкологи, в яких можна отримати консультацію, пройти обстеження та лікування в межах пакетів НСЗУ безоплатно. На цьому наголосила Любов Жолудєва, завідувачка організаційно-методичного кабінету Закарпатського протипухлинного центру, лікарка-онкологиня.

Найближчий медзаклад, який має договір з Національною службою здоров’я України за пакетами лікування онко, можна знайти тут: https://edata.e-health.gov.ua/.

Які обстеження потрібно пройти у будь-якому віці та після 40 років, дивіться на сайті Центру громадського здоров’я МОЗ України за посиланням: www.phc.org.ua.

Закарпатська ОВА

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат