Закарпаття - лідер по материнській смертності

10.09.2020 12:32 ЗДОРОВ'Я

Лікар Ярослав Глагола у соцмережі розповів чому на Закарпатті найбільша материнська смертність та як цього уникнути.

Цим постом, як лікар, хочу привернути вашу увагу на нагальну проблему закарпатської медицини і нехай мене, терапевта, вибачать мої колеги акушер-гінекологи - мова піде про низьку якість надання перинатальної медичної допомоги.

Оскільки рік двадцятий ще не закінчився, я дослідив статистику 2019 року. І так, за 2019 рік в Закарпатті народилося 13016 новонароджених, із них із масою тіла при народженні менше 2500 грам аж 6,6 %. Це так звані недоношені малюки. Через ускладнення вагітності та пологів маємо високі рівні перинатальних втрат та малюкової смертності. Кожні шості (16,7%) пологи у жінок області перебігали на тлі екстрагенітальної патології. Саме дана патологія, в останнє десятиріччя, займає перші місця серед причин материнської смертності по державі, а Закарпатська область є “лідером” в цій сумній статистичній звітності.

Причину вбачаю у тому, що матеріально-технічна база існуючих родопомічних закладів унеможливлює забезпечення повного обсягу сучасних перинатальних технологій.

Підвищення якості надання медичної допомоги матерям і дітям може бути забезпечено шляхом створення нового регіонального перинатального центру ІІІ рівня з відповідним оснащенням, що надасть гарантований доступ до спеціалізованої допомоги роділлям, породіллям, немовлятам і забезпечить ефективну взаємодію акушер-гінекологів та неонатологів всіх рівнів.

Проблема у тому, що у Закарпатській області відсутній заклад ІІІ рівня надання допомоги вагітним з генітальною та екстрагенітальною патологією. Будівництво такого закладу може забезпечити якісну перинатальну допомогу жінкам області з екстрагенітальною патологією, ускладненим перебігом вагітності, загрозою передчасних пологів, вродженими вадами розвитку плоду, багатоплідною вагітністю, а також немовлятам, які потребують виходжування, лікування або корекції вроджених вад розвитку.

Без створення обласного перинатального центру неможливо якісно та в повному обсязі надати медичну допомогу матерям та дітям, беручи до уваги проблеми, що вже накопичилися, у тому числі, що жінки ромської національності масово залишають власних малюків із вадами здоров’я у лікарнях. Не є секретом, що значна частина таких жінок народжує лише для отримання фінансової допомоги від держави.

Будівництво та забезпечення функціонування перинатального закладу ІІІ рівня з використанням сучасних медичних технологій та сучасного медичного обладнання, дасть можливість розв’язати більшість вищенаведених проблем області та досягти очікуваних результатів, зокрема: демографічних викликів — це попередження випадків материнських втрат та зниження рівня малюкової смертності до середньодержавних показників, зниження рівня перинатальної смертності новонароджених в області, зниження рівня дитячої інвалідності.

Побудова обласного перинатального центру на Закарпатті вирішить одразу кілька проблем:

• Забезпечить потреби населення області спеціалізованою перинатальною, акушерсько-гінекологічною, неонатологічною, педіатричною медичною допомогою,

• Підвищить якість перинатальної допомоги, покращення репродуктивного здоров’я населення.

• Оптимізує термін перебування хворих на стаціонарному лікуванні.

• Буде раціонально використуватись фінансовий, трудовий та технічний потенціалу області.

Про можливість будівництва обласного пологового будинку неодноразово говорили попередні влади. Поговорили і забули! Натомість проблема, де народжувати дітей залишається нагальною і болючою для тисячі закарпатських сімей: деякі самодостатні батьки мають можливість з'явитись на світ своїм діткам в пологових будинках Угорщини чи Словаччини, інші через “договорняки” намагаються народжувати в заздалегідь “зафрактованого” акушер-гінеколога в напередодні домовленому пологовому будинку, але у більшості вибору нема.

І добре коли перебіг вагітності та родів є фізіологічним, а коли у мами є супутня патологія — рівень районних медичних закладів часто-густо є недостатнім не тільки для народження здорового малюка, але й для збереження його життя та життя матері.

Закликаю голову ОДА Олексія Петрова Oleksiy Petrov підняти це питання - переконаний, що час для обласного перинатального центру настав.

Ярослав Глагола

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат