Сьогодні у православних і греко-католиків Закарпаття - Святвечір

Наталія Каралкіна, Rionews 06.01.2015 10:27 ДОЗВІЛЛЯ

За традицією кожен член родини на Святвечір повинен бути вдома, і не можна спізнюватися до святкового столу, бо будеш весь рік блукати.

Під час цієї вечері не можна виходити з-за столу та голосно розмовляти. Несподіваний гість віщує щастя на цілий рік, тож йому намагаються догодити. Вважалося доброю прикметою запрошувати на вечерю одиноких, бездомних та убогих людей. Насправді ж усі подібні вірування — від язичницьких часів. Християнство пропагує зовсім інші традиції.

На Святвечір, коли на небі з’являється перша зіронька, родина збирається за столом, молиться, і газда промовляє: «Христос народився», а вся сім’я відповідає «Славімо його». На честь 12 апостолів Ісуса Христа страв на святковому столі теж має бути дванадцять. Найголовнішою на столі цього вечора є кутя. Родина сідає до столу після суворого посту, і страви Святвечора теж є пісними.

***

Особливості Різдвяного столу у регіонах:

• На Буковині до куті додають халву.
• На Галичині кутю варять густу, як каша, і щедро заправляють горіхами та маком.
• На Волині кутю подають і густу (без узвару), і рідку, а також борщ із грибами, картоплю в «мундирах».
• На Луганщині кутю зазвичай варять із рису і печуть багато пирогів із різними начинками.
• На Івано-Франківщині до пісного борщу з грибами готують «краплики» — вареники з дрібно порізаним оселедцем, заправлені смаженою на олії цибулею. Обов’язково роблять пісні голубці з рисом, гречкою і грибами та грибну підливу.
• На Закарпатті смажать пісні деруни (без яйця), готують «галамбець» — ковбаски з кукурудзяної каші з засмаженою на олії цибулею.

Рецепти куті

1. Кутя звичайна
Інгредієнти: 2 скл. пшениці, 1 скл. маку, 1 скл. горіхів, 50 г родзинок, 100 г меду, 50 г чорного шоколаду.
Пшеницю помити, замочити на кілька годин. Потім варити на середньому вогні до готовності. Мак промити, запарити (залити на 20—30 хв. окропом) і перетерти в молоко у макітрі. У сьогоденні макітр немає, то використовують м’ясорубку — перемелюють мак двічі-тричі. Горіхи подробити і присмажити до золотавого кольору. Усе перемішати, додати вимиті й підсушені родзинки, мед, цукор і за бажанням тертий шоколад (традиційна кутя готується без додавання шоколаду).

2. Кутя з пшениці з маком чи з варенням
2 склянки пшениці перебрати, перемити, всипати в окріп, коли закипить — вилити на друшляк, перемити холодною водою, покласти в каструльку, залити водою, скип’ятити, накривши кришкою, i поставити в гарячу піч на чотири години. Коли впріє до м’якості, витягнути та поставити у холодне місце. У цей час вимити 1 склянку маку, обдати окропом, злити воду, перемити у холодній воді, злити її, ще раз обдати окропом, далі холодною водою, злити її, перетерти у кам’яній чашці, поки не побіліє і не розітруться зерна, докласти 0,5 склянки цукру чи 2 ложки меду, змішати з пшеницею, підлити трішки охолодженої кип’яченої води. Замість маку можна додати до пшениці склянку ягід і фруктів з варення, без соку, розвести цукровою кип’яченою водою.

3. Ячмінна, пшенична та рисова кутя
Потовкти ячмінь чи пшеницю і варити у воді. Подається з молоком: конопляним, маковим, мигдальним чи розведеним медом, що зветься сита. До сити додаються мигдаль, горіхи. Подавати 24, 31 грудня та 6 січня. Перед 1-м січня до куті подаються вершки.

Більше про святкування Різдва на Закарпатті читайте у суботньому номері назети РІО за 4 січня та за цим лінком.

Наталія Каралкіна, Rionews

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат