Еволюція праски



Яку побутову техніку інтернет магазин пропонує? На Hotsale ви знайдете величезний вибір товарів, серед яких кухонні плити й мікрохвильовки, холодильники та пральні машинки, телевізори й ігрові консолі, обігрівачі та кондиціонери, пилоси, електрочайники, кавомашини та багато іншого. А також праски, котрі є не менш важливими для сучасної людини, ніж інші електропристрої.

Гарний вигляд має безліч складових. Випрасуваний одяг є однією із них. Щоб призвести його до ладу, господині використовують праски з різним набором програм. Та користуватися ними зазвичай дуже просто, достатньо вибрати тип тканини. Це було не завжди, даний пристрій удосконалювався впродовж віків.

Так вже склалося, що одяг та білизна після прання потребують обов’язкового прасування. Справа не лише в тому, що в процесі тканина набуває естетично привабливого зовнішнього вигляду. Вироби проходять обробку під високою температурою, яка знищує шкідливі мікроорганізми. З сучасною праскою – це легко, а що ж доводилося робити нашим далеким предкам?

Як прасували одяг раніше?

Візьмемо, наприклад, ацтеків. Вони, щоб розрівняти на одязі складки, клали його на пласке каміння та прикривали таким же камінням зверху. Прибирали «плити» після висихання одягу. А римляни? Вони вибивали одяг, використовуючи залізний молоток. Греки ж, щоб досягти поставленої мети, використовували гарячий металевий прут. Даний елемент також застосовували, щоб сформувати складки на хітонах.

Такою була альтернатива прасці ще до нашої ери. Згодом замість неї застосовували пательню, наповнену розжареними вуглинками, що було досить небезпечно та не зручно. В минулому столітті використовувалися «вугільні» праски. Їх корпус нагадував звичний нам пристрій, а середину якого складали гарячі вуглинки. Трубка чи спеціальні отвори покращували тягу, але у використанні такий пристрій був складним, через значну вагу. Не кожна людина могла впоратися з подібним винаходом.

Поступово покращуючись, праска ставала більш цінним предметом. Її прикрашали та передавали в спадок. Пристрій перетворився на символ достатку. Орнаменти та фігурні елементи, срібна інкрустація – ними доповнювалися вироби, які експлуатувалися в багатих сім’ях. Застосовували в них і відносно невеликі моделі для прасування дрібних деталей. Вони були більш зручними.

Європа, Німеччина, Америка

Коли вперше європейці використали чавунну праску? Перші згадки датуються 17 століттям. Пристрій розігрівали на вогні чи на печі, що займало тривалий час. Працювати з ним доводилося в рукавичках. Пізніше практикували одночасне застосування двох основ. Доки одна розігрівалася, іншою – прасували. Ручка знімалася.

Спиртова праска з’явилася в 19 столітті в Німеччині. В неї заливали спирт та запалювали. В результаті виділялося тепло і, пристрій нагрівався. Коштував він дорого, та якщо людина мала таку праску, то могла взяти її з собою в дорогу. Пізніше розпочалося масове виробництво газових прасок. Трубка, розміщена всередині пристрою, виводилася до балончика з газом. Зверху ж розміщувався насос. Газ розподілявся в середині праски й нагрівав його.

Коли з’явився електричний пристрій? Патент отримав американець Г.Сілі в 1882 році, але його винахід потребував доопрацювання, бо бив током. Через десятиліття конструкцію покращили й визнали безпечною. З того часу праска не дуже змінилася. З’явилися нові функції, а для виготовлення техніки почали використовувати інші матеріали. Нині праску експлуатують у кожному домі.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат