Міграційна служба Закарпаття дала відповідь активістам, які намагалися оформити паспорт за 170 грн

admin 07.04.2014 10:00 СОЦІО

 

Минулого тижня під час акції біля Головного управління Державної міграційної служби України в Закарпатській області троє активістів “Демократичного альянсу” подали письмові заяви про намір оформити закордонний паспорт.

При цьому до заяви долучили наступні документи – завірені копії паспорта громадянина України, ідентифікаційного коду, заповнену заяву-анкету, а також 2 фотокартки та квитанцію про сплату держмита в розмірі 170 гривень.   За результатами розгляду даних звернень ГУ ДМС в області повідомило заявників про наступне.
Порядок оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон затверджений Постановою Кабінету Міністрів № 231 із внесеними змінами, що стосуються централізованого оформлення та видачі закордонного паспорта. Мова йде, насамперед, про наявність у документі відцифрованого образу обличчя та відцифрованого підпису особи. Таким чином, особиста присутність заявника при введенні   персональних даних для подальшого їх внесення до паспорта є обов’язковою. Заява-анкета оформляється на підставі поданих документів виключно працівником міграційної служби.

Ставка держмита за видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон становить 170 гривень (Декрет Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 №7-93 “Про державне мито”). Чинна Постанова Кабінету Міністрів України № 795 (в редакції Постанови КМУ від 26.10.2011 №1098 ) визначає вартість адмінпослуги з оформлення та видачі закордонного паспорта у розмірі 87,15 грн. та 120 грн. - за бланк паспорта. Також відзначається, що згадане активістами в усному зверненні рішення Верховного Суду України не визначає змін до переліку або розміру обов’язкових платежів при оформленні паспорта громадянина України для виїзду за кордон, встановлених чинними актами законодавства, а лише залишає в силі попередню постанову Вищого адміністративного суду України, якою він зобов’язав територіальний орган міграційної служби повторно розглянути заяву громадянина Б., а не оформляти йому документ без сплати всіх передбачених законодавством платежів.

Таким чином, рішення Верховного Суду України від 03.12.2013 не змінює встановлений законодавством порядок оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон.
Нагадаємо, аби врегулювати правову колізію навколо вартості закордонного паспорта керівництво ГУ ДМС України в області ще наприкінці лютого звернулося з відповідними листами до голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин і Державної міграційної служби України, а також до прокуратури області для ініціювання вирішення даного питання перед Генеральною прокуратою України як органу, що має право законодавчої ініціативи.



Ольга Поштак, головний спеціаліст по зв’язках з громадськістю та ЗМІ ГУ ДМС України в Закарпатській області



admin

ТЕГИ : міграційна службазакордонний паспорт

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат