Олег Чухрай: Хотілося б, щоб закарпатці звикали до сортування   і правильно викидали сміття

Наталія Каралкіна 09.01.2015 16:08 СОЦІО

Другий рік поспіль вивезенням сміття ужгородців займається відома європейська компанія АVЕ. Ще вдосвіта в Ужгороді чути роботу її працівників, хоча аби гуркоту було менше, намагаються вибірково встановлювати залізні контейнери. З іншого боку, лише метал витри-мує знущання вандалів і не займається від вогню.


Досвід роботи засвідчує, що екологічну культуру окремих ужгородців потрібно підвищувати ще не один рік, чимало з них досі не підписали договори на вивезення твердих відходів, хоча чистим Ужгород хотіли би бачити всі. Про те, як сьогодні працює АVЕ і що потрібно зробити, аби місто вчасно позбувалося свого сміття, у розмові з виконавчим директором товариства «АVЕ Ужгород» Олегом Чухраєм.

— У яких закарпатських містах сьогодні представлена компанія АVЕ? Де її робота є найбільш успішною?

— ТОВ «АVЕ» здійснює свою діяльність в Ужгороді, Мукачеві, Хусті та Виноградові. Найбільшими є «АVЕ Ужгород» та «АVЕ Мукачево». Загалом на Закарпатті АVЕ діє з 2005 року. Вперше розпочинали діяльність у Виноградові. Потім у 2010 році відкрили «АVЕ Мукачево», а з 2013 року АVЕ працює в Ужгороді. Зокрема кожен третій мешканець Закарпаття користується нашими послугами.

— З якими найважчими проблемами стикнулися за два роки роботи в Ужгороді?

— Прибирання міста це складний технологічний процес. Уявіть собі, що на вечір кожен мешканець міста залишає після себе півкілограма сміття. Якщо порахувати по місту в цілому, то для Ужгорода це понад 50 000 кг сміття щодня та й ще треба врахувати «допомогу» сусідів — мешканців сусідніх сіл. Цей весь вантаж необхідно зібрати, відсортувати, завантажити та вивезти на сміттєзвалище, де сміття повинне бути відповідним чином складоване. І так щодня без свят та вихідних, відповідним чином прораховано і чисельність контейнерного парку, кількість працюючих та потужність транспортного парку. Зупиниться цей процес на один день і в місті настане сміттєвий колапс. Тому найвідповідальнішим завданням для себе ми бачимо налагодження якісного, безперебійного процесу вивезення сміття з міста, але це можливо тільки з щільною координацією зусиль із усіма комунальними службами міста. В той же час, на наш погляд, є недопустимим прийняття невиважених, непрофесійних та популістських рішень щодо втручання в технологічні процеси.

З метою надання пропозиції послуг мешканцям Ужгородського району керівництво АVЕ вирішило взяти участь у конкурсі, оголошеному в Ужгородському районі щодо визначення фірми з вивезення відходів. Наша пропозиція була визнана кращою. Тому матимемо честь надавати свої послуги мешканцям на території не тільки міста Ужгорода, а й Ужгородського району.

Другим актуальним питанням для нас є створення повного циклу від збирання та перевезення сміття до його переробки та захоронення. Тому в найближчих планах — будівництво сучасного сміттєпереробного комплексу, який вирішить питання захоронення сміття на наступні 50 років.

Не можна залишити без уваги і питання своєчасної та повної плати мешканців Ужгорода за послуги АVЕ. Соромно про це казати, але на сьогодні договори на вивезення сміття підписали тільки дві третини мешканців. Отже, ми розраховуємо, що в цьому році ситуація стане кращою.

— До речі, на свята АVЕ працює в посиленому режимі?

— У передсвяткові дні ми завжди працюємо цілодобово. Тоді сміття дуже багато.

— Яким чином налагоджена робота в місті? Скільки працівників, автомобілів, контейнерів потрібно, аби прибрати Ужгород?

— З міськрадою ми співпрацюємо щодо визначення майданчиків для контейнерів. Загалом для виконання робіт із вивезення сміття з території міста необхідні 60 працівників, 10 спеціальних автомобілів та відповідний контейнерний парк. Так, тільки на загальних майданчиках, яких, до речі, у місті близько 120, встановлено майже 600 великих контейнерів, а у приватному секторі використовується ще більше — 6000 малих контейнерів.

— За час роботи змінювалася цінова політика на ваші послуги. Від чого залежить ціна на вивезення сміття?

— Зараз багато кажуть про тарифи. Коли АVЕ починало працювати в місті, тариф для населення становив 7 грн. 21 коп. Цей тариф було розроблено у 2011 році. Але сьогодні не 2011 рік. Отже, громада має ті послуги, які вона може оплатити. У зв’язку зі змінами економічної ситуації ми вимушені були розробити тарифи, які відповідають економічній реальності. Тому було ухвалене рішення щодо розробки нових тарифів. Розробляли їх улітку 2014 року і ціна на дизель та запасні частини для наших автомобілів була зовсім іншою. Прийняли ці тарифи у вересні, а вступають вони в дію тільки з 1 січня 2015 року. Сьогодні мешканці багатоквартирних будинків платитимуть 10 гривень 60 копійок за місяць, у приватному секторі — 11,11 грн., а вивезення 120-літрового контейнера раз на тиждень коштуватиме 31 гривню 12 копійок за місяць. Тарифи для населення дорівнюють собівартості послуг.

— За яким принципом встановлювали контейнери в Ужгороді? Чи були випадки, коли мешканці просили надати додатковий контейнер?

— Вивезення сміття здійснюється з контейнерів за планово-подвірною системою, за якою зібрані в контейнери побутові відходи перевозяться на об’єкти поводження з відходами для їх подальшого оброблення (перероблення), утилізації чи захоронення. Додаткові контейнери тимчасово встановлюємо у спальних районах міста, якщо в цьому є необхідність.

— Утилізація відходів є проблемою екології, на якій наголошує компанія АVЕ. Чи має успіхи сортування сміття на Закарпатті?

— Небезпечним є саме зберігання відходів на спеціальних полігонах, які збудовані без дотримання екологічних норм. Майже всі відходи можна переробляти. В кожній родині користуються пластиковими пляшками, побутовою косметикою. Тому має існувати спеціальна система збирання сміття. Необхідно розділяти сміття на те, яке можна переробити, і те, що ні, і відповідно до цього викидати його в різні контейнери.

Контейнери для сортування сміття наразі маємо на великих майданчиках у тих містах Закарпаття, де представлена АVЕ. Це контейнери окремо для паперу, скла і ПЕТ-пляшки. Згідно з українським законодавством, орієнтованим на стандарти ЄС, сортування є обов’язковим. Плануємо збільшувати кількість таких контейнерів. Звісно, це чималі затрати. Один такий контейнер коштує близько 7 тисяч гривень. Залізний коштує 5 тисяч гривень, а пластиковий (120 л) — 400 гривень. Хотілося б, щоб закарпатці звикали до сортування і правильно викидали сміття.

— У яких місцях потрібно поставити контейнери, аби в Ужгороді було чисто?

— Щоб в Ужгороді було чисто, необхідно встановлювати додаткові контейнерні майданчики для загального користування, до прикладу, на проспекті Свободи, пл. Ш. Петефі, вул. Фединця, Легоцького, в районі Шахта.

Сьогодні облаштування нових сміттєвих майданчиків здійснюється відповідно до плану міста. В історичній частині міста, до прикладу, маємо 5 майданчиків. Мешканці міста звертаються до нас із проханням розмістити контейнери у більш доступних місцях, але для таких змін потрібне рішення міськради на облаштування нових майданчиків.

У свою чергу запевняємо, що ми маємо необхідну кількість контейнерів.

— Які найважливіші завдання на перспективу ужгородської компанії АVЕ? Чи будуть запроваджувати чип-картки для контейнерів, про які говорили раніше?

— Маємо у планах встановлення сучасних майданчиків для збирання сміття. За домовленістю з ОСББ встановимо у відповідних місцях закриті майданчики. Вони будуть на чип-картках, доступ матимуть лише ті мешканці, які підписали договір із АVЕ, щоб ніхто сторонній сміття туди не викидав. Крім цього, такі майданчики будуть естетично виглядати.

Однак це завдання на перспективу, як і збільшення кількості контейнерів для сортування сміття. А програма сьогоднішнього дня це приведення контейнерних майданчиків до нормального стану.

Беремо активну участь у соціальному житті. Працюємо і в напрямку підвищення екологічної культури ужгородців, долучаємося до волонтерського руху, надаємо безкоштовну допомогу всім громадським акціям, спрямованим на звільнення міста від сміття. Так, тільки протягом грудня придбали дизель-генератор для 128-ї гірськопіхотної бригади, допомогли дітям Ужгородської ЗОШ № 4 видати книжку малюнків для військових, спільно з обласним управлінням екології провели дитячий конкурс на екологічну тематику. Вважаю, що в цьому теж важлива частина нашої роботи, бо передусім маємо виховувати молоде покоління, аби мати хороше майбутнє і щоб зберігати місто чистим.

АVЕ реалізує довготривалий, розрахований на 25—30 років інвестиційний проект із залученням найсучаснішої нової техніки, а якість послуг відповідає європейським стандартам, однак реалізація проекту повністю залежить від імплементації його у громадське життя, підтримки мешканців міста та порозуміння з владою. Тільки спільними діями ми зможемо зробити наше місто дійсно європейським, адже ми йдемо в Європу з чистою від сміття Україною.

Ми в черговий раз висловлюємо свою вдячність громаді Закарпатської області та міста Ужгорода за довіру та порозуміння в питанні відповідального поводження з побутовими відходами. Програма, запроваджена нашим підприємством, відповідає кращим європейським зразкам та розрахована на довготривалу співпрацю з міською громадою. За кошти інвесторів закуплена та експлуатується сучасна європейська техніка, оновлюються контейнерні майданчики, впроваджуються освітні програми для молоді та населення щодо поводження з відходами. Ми проводимо прозору діяльність, створюємо нові робочі місця, виплачуємо стабільну зарплату та своєчасно і в повному обсязі сплачуємо податки.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат