Євросоюз погодив €35 млрд кредитних коштів Україні з активів рф

admin 10.10.2024 12:26 СОЦІО

Рада Євросоюзу досягла згоди щодо надання Україні пакету макрофінансової допомоги обсягом до 35 млрд євро, які будуть від прибутків заморожених активів російської федерації.

Це рішення давалося не легко, бо його блокувала Угорщина.
"Угорщина не підтримає зміну в санкціях Євросоюзу проти заморожених активів Росії, яка б дозволила надати Україні позику загалом у 45 мільярдів євро, 35 мільярдів із яких пропонував надати ЄС" - заявив міністр фінансів Угорщини Міхай Варга.

Позика є спільним проєктом блоку з «Групою семи»: планується використати заморожені російські активи, щоб компенсувати союзникам видані Києву кошти. Єврокомісія пропонувала надати до 35 мільярдів, разом із частками Сполучених Штатів, Японії, Канади та Великої Британії сума має сягати 45 мільярдів.

За словами міністра фінансів Угорщини, Будапешт хоче почекати з цим рішенням до виборів президента Сполучених Штатів у листопаді.
Тим не менше, Рада ЄС домовилась про надання Україні позики обсягом до 35 млрд євро і механізму кредитної співпраці, який допоможе Україні виплачувати позики обсягом до 45 млрд євро від Євросоюзу і G7.

Євросоюз планує, щоб кошти стали доступними для Києва вже цього року, а кредит був виплачений протягом 45 років.  

Нова макрофінансова допомога буде прив’язана до тих самих політичних умов, що й в рамках вже діючого механізму фінансової допомоги від ЄС Ukraine Facility, які викладені у спеціальному плані реформ Ukraine Plan.

"Системи управління та контролю, які запропонували у рамках Плану реформ і конкретні положення щодо запобігання шахрайству та іншим порушенням так само будуть застосовуватися до цієї позики", – зазначають в комюніке.

"Задля швидкого ухвалення та забезпечення того, щоб Україна якнайшвидше почала отримувати макрофінансову допомогу, країни-члени нині погодилися, що якщо Європарламент ухвалить пропозицію Єврокомісії без змін, Рада так само ухвалить текст без поправок", – написали в пресслужбі.

Тепер Рада має погодити рішення за письмовою процедурою після того, як Європарламент ухвалить текст у першому читанні.

З того моменту рішення набуде чинності вже наступного дня після публікації в Офіційному журналі ЄС.

admin

ТЕГИ : євросоюз

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат