Як будуть об’єднувати у громади

07.06.2015 07:25 СОЦІО

Наразі головною темою для обговорення є територіально-адміністративна реформа. Мова йде про укрупнення адміністративних одиниць. Села та міста будуть об’єднувати у громади, потім райони планують об’єднати в якісь повіти, а області — в регіони.


Ще недавно це питання обговорювала Конституційна комісія, потім спустили директиви в регіони і чекають рішень місцевих рад, щоб потім усі ці зміни схвалив Конституційний суд.

Член Конституційної комісії, яка займається цією реформою, Олександр Ємець наголосив, що територіальні одиниці в будь-якому разі доведеться переформатовувати у процесі реформ, бо вони неоднорідні зараз. Пропонувалося, що населені пункти будуть об’єднувати у волості, потім волості в повіти, а повіти в регіони.

Раніше модератор робочої групи з питань децентралізації Конституційної комісії Михайло Теплюк розповів про ідеї організувати самоврядування на трьох рівнях. «Поки робоча група залишилася на позиції назвати первинний рівень, первинну адміністративно-територіальну одиницю низовою громадою», — сказав він. «Враховуючи, що буде процес реформування існуючих районів, члени робочої групи пропонують називати середню ланку в системі адміністративно-територі­аль­ного устрою повітом, а най­­вищу ланку — регіоном», — додав Теплюк.

Ці всі назви трохи дивні. Як відомо, волостю традиційно називалися територіальні одиниці нижнього рівня у країнах Східної Європи, включаючи часи Російської імперії. Повіт — велика адміністративно-територіальна одиниця, поширена у країнах Європи, Азії, колишньому СРСР та Російській імперії.

У верхах ніби вже зрозуміли, що ці історичні назви не зовсім зараз підходять Україні, й назви «волость» та «повіт» відмінили.

Але справа не в тому. Питання стоїть так, що територіально-адміністративна реформа, можливо, і потрібна, але як вона повинна проводитися? Невже людей навіть не потрібно питати, яке село з яким має об’єднуватися в одну громаду? Людям просто сказали, що об’єднуватися потрібно, бо інакше не буде фінансування з центрального бюджету.

* * *

Минулого тижня на сесії Закарпатської облради вже ледь не затвердили територіальну   реформу і лише в останній момент це питання зняли з порядку денного, бо депутати зрозуміли, що потрібно вислухати людей.

Потім голова ОДА Губаль повідомив, що готовий вислухати представників громад на великій зустрічі. Сказав, що потрібно «мінімізувати політичні моменти й відкинути всі непорозуміння — спілкуватися з місцевими лідерами, з депутатами різних рівнів, забувши про всі чвари та незгоди».

Більш категоричним у питанні територіально-адмінстративної реформи був колишній губернатор, а нині очільник Опозиційного блоку в Закарпатській області Олександр Ледида. Він звернувся до закарпатців із заявою, в якій зокрема мовиться:

«Центральна влада має намір нашвидкуруч провести в Україні територіально-адміністративну реформу, яка головним чином стосується укрупнення адміністративних одиниць. На жаль, через цей незрозумілий поспіх часто ігнорується думка самих мешканців сіл та міст Закарпаття щодо бажання об’єднувати населені пункти у громади.

Я категорично проти того, щоб скинуті нам директиви з Києва бездумно приймалися без урахування думки самих закарпатців. Не писар зі столиці, а саме громада, мешканці сіл та міст Закарпаття повинні ухвалювати рішення щодо адміністративного об’єднання населених пунктів, у яких вони живуть.

Якщо вже ми говоримо про те, що територіально-адмі­ні­стративна реформа вводиться згідно з європейськими принципами та нормативами, тоді й діяти ми повинні так, як це робиться в таких випадках у Європі. А саме — надати право громадам вирішувати територіально-адміністративні питання.

Але ще більше хвилює те, що останнім часом у пресі мусується думка про створення в Україні крім територіальних громад також інших великих адміністративно-територіальних одиниць — повітів і регіонів. Уже навіть центральні телеканали країни демонструють створені в органах влади карти України за принципом повітів та регіонів і на цих картах наше Закарпаття входить до так званого Галицького або Карпатського регіону.

Я категорично проти того, щоб Закарпаття ставало адміністративною частиною   Галичини! Ми — самобутній край зі своєю унікальною історією та культурою.

У випадку ескалації центральною владою дій щодо укрупнення областей у регіони закликаю Закарпатську обласну раду як головний орган місцевого самоврядування нашого краю ініціювати та організувати референдум із приводу того, чи бажають закарпатці, щоб наша область   входила до адміністративної одиниці Галичина з підпорядкуванням Львову».

Наразі влада області дійсно повинна організувати збори громадян, вислухати керівників населених пунктів і лідерів громад, а потім виносити максимально прозорі рішення. Потрібно бути готовим до того, що всім не догодиш. Інколи мешканці сусідніх сіл ментально різні або різняться складом національних груп. Враховувати потрібно все, щоб якісь приховані образи потім не переросли у бунти.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат