В Ужгороді презентували книгу про закарпатців-воїнів-афганців (ФОТО)

admin 20.02.2013 10:27 СОЦІО

 

Автори книги зібрали матеріали на 3049 закарпатських воїнів-афганців. При цьому термін «закарпатці» вжили у широкому розумінні – це уродженці краю, ті, хто тут живуть та ті, які поховані в нашій області.
Особливістю видання є те, що в ньому містяться біографічні дані про закарпатських учасників бойових дій, зокрема, дата та місце народження, роки проходження служби в Афганістані, нагороди, військове звання.


На презентацію були запрошені представники професорсько- викладацького складу та студенти з різних факультетів академії і університету.
До почесної президії, крім професора Ухаля А.М., були запрошені: ректор УУБА–КаУ, Уповноважений Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки, президент Міжнародної академії богословських наук, доктор богословських наук, доктор юридичних наук, професор, архімандрит Віктор (Бедь); голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України, члена Національної спілки журналістів України, заслужений працівник культури України, відомий письменник, поет Василь Петрович Густі; перший проректор Карпатського університету імені Августина Волошина, генерал-майор (у відставці), доктор філософії, професор Микола Михайлович Дідик; директор Науково-дослідного інституту богослов’я, філософії та аналітики УУБА-КаУ, доктор філософії, професор Майя Георгіївна Артьомова (організатор проведення презентації).
Як зазначив упорядник видання Арзен Михайлович, виходу в світ цієї книги передувала десятилітня клопітка колективна робота багатьох співавторів даного унікального видання. У цій   книзі зібрано та систематизовано архівні матеріали, спогади, розповіді, інтерв’ю воїнів-інтернаціоналістів, фотографії з альбомів.
Автори книги зібрали матеріали на 3049 закарпатських воїнів-афганців. При цьому термін «закарпатці» вжили у широкому розумінні – це уродженці краю, ті, хто тут живуть та ті, які поховані в нашій області.
Особливістю видання є те, що в ньому містяться біографічні дані про закарпатських учасників бойових дій, зокрема, дата та місце народження, роки проходження служби в Афганістані, нагороди, військове звання. Серед закарпатських воїнів був і Герой Радянського Союзу – Сергій Павлович Козлов.
Міститься у книзі й розділ, присвячений спогадам безпосередніх учасників тих подій. Читач бачить історичні події очима рядових та генералів, дипломатів та розвідників, медпрацівників.
Відтак, за підготовку та видання даної унікальної книги пам’яті,   з благословення Блаженнійшого Митрополита Володимира, отець-ректор нагородив поважних гостей професора Арсена Михайловича Ухаля та поета Василя Петровича Густі академічними медалями, відповідно преподобного Мойсея Угрина І ступеню та преподобного Нестора Літописця ІІ ступенню.
Підводячи підсумки презентації, професор, архімандрит Віктор (Бедь) відзначив, що видання книги «Закарпатці у вимірі афганської війни» є надзвичайно вагомою сторінкою в збереженні історичної пам’яті нашого народу, який на період військових подій у Афганістані 80-90-х рр. минулого століття був заручником імперської комуністичної ідеології та політики колишнього керівництва ЦК КПРС і СРСР.   Дана книга є книгою великого болю, скорботи, трагедії та одночасно свідченням особистісного героїзму наших співвітчизників,   які виявили високі людські і бойові якості українця, будучи втягнутими в кровопролиття не нашої і не потрібної для нас війни.
На завершення зібрання, присутні ушанували хвилиною мовчання всіх полеглих в афганській війні. Після чого, з благословення ректора УУБА-КаУ, професора, архімандрита Віктора (Бедь), помічник ректора з духовно-патріотичного виховання ієромонах Ігор (Богдан) у супроводі співу студентів-богословів відправив заупокійну літію за всіма полеглими (у військових подіях та в подальшому від ран, хвороб, душевної туги)   воїнами афганцями.

admin


За матеріалами прес-служби УУБА - КаУ

ТЕГИ : воїни-афганціЗакарпаттяУУБА-КаУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат