В Ужгороді найстарішим деревам по 400 років

17.08.2019 16:45 РАТУША

Найстарішим деревам Ужгорода 400 років. А у дендропарку Лаудона збереглося 7 сторічних насаджень.

Цей маленький осередок старожилів на території дитячої лікарні почали закладати ще у 1886 році. Тут ростуть найстаріша у країні магнолія  Суланжа, перше і найбільше на Закарпатті гінкго-білоба і ексклюзивний для цієї місцевості бук лісовий.

Цікаво, що як люди сивіють у старості, так і бук у свої 119 років змінив колір листя — з червоного на зелений.

Всіма шанований в місті вчитель гімназії Іштван Лаудон об’їздив усю Австро-Угорщину, Італію, побував у тримісячному науковому відрядженні в Єгипті, звідки привіз для музею серед всього іншого й частину руки мумії. З подорожей Лаудон завжди привозив цінні й рідкісні види рослин, частину з яких висаджував у своєму знаменитому дендропарку. Цей парк був розташований позаду будинку й тягнувся вниз схилом до сучасної дитячої лікарні. Колись у саду росли чудові магнолії, таксодіуми, кілька видів екзотичних сосен і ялин, вірджинська гігантська ялина, канадська, китайська, нормандська ялини, американський кипарис. Сьогодні від саду Лаудона залишилися окремі дерева, розкидані по дворах, садах, вулицях Ужгорода. Поблизу ж дитячої лікарні зберігся найбільший фрагмент саду, про що нагадує інформаційне табло.

Дендропарк раніше простягався від вулиці Собранецької до берега Ужа. Але у період розбудови міста, більша частина рослин була знищена. За переписом 1948 року тут росло 100 унікальних дерев і кущів, а на сьогодні лише 10 дерев.

Найстарішому дереву 133, наймолодшому — 113 років.

Найстаріші дерева міста можна також зустріти на набережній Незалежності — 120-річний ясен, у Підзамковому парку — 400-літній платан (на фото), липи серцелисті — понад 300 років, на вулиці Замковій — тиси ягідні.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат