На Закарпатті 6 років живуть без програми протидії ВІЛ/СНІД

Прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації» 07.11.2017 23:20 ЗДОРОВ'Я

На Закарпатті з 2009 року відсутня обласна програма протидії ВІЛ-інфекції та СНІДу. Зазвичай її затверджують на виконання загальнодержавної програми, яка почалася 2013 р. Нині цим опікується голова ОДА, а спеціалісти Інституту аналітики та адвокації відслідковують кошти, витрачені на протидію епідемії.

Закарпаття і Донецьк   (без урахування АР Крим та м. Севастополь) єдині регіони, де заходи протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу не вписані до профільної чи комплексної програми.

Щоб запланувати фінансове забезпечення заходів за кошти міського бюджету спеціалісти СНІД-центру на початку року сформували заявку на рік. – розповідає аналітик ІАА Олександр Ткаченко. – У заявці обсяг фінансування становить 730 тис. грн. А у серпні на виконання заходів Закарпатська обласна рада виділила 400 тис. грн.

На ці гроші планували закупити:

- Тест-системи для скринінгу на ВІЛ

- Тест-системи для верифікації ВІЛ

Це обладнання потрібне для діагностики вірусу на різних стадіях.

Тим не менше, на час коли аналітики запитували касові видатки, інформації про витрати не було. А в минулому році за цей період кошти на протидію вірусу не витрачали.

У 2016 і в 2017 рр. від прогнозованого затверджували половину грошей.   В обох випадках ця сума приблизно 400 тис грн.

Звичайно, що ми зацікавлені в обласній програмі протидії ВІЛ/СНІДу та фінансуванні. – говорить керівник відділу моніторингу і оцінки центру СНІДу Вікторія Білак-Лук’янчук. – Такий «план дій» потрібен області, але його немає з 2009 року. У новій загальнодержавні програмі є вимога, яка передбачає розробку і затвердження регіональних програм. Проект у нашій області розробили вчасно, але він не пройшов затвердження в облдержадміністрації.

Зараз фахівці Центру СНІДу уже проводять аналіз ефективності виконання заходів   з протидії ВІЛ-інфекції за період з 2009 по 2016 роки і   на основі цього готують підґрунтя для розробки проекту на 2019- 2023 роки.

Довідково: Дослідження здійснене у рамках проекту у рамках проекту «Посилення спроможності регіональних представництв Мережі у здійсненні моніторингу та аналізу державних закупівель у сфері охорони здоров’я на регіональному рівні», який здійснюється ГО «Інститут аналітики адвокації» за підтримки БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

image image

Прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації»

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат