Понад 87, 5 тисяч закарпатців отримали медикаменти за програмою «Доступні ліки»

admin 10.08.2017 16:30 ЗДОРОВ'Я

Як відомо, урядова Програма «Доступні ліки» стартувала по всій країні   з 1 квітні цього року.


Її мета – збільшити прихильність до лікування пацієнтів, які страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет та бронхіальну астму, тобто – лікуватись систематично. Це зменшить ризики виникнення   загрозливих ускладнень протікання хвороб та   подовжить тривалість життя в Україні.

Програма передбачає надання за рецептом лікаря в аптеці, яка на добровільних засадах виявила бажання брати участь у цій Урядовій Програмі, певних медикаментів безкоштовно або з незначною доплатою хворим на серцево-судинні захворювання, астму та цукровий діабет 2-го типу. Нагадаємо, що лікар у рецепті вказує непатентовану міжнародну назву лікарського засобу, а в аптеці хворий самостійно визначає для себе препарат якого виробника він придбає.

Для Закарпаття на реалізацію Урядової Програми «Доступні ліки» цього року передбачено 16 млн. 153,1 тис. грн..   Станом на 1 серпня область уже отримала 7 млн. 179,2 тис грн.. і, згідно розпорядження голови ОДА,   розподілила кошти між районами та містами краю, а місцева влада –   між визначеними на місцях медичними установами.

Днями в Ужгороді пройшла нарада під головуванням директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Володимира Марковича, на якій медики з усіх районів обговорювали підсумки роботи програми «Доступні ліки», ділились проблемами та перспективами щодо її подальшої реалізації. Серед питань, які звучали найчастіше відзначились відсутність повного асортименту ліків у в аптеках. Так, начальник управління організації лікувально-профілактичної роботи департаменту охорони здоров’я Ольга Чемет зауважила, що на деякі препарати виник дефіцит по всій країна через об’єктивні   причини. До прикладу, хворі, яким виписували базисні щоденні препарати для лікування бронхіальної астми, не знаходили їх. Також виникла проблема зі статинами, тобто лікарськими засобами, що знижують рівень холестерину. У Міністерстві охорони здоров’я України підтвердили, що така ситуація виникла по всій   всій Україні. І пов’язано це з неготовністю постачальників медикаментів до різкого збільшення   реалізації цих лікарських засобів по всій території країни. Адже   попит на деякі медикаменти зріс у десятки разів! Ліки стали доступні хворим, які раніше не могли собі дозволити придбати ці ж препарати за повну вартість. На жаль, це проблема виробників і постачальників і вплинути на ситуацію ні лікарі, ні аптеки не можуть. Однак, Ольга Чемет зауважила, що в окремих районах це не стало перешкодою.   Аналізуючи використання коштів у розрізі районів та міст області спостерігається строката картина:   100% використовують кошти у Міжгірському, Перечинському, Великоберезнянському, Воловецькому районах та місті Чоп.   Там, дійсно, ця програма дуже добре реалізується, виконуючи свою соціальну функцію. Водночас чотири райони недостатньо реалізовують Урядову Програму «Доступні ліки». До прикладу, місто Мукачево станом на 1 серпня   використало лише 22,% виділених коштів на цю програму,   Берегівський район – 48%, Виноградівський   – 48,9 % та Тячівський – 50,7%. Одночасно ж з боку мешканців цих районів надходять скарги та наріканя як до департаменту охорони здоров’я, так і на Гарячі Урядові лінії, на те, що вузькі спеціалісти з поліклінічних закладів РЛ та ЦРЛ не виписують рецепти з відшкодуванням.

Також під час наради Ольга Чемет звернула увагу колег на те що рецепти на медикаменти та лікарські засоби, вартість яких підлягає державному відшкодуванню, можуть виписувати лікарі закладів охорони здоров’я незалежно від форм власності та підпорядкування за узгодженням зі структурними підрозділами охорони здоров’я місцевих державних адміністрацій. Розширення як лікарської, так і аптечної мережі, які б долучились до подальшої реалізації цієї Урядової Програми, дали б більше можливостей пацієнтам безперешкодно отримати рецепт на ліки та дозволить більш ефективно в області реалізовувати Урядову програму,   і, відповідно, лікувати та профілактувати низку хронічних захворювать.

У Закарпатті, станом на 1 серпня, до програми долучились 239 аптечних закладів, із якими 18 розпорядників коштів в районах та містах області заключили відповідні угоди. Медичними працівниками, в рамках програми «Доступні ліки», виписано 166 901 рецептів, аптечними закладами подано звітів на відшкодування вартості ліків на суму
4 957 тис. грн..   Загалом 87 547 закарпатціів уже скористались можливістю отримати необхідні їм ліки за зниженими цінами, а деякі й безкоштовно. Вже отоварено 118 491 рецепт, середня вартість одного отовареного рецепта складає біля 40 гривень.

Нагадаємо, що з 1 серпня реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню за програмою «Доступні ліки»,   розширено до 199 препаратів. Причому 32 лікарських засобів, хворі можуть отримати абсолютно безкоштовно.

Тому в черговий раз вертаємось до краян, скористатись можливістю, що надана державною –   вчасно лікувати свої недуги якісними ліками, систематично та доступно.

Перелік ліків та суми відшкодувань див. у додатку: Доступні ліки.


Трибуна

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат