657 закарпатців потребує мінімум по 120 тисяч гривень на лікування від гепатиту (ВІДЕО)

admin 03.03.2014 11:43 ЗДОРОВ'Я

Лагідний вбивця – так називають медики підступне інфекційне захворювання   печінки на   гепатит С. Адже протікає вони як правило без симптомів роками руйнуючи організм людини.


Закарпаття одна з перших областей України, де запрацювала регіональна   програма завдяки якій останні два роки проліковано   23-27 хворих. Щодо державної програми, то цього річ виділено кошти тільки для лікування 4-х пацієнтів, - зазначає головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло ПОЛЯК.
Однак медики стверджують - яка б програма не була прийнята -   всіх хворих забезпечити безкоштовним лікуванням гепатитів В і С неможливо, адже щороку кількість людей що потребують терапії - зростає. Гаряча дискусія навколо цієї проблеми розгорнулась під час засідання асоціації інфекціоністів області.

Обласний дитячий інфекціоніст Маріан МАЛЬЧИЦЬКИЙ зауважив, що відбір хворих на лікування контролюється низкою громадських організацій, профільним комітетом обласної ради з питань охорони здоров»я та   компетентною комісією медиків. Разом з тим, лікарі-інфекціоністи   говорили, що ужгородці мають більше можливостей «натиснути» на владу, ніж мешканці інших районів краю, адже у боротьбі за власне здоров»я використовують всі можливі методи: від скарг, шантажу до погроз та щоденних візитів до обласного мед закладу.   Влада ж обласного центру, на жаль, не поспішає дослухатися до проблем своїх хворих громадян, яких на сьогодні, за словами міського інфекціоніста, нараховується 154 чоловіки. Головний інфекціоніст м. Ужгорода Віктор ПЕТРОВ зазначив, що окремої програми з лікування гепатиту С в Ужгороді немає, однак зауважив що 75 % коштів, що виділяються з обласного бюджету йде на лікування саме мешканців міста і тільки решта – на хворих з інших районів краю.  

Також інфекціоністи переконували колег, що залякувати хворих, яким поставлено діагноз гепатит С – не варто, адже за умови відповідного медичного супроводу людина роками може жити, є інші медикаментозні схеми лікування, якими можна суттєво поліпшити стан пацієнта. Про це наголосив й   старший викладач курсу інфекційних хвороб медичного факультету УжНУ Антон КОГУТИЧ, який підкреслив що з цією хворою люди можуть жити десятки років і в першу чергу потребують допомоги саме ті, в яких вже почав розвиватися життєво небезпечні руйнівні процеси в організмі.    
На сьогодні найдієвішим методом, який забезпечує повне одужання майже 70 відсоткам хворих, залишається дорого вартісне лікування, фінансовий вантаж якого під силу взяти тільки державі. Наразі ж залишається сподіватися на активність громади, яка підніматиме це питання на регіональних рівнях і кожен район області внесе свою частку у лікування своїх мешканців.  

admin


За матеріалами прес-центру УОЗ у Закарпатській області

ТЕГИ : гепатитмедицинаЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат