Чому закарпатські депутати на сесії не захотіли розширити межі пралісів на Закарпатті

05.03.2021 11:48 ПОДІЇ

На останній сесії Закарпатської облради депутати не змогли прийняти рішення про розширення меж пралісів на Закарпатті. Питання виносилося на голосування двічі й обидва рази не вистачило голосів. Навіть головуючий на сесії заступник голови облради Андрій Шекета (голова облради Олексій Петров був у Києві) звертався до депутатів із проханням проголосувати, бо якщо питання не пройде, то його потрібно буде виносити вже на наступній сесії, а це все час. Але прохання Шекети депутати проігнорували. Питання таки не пройшло.

У чому ж причина? Адже це питання нашої екології. Праліси — це унікальне явище. Як відомо, наш Угольсько-Широколужанський заповідний масив букових пралісів є найбільшим у Європі. І це наша гордість. Нам необхідно зберігати ліси, то чому не найшлося голосів для того, щоб прийняти рішення?

З цього приводу висловився і перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький, який також є і депутатом облради та був присутнім на цій сесії.

«Доволі незрозуміла ситуація склалася із голосуванням за проєкт рішення Про оголошення об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення. Під час розгляду цих питань на профільних комісіях у депутатів не було жодних зауважень і була готовність підтримати це рішення.

Однак під час засідання із 9 проєктів цього блоку депутати підтримали лише 5. Таким чином, згідно з рішенням Закарпатської обласної ради до природно-заповідного фонду депутати не включили праліси, що знаходяться на території Мокрянського, Перечинського, Воловецького та Міжгірського лісових господарств. Збереження пралісів Карпат — важливе екологічне питання.

Праліси Карпат — унікальні точки на мапі Європи. Вони існують і розвиваються під впливом природи, завдяки чому мають високу життєздатність, стійкі у своєму існуванні, мають надзвичайно важливе значення для місцевої екосистеми. Після знищення праліси неможливо відтворити.

Зважаючи на актуальність питання, позицію окремих колег не можу зрозуміти. Згідно з чинним законодавством на другому пленарному засіданні ми не зможемо повернутися до розгляду цих проєктів рішень. Маю надію, що на наступній сесії колеги підтримають проєкт збереження пралісів на території ще 4 лісгоспів області», — написав Білецький.

З приводу демаршу депутатів облради Форум екологічного порятунку Закарпаття поширив відповідну заяву.

Відкрите коаліційне об’єднання громадських об’єднань і науковців «Форум екологічного порятунку Закарпаття», яке утворене й активно діє з 2012 року та об’єднує 34 громадські організації краю екологічного і природоохоронного спрямування, з обуренням і засудженням сприйняли звістку про те, що 25 лютого 2021 р. на сесії Закарпатської обласної ради підступно провалено голосування по 4-х із 9-ти проєктів рішень щодо пралісів. Цілеспрямований провал голосування по створенню 20-ти із 40-ка пралісових пам’яток природи на Закарпатті загальною площею 5038,3 га викликав потужний суспільний резонанс як у колах громадськості і науковців, так і в громадах області. Адже підсумок усіх 9-ти проєктів рішень по пралісам, у підготовці яких упродовж кількох років працювали фахівці лісової справи і науковці природоохоронної справи, по праву мав вивести Закарпаття в лідери із заповідання найцінніших лісів в Україні, надавши заповідному статусу додатково 8485,4 га первісних лісів, що є одними з останніх європейських бастіонів дикої природи.

У просуванні до голосування на сесії обласної ради цього надважливого в історії природоохоронної справи державницького рішення немало зусиль також доклали як провідні фахівці лісового напрямку WWF в Україні, так і постійна екологічна комісія облради, департамент екології та природних ресурсів ОДА, провідні екологічні і туристичні громадські об’єднання краю. Усі без винятку проєкти рішень одноголосно підтримала напередодні сесії і президія Закарпатської обласної ради.

Тим не менше, провал голосування по пралісам уже став ганебною сторінкою в діяльності облради нового скликання. Виявилося, що не всі депутати Закарпатської облради готові до виконання цієї почесної місії. Не виключено, що у них, або в інших, бізнесових зацікавлених групах є інші інтереси на територіях майбутніх пралісів. Стовідсотково це не інтереси громад, бо ніхто не забороняє збирати гриби-ягоди та відпочивати у пралісах.

Коаліційне об’єднання «Форум екологічного порятунку Закарпаття» звертається до депутатів обласної ради з проханням виправити допущену прикру помилку щодо провалу голосування по 4-х із 9-ти проєктів рішень щодо суттєвого розширення мережі пралісів на Закарпатті. І виконати свою почесну, передбачену законом місію у захисті нашої унікальної на теренах Європи і світу дикої природи пралісів — надбання, отримане нами від пращурів, яке маємо так само бережливо передати нащадкам.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат