На Закарпатті перебувають посли країн Вишеградської четвірки

admin 16.04.2013 13:29 ПОДІЇ

Сьогодні, 16 квітня в обласні раді відбулася зустріч з Надзвичайними і Повноважними Послами в Україні країн Вишеградської четвірки.


Серед них: Генрік Літвін – Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні, Іван   Почух – Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні, Мігаль Баєр – Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні, Марек   Шафін – Тимчасово повірений   у справах Посольства Словацької Республіки в Україні, Ярослав Дрозд – Генеральний   консул Республіки Польща у Львові, Маріан Орліковскі – консул Генерального консульства Республіки Польща у Львові, Давід Павліта – Генеральний   консул   Чеської Республіки у Львові, Йожеф Бачкаі – Генеральний консул Угорщини в Ужгороді, Іштван Тот - Генеральний консул Угорщини, Янка Буріянова – Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгород та   Любош Весели – консул   Посольства Чеської Республіки в Києві.
      Участь у заході з української сторони взяли: Іван Балога – голова обласної ради, Андрій Сербайло – заступник голови облради,   Михайло Попович – керуючий справами виконавчого апарату обласної ради, Михайло   Кічковський – голова постійної комісії обласної ради з питань транскордонного співробітництва, Василь Брензович – голова   постійної   комісії обласної ради з питань бюджету, Володимир Чубірко – депутат обласної ради, директор благодійного   фонду «Віза», Михайло   Фединець– голова Ужгородської районної ради, Галина   Цар – Чопський міський голова, Володимир Кащук   – Хустський міський голова, Золтан Ленд’єл – Мукачівський міський голова.
З вітальним словом до присутніх звернувся Іван Балога, який насамперед подякував за   те, що   високоповажні гості знайшли час і можливість відвідати Закарпаття, та відмітив важливість подібних заходів й ініціатив щодо співпраці та   взаємодії міжнародних зв’язків країн в цілому і громад зокрема.   Позаяк взаємини населення прикордоння є важливим фактором стабільності і безпеки всієї Європи. Та наголосив, що   обласна   рада   прийняла   заяву, у якій   підтримала дії щодо   курсу на   інтеграцію з Європейським   Союзом, підписання   угоди   про Асоціацію України та Європейського Союзу. Для нашого краю цей курс є життєво важливим, оскільки Закарпаття має величезний досвід розвитку міждержавних ділових і дружніх стосунків на різних рівнях і сьогодні триває пошук нових партнерів та залучення нових інвестицій в   область.
Крім того, Закарпаття, як цільовий регіон України бере участь у 4-х програмах сусідства, а саме: «Угорщина-Словаччина-Україна», «Польща-Україна-Білорусь», «Румунія-Україна» та КАДСІС.   Протягом 2007 – 2013 на теренах краю   років втілено більше 50 проектів за   цими програмами.
« Це знаковий візит. Нині Україна на роздоріжжі – або ми «рухаємось» до європейської спільноти, чи прагнемо повернутись до пострадянського простору. Особисто я   - прихильник євроінтеграції. В цих процесах нам сприяє і Вишеградська четвірка. Важливо, що ці країни пропагують в нас європейські цінності. Нині наша область   реалізує двосторонні угоди про дружбу і співробітництво з 11   регіонами країн Європи, в тому числі з 7 регіонами країн Вишеградської групи: а саме, з   Кошицьким і Пряшівським самоврядними краями Словаччини, областями Саболч-Сатмар-Берег, Гевеш та   Боршад-Абауй -Земплен Угорщини, краєм   Височина Чехії та Підкарпатським воєводством Польщі. Між керівництвом регіонів відбуваються постійні зустрічі та консультації з актуальних питань співробітництва. Нині ми прагнемо збільшити кількість пунктів пропуску з Європейськими країнами та налагодити партнерство на рівні міст та сіл прикордонних областей», - зазначив Іван Балога.
Далі зустріч   проходила у режимі діалогу, пропозицій і побажань. Дипломати відзначали якісну співпрацю прикордонних регіонів країн, а також висловлювали надію, що ще не раз зберуться за круглим столом, щоб обговорити проблеми та перспективи співробітництва.
Посол Польщі в Україні Генрік Літвін відзначив, що цього року Польща головує у Вишеградській четвірці і планує й наді підтримувати євроінтеграційні процеси України. Також він запропонував Закарпаттю долучитися до нової міжнародної структури – Карпатської ініціативи, яка пропонує реалізувати нові туристичні проекти в Карпатському регіоні.
Посол Угорщини Мігаль Баєр зазначив, що організація в рамках Євросоюзу виконує специфічну місію. «Ми є лобістами країн Східної Європи в їх прагненні долучитися до європейської спільноти. Щодо прикордонних територій, то ми зацікавлені в розвитку їх інфраструктури, розбудови пунктів пропуску, й готові надати для цих проектів дешеві кредити», - зазначив пан посол.
Посол Чехії Іван Почух вважає, що Україна нині за крок до підписання угоди про асоціацію з ЄС. «Наші чотири країни підтримують вас у цьому прагненні і цей крок буде для України доленосним», - резюмував дипломат.
Завтра, 17 квітня   посли країн Вишеградської четвірки стануть учасниками урочистого з’єднання туристичних маршрутів Закарпаття з європейською мережею магістралей. Захід відбудеться біля Ублі, що на Великоберезнянщині.

Довідково. Вишеградська четвірка була створена в 1991 році для координації зусиль з інтеграції держав-членів об’єднання з Європейським Союзом і НАТО. До неї увійшли:   Польща, Чехія, Угорщина і Словаччина. І навіть після того як Вишеградська група виконала своє головне завдання — усі її учасники стали членами ЄС і НАТО, вона продовжує існувати. У країн – учасниць донині   багато спільних питань, наприклад, транскордонного, екологічного та й політичного співробітництва.
Прес-служба облради

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат