Василь Іванчо у Австрії відвідав велику компанію, що спеціалізується на відновлюваній енергетиці

18.09.2024 23:10 ПОДІЇ

 

Сьогодні перед Україною стоять серйозні виклики в енергетичній сфері, особливо в умовах постійних атак на критичну інфраструктуру, - повідомляє заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. - Тому питання енергетичної децентралізації і незалежності є ключовим для кожного регіону, зокрема й Закарпаття.

Під час візиту до Австрії мали можливість ознайомитися з роботою компанії Burgenland Energie – одного з лідерів у галузі відновлюваної енергетики в Європі. Підприємство спеціалізується на розвитку «зеленої» енергії, активно впроваджуючи технології сонячної та вітрової енергетики.

Загалом нині у федеральній землі вже встановлено й генерує електроенергію понад 26 000 фотоелектричних установок та більше ніж 460 вітрових турбін, роблячи регіон найбільш забезпеченим у всій Австрії. У планах – до 2030 року повністю стати енергонезалежними, ввівши в експлуатацію ще низку сонячних та вітрових станцій.

Своєю чергою розповів про ситуацію в енергосистемі України та кроки, які робить Закарпаття для підтримки населення й бізнесу в умовах енергокризи. Зосередив увагу на пільговому кредитуванні для встановлення в домогосподарствах альтернативних «зелених» джерел електроенергії, програмі «Energy Help», надання грошової компенсації краянам, які придбали гібридні сонячні електростанції.

До того ж наголосив, що вже розпочали роботу з генерації електроенергії з вітряків. Перший такий функціонує на базі Нижньоворітської громади, а виготовляються комплектуючі для них також в нашому регіоні, оскільки раніше до нас релокувалося підприємство «Френдлі Віндтехнолоджі».

Після ознайомлення з досвідом Бургенланду мали змогу особисто побачити фотоелектричну станцію та вітрові турбіни. Особливістю цієї локації є не тільки поєднання двох відновлювальних джерел електроенергії, а й використання нового сховища – органічної батареї, котра дозволяє ефективно зберігати цю енергію та використовувати її в періоди пікових навантажень або нестачі. Акумулятор створений на основі органічних матеріалів, є екологічно чистим рішенням і може витримати понад 10 000 циклів заряджання.

Цей досвід є надзвичайно важливим для Закарпаття та всієї України загалом, адже технології у сфері відновлюваної енергетики та зберігання енергії можуть слугувати прикладом для впровадження в нас.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат