Як Ne захворіти у сезон застуд

admin 18.12.2015 15:59 ПОДІЇ

Щорічно в Україні на застуду хворіють 10 —16 млн. осіб. Що потрібно робити, щоб не потрапити до їхнього числа, про це ми запитали фітотерапевта, дієтолога, реабілітолога Бориса Скачка.

ГОЛОВНЕ — ІМУНІТЕТ
Стійкість нашого організму до хвороб залежить, у першу чергу, від стану імунної системи. Захворіє людина чи ні, наприклад, промочивши ноги, залежить саме від імунітету. Вся річ у тім, що навіть у здорової людини в дихальних шляхах живе величезна кількість мікроорганізмів, у тому числі — патогенних. Розмноження цих мікробів стримується імунною системою. Але варто нам переохолодитися, як імунітет слабшає і відбувається активізація умовно-патогенної мікрофлори дихальних шляхів. У разі переохолодження у нашого організму знижується захист і перед вірусами — підчепити грип стає справою однієї хвилини. Тобто, краща профілактика застуди та грипу — це міцний імунітет.

ЗАМІСТЬ ІМУНОМОДУЛЯТОРІВ налягати на БІЛКИ
Як відомо, в період застуд імуномодулятори користуються величезною популярністю. Але чи всім вони дійсно допоможуть? «Щоб імуномодулятор працював, у вас спочатку повинен бути міцний імунітет, — заз­начає Борис Скачко. — Та якщо імунітет ослаблений, він недостатньо ефективний . Для зміцнення імунітету я би рекомендував стежити за харчуванням. У першу чергу, мова йде про білкову їжу. Адже саме завдяки білкам в організмі виробляється інтерферон. Однак важливе не тільки надходження білка, а й його ефективне перетравлення. Тут на допомогу прийдуть спеції і прянощі, наприклад, перець чилі, імбир тощо».

МІСІЯ: ПОВЕРНУТИ ТЕПЛО
Якщо так сталося, що ви переохолодилися, то, в першу чергу, необхідно повернути тепло. Доречними при цьому будуть гарячі напої. Однак враховуйте: вдаватися до них варто у випадку, якщо більше не збираєтеся виходити на вулицю. «Найкраще випити гарячий зелений чай, у який додані спеції — імбир, кардамон, кориця, — каже Борис Скачко. — Таким чином ви посилите кровообіг і швидко зігрієте організм. А ось зігріватися чаєм з лимоном тим, хто страждає на гіпертонію, не варто».

Промочили ноги — ПРОМОЧІТЬ І ГОРЛО
Різні настоянки завжди вважалися одним з найкращих засобів для профілактики застудних захворювань. Особливо ті, що містять перець та мед.
Перець чилі підсилює приплив крові до горла і стравоходу. Коли перець потрапляє в горло, практично відразу посилюється імунітет до вірусів. Якщо там живе якась бактерія, то чим більше крові дійде до слизової, тим активніший буде місцевий імунітет. Коли перець проходить стравоходом, відбувається приплив крові й рефлекторно посилюється кровотік у трахеї і бронхи. Саме завдяки цьому можна   вберегтися усіляких ускладнень, у тому числі й трахеобронхіту та пневмонії. А ще мед — це найкраще пальне для печінки. Завдяки глюкозі й фруктозі, які є в меді, активізуються всі її функції, у тому числі синтез білків й очищення крові. Той білок, який потрапив до організму, засвоюється краще і надходить в імунну систему. Прекрасним доповненням є така лікарська рослина, як буркун (рос. «донник»), яка розріджує кров,   покращуючи при цьому роботу імунної системи».

Ne хворійте!
Але якщо ваш організм усе ж не зміг протистояти застуді: ви відчуваєте гостре нездужання, підвищилася температура або з’явилися інші характерні симптоми — відразу звертайтеся до лікаря.

Михайло Тарканій

Це цікаво
«Українську медову з перцем» винайшла компанія Nemiroff. Вона вперше у світі використала в одному напої незвичайне поєднання протилежностей — меду і перцю.
У складі використовується гострий перець чилі. Ви можете подумати, що цей перець привозиться з південноамериканської країни з аналогічною назвою, але це не так. Чилі поставляється з Індії.
Кожен перчик кладеться в пляшку вручну. При цьому чуйні руки фахівців ретельно перевіряють його.
Солодкість — не головна перевага меду. У складі напою використовується мед (гречаний) з легкою гіркуватістю, що забезпечує гармонійне поєднання компонентів.
До складу входить цілюща рослина буркун. Вона широко застосовується у народній медицині при безсонні, головному болю, бронхіті.

admin

ТЕГИ : застуда

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат