В Ужгороді відкрилися лабіринти дизайну (ФОТО)

admin 21.05.2015 10:22 ДОЗВІЛЛЯ

 

20 травня в Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту відкрилась виставка членів Львівського регіонального відділення Спілки дизайнерів України, до якого входить і закарпатський осередок.

На виставці представлені роботи понад 40 авторів, із яких більшість – закарпатці. Добірка знайомить із творчістю сучасних дизайнерів у різних напрямках: дизайн середовища, книжкова графіка, моделювання костюмів та ін.

Ідею організувати спільну виставку в Ужгороді голові Львівського регіонального відділення запропонував член Закарпатського осередку, скульптор, доктор мистецтвознавства Михайло Белень, котрий, повідомили під час відкриття експозиції, став новим очільником осередку, перейнявши керівну естафету у відомого крайового архітектора Василя Гецка.

Як розповів Михайло Белень, сьогодні Львівське регіональне відділення СДУ налічує понад 200 членів, Закарпатський осередок – поки лише 15. "Та наші лави, безумовно, є ким поповнювати. В дизайнерському середовищі краю дедалі гучніше заявляє про себе обдарована молодь. – стверджує Михайло Белень. – Я особисто готовий активно рекомендувати талановитих дизайнерів до вступу в спілку. Вже у червні, приміром, збираємося прийняти 12 закарпатців". Також, найближчим часом вийде друком альбом, який презентуватиме творчість майже 200 дизайнерів Західної України, серед авторів будуть закарпатці.  

Що ж до престижу професії, Михайло Белень поділився: в період комунізму роботи для дизайнерів було вище голови, зараз же – майстри переважно працюють із індивідуальними замовниками і попит на їхній продукт безпосередньо залежить від активної пропозиції власних послуг. "Я повсякчас раджу нашим молодим дизайнерам виходити на заможних клієнтів. – каже Михайло Белень. – В Україні є чималий прошарок таких людей. Але часом їхні смаки не поспівають за статками й тут дизайнерові доведеться зорієнтовувати клієнта, часом – сперечатись".

Сам Михайло Белень знаходить замовників не лише на Закарпатті, а й далеко за його межами. А поза тим – значна добірка робіт майстра зберігається у Національному художньому музеї України й експонується в Третьяковській галереї, Ермітажі та Луврі.

З виставкою "Лабіринти дизайну" можна ознайомитися до 2 червня.

admin


За матеріалами Управління культури Закарпатської ОДА

ТЕГИ : дизайнвиставкаЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат