Як у грузинській ресторації в Ужгороді готують справжнісіньке хачапурі (ФОТО +ВІДЕО)

Текст: Наталія Каралкіна, фото: Костя Підлубний, відео: Евеліна Гурницька 25.12.2013 13:17 ДОЗВІЛЛЯ

 

Готуємо з Rionews: грузинська ідея до новорічного столу.

Коли замало часу для приготування, хочеться їсти самому, та ще й потрібно нагодувати немалу компанію — готуйте хачапурі. У перекладі «хліб із сиром» — одна з найвідоміших страв грузинської кухні. В українських реаліях це швидко — приготування займає приблизно 17 хвилин, а також дуже смачно, у чому особисто переконалася частина редакції газети «РІО».

Справжнє грузинське хачапурі в Ужгороді можна спробувати у ресторані «Алаверді». Тут його готують на різні смаки, однак найпопулярніше хачапурі з подвійним сиром, розповідає адміністратор ресторану пан Георгій: «На Кавказі дуже люблять хлібобулочні вироби, з’їдають багато хліба. Для сім’ї з чотирьох осіб купують чотири-п’ять батонів хліба».


Інші фото- й відео-рецепт з ужгородських закладів харчування дивіться тут


В «Алаверді» приготування хачапурі демонстрував шеф-кухар з 28-річним стажем. З 2004 року він працює в Україні. За цей час пан Олександр устиг вподобати українську кухню,   особливо борщ. «Якщо чоловік вирішує працювати шеф-кухарем, то він дуже любить кулінарію», — переконаний Олександр.

Для приготування хачапурі шеф-кухар бере два види сиру — сулугуні та імеретинський. Страва не дуже калорійна, але від неї голодним не залишишся, — коментує шеф-кухар. Загалом нескладно готується і набір інгредієнтів не дуже різноманітний: дріжджове тісто, попередньо натертий сир, яйце, трохи масла.


Огляд кафе Ужгорода споглядайте тут


«Треба взяти 200 грамів дріжджового тіста. Розкатати, аби вийшов правильний круг. Перша частина страви готова. Готове тісто перекладаємо на пательню, — пояснює шеф-кухар. — Друга частина: беремо велику миску, розбиваємо яйце і додаємо сюди 370 грамів сиру і викладуємо на   підготоване тісто. Після цього по всій ширині круга треба витягнути краї тіста, аби закрити ними сир. Невеликий отвір зверху треба залишити».
У духовці хачапурі з подвійним сиром готується 12 хвилин за температури 240 градусів. Після цього ще гарячу страву зверху змащують маслом й одразу подають до столу.

Грузинська кухня знає кілька видів хачапурі. В «Алаверді» також готують хачапурі з м’ясом. Тут використовують нарізану шматками яловичину, фарш намагаються не використовувати. «Так, як різали м’ясо наші предки – кинджалом, так і ми намагаємося це робити», — коментує адміністратор ресторану.

Інший вид хачапурі — по-аджарськи — готується персонально. Воно має форму «човника» і його не можна їсти кільком людям. А з подвійним сиром навпаки — розрізають на шматки.

Шеф-кухар розповідає, що умови для приготування страв у Грузії й Україні суттєво відрізняються: «Наприклад, грузинський дуб, на якому готують шашлик, набагато твердіший, на ньому м’ясо довше готується і від цього стає ще смачнішим».

В «Алаверді» нам також розповіли про цінність спецій у грузинській кухні, національні солодощі, які готують з нагоди свят. Натомість хачапурі може стати оригінальним доповненням до новорічного столу. Тож готуйте на здоров’я і смакуйте неодмінно в хорошій компанії. А постійна рубрика газети “РІО”   “Готуємо з Rionews” допоможе вам підібрати корисні ідеї та ще й проілюструє все це на відео і фото. Інші корисні рецепти можна переглянути на нашому сайті Rionews.com.ua. Смачного!

Текст: Наталія Каралкіна, фото: Костя Підлубний, відео: Евеліна Гурницька

ТЕГИ : Рест-тестїжакафеУжгород

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ДОЗВІЛЛЯ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат