Ужгородські активісти нарахували в місті 522 відкриті каналізаційні люки

Павло Білецький 15.11.2013 14:56 РАТУША

Міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов доручив комунальникам провести інвентаризацію всіх люків та каналізаційних колодязів, що розташовані на території обласного центру.


«Нема люків, то, будь ласка, є бетонні плити, які можна встановити в межах зелених зон, де немає перешкод для руху. Стосовно шляхів, тротуарів вирішуйте питання закриття у відповідному технологічному порядку, — окреслював фронт робіт для комунальних служб міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов близько місяця тому.

Термін на виконання доручення було визначено головою до 25 жовтня 2013 року, коли керівники всіх відповідальних служб мали відзвітувати про виконану роботу. Однак доручення до 25 жовтня виконане так і не було, як і не було помічено комунальників, які закривають люки на вулицях Ужгорода. Відтак мер дав лінькуватим комунальникам ще 20 днів на «люкове» питання.

Паралельно, не сподіваючись на міські комунальні служби, з’ясувати стан справ із люками в Ужгороді взялися місцеві активісти О. Броді, Я. Козич, О. Пересоляк, Б. Ференц, які на свої інформаційні запити отримали офіційну цифру — в невеличкому Ужгороді відсутні 522 люки та стічні решітки. У відповіді виконкому від 05.11.2013 на найбільшу увагу заслуговує той факт, що «лідерами» в даній проблемі є комунальні підприємства. Кількість відсутніх люків, за які відповідальні КП «Водоканал м. Ужгорода», КП «Уж-Енергія», КП «КШЕП», становить 497, тобто 95 відсотків від загальної кількості.

«На нашу думку, це дуже сумна статистика щодо комунального сектору нашого міста й коментарі тут зайві, — каже правозахисник Олександр Пересоляк. — При цьому вражає сама кількість — 522 штуки! Такі цифри можуть свідчити тільки про одне: наше місто перебуває у стані серйозного занепаду. Але найбільше обурює той факт, що працівники виконкому Ужгородської міської ради вважають, що інформація про небезпечні місця, де відсутні каналізаційні люки, є інформацією з обмеженим доступом і тому її не повинні знати пересічні ужгородці».

Не отримавши відповіді про місця відкритих люків, активісти самотужки провели частковий огляд вулиць Достоєвського, Годинки, Капушанської, Заньковецької, Грушевського, 8 Березня, Генерала Свободи, Минайської, пр. Свободи, Б. Хмельницького, Митрака, Добролюбова, Митної, Баб’яка, Загорської, Собранецької, Кошицької, Університетської, Берчені, Другетів, Підгірної, Підградської, Електрозаводської. Загалом охопивши близько 10 відсотків ужгородських вулиць, виявили 106 відсутніх люків та решіток!

Зокрема, активісти виявили глибокі відкриті каналізаційні колодязі в небезпечній близькості до дитячих ігрових майданчиків, шкіл, на головних вулицях, що ведуть до центрального корпусу УжНУ. В тому числі й у місцях, де відсутні тротуари, поряд із закладами охорони здоров’я, на пішохідних переходах, зупинках маршрутного міського транспорту, місцях стоянки автомобілів, поряд із державними установами, в тому числі й безпосередньо перед відділом РВ ДАІ.

Відтак до виконкому, Департаменту міського господарств, ДАІ Ужгорода направлені вимоги усунути виявлені під час огляду вулиць порушення. Відповідну інформацію активісти подали й до прокуратури Ужгорода, адже ст. 140 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за кожен відкритий люк у вигляді штрафу для конкретної відповідальної особи в розмірі до 850 гривень. Враховуючи, що активістами виявлено 106 відкритих люків та відсутніх решіток (адміністративних порушень), загальна сума штрафів може скласти понад 90 тис. грн. До акції з виявлення незакритих люків активісти запрошують приєднатися також інших небайдужих мешканців Ужгорода.

Павло Білецький

ТЕГИ : віктор погорєлов

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат