Чемпіонат Закарпаття. «Середнє” відновило “золоту інтригу”

Євген Свищо 18.09.2013 19:50 СПОРТ

В останній час у фанів почало складатись враження, що володар золотих нагород уже відомий і за чемпіонатом Закарпаття слід спостерігати тільки для того, щоб дізнатись решту призерів. Однак, минула неділя 15 вересня стала переломною. Команда з невеликого села на Ужгородщині, в рамках центрального матчу 13 туру, наробила галасу на все Закарпаття, спростувала непереможним лідером і дала надію на відродження інтриги в боротьбі за золото.

Перед тим як проаналізувати результати 13 туру, мусимо зауважити, що воловецькі «Карпати» зняті з розіграшу, а всі результати за їх участю анульовано. Три з чотирьох поєдинків минулої неділі завершились несподівано. Підсумки двох з них були плачевними для господарів. Ще в одній дуелі крах переможних амбіцій спіткав гостей. Загалом господарі двічі перемогли та раз програли. Ще одна зустріч завершилась внічию.

13 тур став другим за результативністю в сезоні і поступився тільки 5 туру –   15 вересня зафіксовано 16 взяттів воріт (4 за гру), а 19-го травня було забито 21 м’яч (5.25 за гру).

Перед його початком центрального матчу туру «Середнє» – «Метеор», можливості на успіх команд розцінювались порівну. «Середнє» залишається одним з трьох клубів, які в рідних стінах не знали гіркоти поразок і мали третій показник у графі очок, здобутих вдома – 14 із 18 можливих. Найкращим їх домашнім матчем була перемога в 9 турі над «Бужорою» – 4:0, а відносно найгіршим – нічия в 7 турі з «Ференца Медвідя» – 0:0.

«Метеор» перед «середнянським побоїщем» був єдиним клубом, який не знав гіркоти поразок на чужих полях і мав найкращий показник виїзних залікових пунктів, здобутих у «футбольних мандрах» по Виноградівському, Іршавському, Свалявському та Мукачівському районах – 13 із 15 можливих. Слід відзначити, що згадана втрата очок була єдиною в цьому сезоні та відбулась в 9 турі в боротьбі з головним конкурентом «Поляною» – 3:3. Найкращий свій поєдинок на чужій спортивній арені «реактивні» провели в стартовому турі в Новому Давидкові, де дали «бойове хрещення» місцевому новачку «Закарпатської супер-ліги» клубу імені «Ференца Медвідя» – 5:1.

З огляду на теоретичну рівність перед недільною грою, було зрозуміло, що переможе той хто зможе першим записати своє прізвище   у вороги воротаря суперника. Першими забити гол спромоглись «середнянці», які й надалі, відчуваючи підтримку рідних фанів, впевнено контролювали хід поєдинку і довели його до несподіваного розгрому – 3:0. Із вуст гравців команди, яка програла, мимоволі злітав крилатий серед крайових гравців вислів: «Давно нас так не возили!», який у перекладі з футбольного сленгу означає «Давно нас так не змушували бігати за м'ячем!».

Головна сенсація туру сталась у Виноградові, де місцевий «Севлюш» приймав команду з неглибокого вищолігового дна – хустську «Оболонь». «Севлюш» до цього вдома здобув 10 очок із 15 можливих і програв тільки раз, коли у пам’ятному для арбітра Василя Качура матчі 11 туру, був битий   лідером «Метеором» – 2:1. Однак назвати дії виноградівців у тому поєдинку найгіршими язик не повертається. Найслабшим домашнім матчем була нічия в 7 турі з «Середнім» – 0:0, яке на чужих полях у цьому сезоні «зірок з неба не знімає».   Кращою грою «севлюшців» на рідному стадіоні «Юність» можна вважати перемогу в 10 турі над «Поляною» – 2:0.

Гравці «Оболоні» на полях суперників у цьому році здобули тільки 1 заліковий бал із 15 можливих. Той важкий пункт був здобутий в 1 турі, коли «пивовари» на стадіоні в селі Заріччя показали найкращу ігрову дисципліну у двобої з сусідом по таблиці «Бужорою» – 0:0. Зовсім гірко на душі в уболівльників «Оболоні» може бути під час спогадів про 5 тур, у якому вони зазнали на Ужгородщині   рекордного фіаско від «Середнього» – 0:7.

Однак, матч 13 туру проти «Севлюша» увійде в залік підопічних Віктора Вучкана як кращий матч 2013 року. Справедливості заради слід відзначити, що господарі грали без кількох ключових виконавців. Найвідчутнішим була відсутність центральних захисників Себастьяна Шопоти та Віктора Микуляка. Для порятунку ситуації на їх позицію перемістили Олександра Міцу та Дмитра Жукова, та вони не завжди встигали за прудконогими хустянами Ігорем Пилипом, Миколою Вурстою, Ярославом Мадяром та Віктором Вучканом. У поті чола працювали й захисники «Оболоні» Сергій Панця та Віталій Міллер, клопотів яким завдавав центрфорвард «Севлюша» Володимир Бабич та його партнери по атаці Мирослав Мудра і Золтан Варга. Ці троє закручували перед штрафним майданчиком суперника такі каруселі, що здавалось рахунок має змінитися. Та м'яч довго не «знаходив ворота». На якусь мить здалось, що команди грають без воріт і зосередили свою увагу на відборі шкіряної кулі один у одного.

Тайм так би й завершився з нулями на табло, якби М. Мудра не замкнув один із нечисленних прострілів із правого флангу З. Варги і з льоту вколотив шкіряного в сітку воріт «пивоварів» – 1:0.

Суперник активізувався в 2 таймі і зміг провести кілька швидких контрвипадів, на вістрі яких був І. Пилип. Саме цьому центрфорварду вдалось на 51 хвилині вколотити реалізувати свою нагоду біля воріт Віталія Гринишина – 1:1. У «Севлюша» було ще 40 хвилин, щоб відновити перевагу в рахунку. Подарунком до атакувальних дій стало вилучення арбітром на 74 хвилині стовпа оборони «пивоварів» Сергія Панцю. Однак, кілька вдалих замін, проведених головним тренером Віктором Вучканом звели нанівець усі старання Івана Білака та його підопічних. Цією мировою «Оболонь» реваншувалась за домашню поразку в 4 туру від виноградівців – 0:2.

Ще одна несподіванка сталась на стадіоні в Іршаві, де колекціонер сенсацій «Петрово» з Пийтерфолва дав «урок профпридатності» іршавським зіркам шкіряного м'яча. До стартового свистка можливості команд оцінювались майже порівну. Та з плином часу стало зрозуміло, що «петрівці» приїхали до сусіднього райцентру тільки за перемогою, що вони і втілили в голи – 3:0. Цим успіхом підопічні Олександра Розмана реабілітувались за домашнє фіаско від іршавців у 4 турі – 0:3. Доречно згадати, що це був останній подібний успіх. Відтоді «Бужора» 8 матчів поспіль не знає смаку перемог .

Ще в одному матчі «Поляна» суттєво покращила власну різницю забитих та пропущених голів, прогнозовано поклавши на коліна довжанську «Боржаву – 8:0. Цим самим «полянці» побили рекорд результативності ліги 2013 року, який належав «Середньому».

У поточній таблиці відбулись дві зміни. «Середнє», у якого найменше пропущених голів – 7 (проти 10 у «Поляни»), випередило «Севлюш», а «Петрово», у якого найбільше пропущених мячів – 29 (проти 26 у «Оболоні», Бужори» та «Боржави»), відтіснило на сьоме місце довжанців і вперше, починаючи з 9 травня, повернулось до першої шістки. Лідерство з 9 червня і до цього часу тримає в своїх ногах «Метеор», у якого залишилась найкращі показники забитих та різниці голів – 38:12 (проти 35:10 у «Поляни»). Найгірші аналогічні показники у «Оболоні» – 3:26 (проти 6:26 у «Боржави»).

Матчі наступного 14 туру пройдуть у неділю 22 вересня. Центральним і найнепередбачуванішим обіцяє стати битва сусідів «Ф. Медвідя» — «Поляна». Можливості команд на успіх оцінюються як 55 на 45 % на користь господарів. Цікавою буде боротьба у парах «Оболонь» — «Середнє» та «Боржава» — «Севлюш». Трохи кращі шанси на успіх матимуть «середнянці» та «довжанці». Набагато комфортніше, під час боротьби за чергові три пункти, почуватиметься «Метеор», який вдома намагатиметься   зливою голів у ворота «Бужори» реабілітуватись за попередні втрати. Як закінчаться ключові протистояння довідаємось у неділю починаючи з 15.00.

13 тур
15 вересня, неділя:
«Середнє» – «Метеор» – 3:0, «Поляна» – «Боржава» – 8:0,   «Бужора» – «Петрово» – 0:3, «Севлюш» – «Оболонь» – 1:1.

14 тур
22 вересня, неділя:
«Ференца Медвідя» – «Поляна», «Оболонь» — «Середнє», «Боржава» – «Севлюш», «Метеор» – «Бужора».

ТС: «Метеор» – 31, «Поляна» – 27, «Ференца Медвідя»   – 20,
«Середнє» – 17, «Севлюш» – 15, «Петрово» – 12, «Боржава»   – 9,
«Бужора» – 7, «Оболонь» – 4.


Євген Свищо

ТЕГИ : чемпіонат закарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат