Туалети просто неба претендують стати «візиткою» Ужгорода  

31.08.2012 18:55 РАТУША

Проблема громадських убиралень у обласному центрі Закарпаття залишається вкрай гострою попри те, що Ужгород є містом, яке відвідує чимало туристів. Півтора року тому міська влада офіційно дозволила користування вбиральнями у приміщеннях виконавчих органів міської ради, комунальних підприємств, установ та організацій на безоплатній основі.

Також було рекомендовано керівникам закладів громадського харчування різних форм власності надавати вільний доступ до вбиралень (на платній або безоплатній основі згідно з вимогами, встановленими власником закладу).

Та як ці «рекомендації» виконуються і чи вирішує це проблему? Ну, добре, якщо гід поведе свою групу до вбиральні й для частини туристів це питання на якийсь час буде закрите. А якщо ні?.. Тобто якщо йому така «екскурсія» стане конче необхідною в інший час, яким чином розгублений гість Ужгорода шукатиме це омріяне місце самотужки?

За потреби принаймні 12 громадських туалетів у Ужгороді функціонує одна громадська платна вбиральня, що прилягає до пішохідного мосту на Київській набережній. Наразі її «прикрасили» білбордом, на якому один із кандидатів на вибори до Верховної Ради України. Загальновідомо ще про дві постійно діючі громадські платні вбиральні — на центральному автовокзалі й залізничному вокзалі.

На початку року платною стала вбиральня на території Ужгородського замку, яка перебуває в оренді, вхід до неї 2 гривні для кожного стражденного незалежно від того, чи прийшов він із квитком оглянути експозицію музею або тільки «на екскурсію» в туалет. Головне, аби прецедент із замковим туалетом не взяли за взірець, скажімо, у драмтеатрі чи, ще краще, у ляльковому театрі або ж сусідній філармонії тощо.
На «гарячу лінію» редакції часто телефонують читачі, які запитують, чи збирається мер Погорєлов звернути увагу на те, що в Ужгороді дедалі звичнішою стає картина, коли люди змушені справляти потребу просто неба десь під деревом чи будинком, не кажучи вже, що на своєрідні туалети перетворилися під’їзди наших багатоповерхівок.

Тривожний дзвінок цього тижня ми отримали від пенсіонерки Валентини Ігнатівни. Жінка розповіла, що біля транспортного мосту з боку вул. Митної у скверику колись цвіли розкішні сакури, які одного дня невідомі люди вирубали й взялися зводити багатоповерхівку. Однак будівництво невдовзі заглухло, в недобудови змінилися власники. З часом місце перетворилося на смердючий смітник, адже паркан, яким було огороджене будівництво, зламали й сюди почали масово зносити побутове сміття та використовувати це місце як... туалет під відкритим небом. «Де та муніципальна міліція, створена дбати про благоустрій міста, і чим вона займається насправді?» — запитує наша читачка.

До слова, крім смороду від імпровізованого туалету й смітника та постійної можливості стати свідком того, як перехожі дядьки справляють потребу поблизу закинутої недобудови, тутешні мешканці остерігаються можливої пожежі у сквері, де розташований пам’ятник чорнобильцям. Адже працівники зеленгоспу зазвичай спилюють тут живі насадження, натомість сухостій залишають, розповіла наша читачка. Після чергового чищення скверу тут залишилися сухі гілляки, про них комунальники геть забули, тому люди хвилюються, щоб «дрова» у сквері не спричинили пожежу.

Читачка обурено розповіла ще про один «туалет просто неба». Він також поза увагою муніципальної міліції, комунальників і мера. Хоча в історичній (а отже туристичній) частині міста, на стику вул. Жупанатської та вул. Волошина, біля кафе. Посеред білого дня жіночки ромської народності без тіні зніяковіння користують це місце як вбиральню.

Дивно, що міліціянти не знають, що відповідно до законодавства це кваліфікується як дрібне хуліганство, яке тягне за собою штраф на суму 51 грн., а якщо цю дрібну хуліганську дію демонструвати перед перехожими, то це вже тягне на грубе порушення громадського порядку з особливою зухвалістю й цинізмом. Таке правопорушення передбачає покарання гривнею — від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів штрафу або й взяття під арешт на строк до 6 місяців. Може, якби міліція знала про це й працювала згідно з законодавством, то і в міському бюджеті з’явилася би певна стаття надходжень, а місто менше вражало би гостей своїм відвертим здичавінням.

ТЕГИ : віктор погорєловтуалет

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат