На Закарпатті зменшилася заборгованість із виплати заробітної плати

30.01.2019 17:46 СОЦІО

У середу, 30 січня, у Закарпатській облдержадміністрації під головуванням директора обласного департаменту соціального захисту населення Михайла Петрішки відбулася селекторна нарада з райдержадміністраціями та міськвиконкомами щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати, заборгованості до Пенсійного фонду та сплати єдиного соціального внеску.

Зазначалося, що питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати знаходяться на постійному контролі облдержадміністрації, систематично розглядаються на колегіях РДА, засіданнях обласної, міських і районних комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та податкового боргу. Торік було вжито низку заходів з метою погашення заборгованості, які дали позитивні результати.

Так, за інформацією райдержадміністрацій та міськвиконкомів, заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах, організаціях, установах області на 1 січня 2019 року становить 3 мільйони 163 тисячі гривень, що на 2 мільйони 618 тисяч гривень (або 45,3 %) менше, ніж станом на 1 грудня 2018 року. На економічно-активних підприємствах, організаціях, установах області заборгованість становила 2 мільйони 593 тисячі гривень і у порівнянні з ситуацією на 1 грудня 2018 року зменшилась на 50,2 %.

Загальна сума заборгованості до Пенсійного фонду на 1 січня 2019 року становить 57,6 мільйонів гривень, з якої 44 мільйона – борг із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та 13,6 мільйонів гривень – несплата страхових внесків, що на 4,1 мільйона гривень більше, ніж на початок року. Темп росту до початку року становить 107,7%. Найбільше зростання боргу спостерігається в Тячівському районі – на 4 мільйона 36 тисяч гривень, Рахівському – на 263 тисячі гривень, м. Мукачево – на 244 тисячі гривень, Великоберезнянському – на 181 тисячу гривень та Ужгородському районах – на 154 тисячі гривень.

По деяких адмінодиницях відбулося зменшення заборгованості, зокрема, по м. Ужгород – на 472 тисячі гривень, по Виноградівському – на 248 тисяч гривень та по Свалявському району – на 148 тисяч гривень.

В рахунок погашення заборгованості до Пенсійного фонду протягом 2018 року надійшло 3,3 мільйона гривень. У тому числі вдалося погасити заборгованість таких підприємств, як: ПАТ «Закарпаттягазбуд» – 692 тисячі гривень, Будівельне управління ПАТ Фірма «Нафтогазбуд» – 351 тисяча гривень, ЗАТ «Свалявська ЛХК» – 249 тисяч гривень, АПТП «Бобовище» – 272 тисячі гривень, АТП «Радгосп-завод «Мукачівський» – 144 тисячі гривень, ВАТ МЗ «Тиса» – 168 тисяч гривень, ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» – 254 тисячі гривень, ОКП «Закарпаттеплокомуненерго» – 124 тисячі гривень та інших.

Крім того, станом на 1 січня 2019 року сума боргу з єдиного соціального внеску сягає майже 197 мільйонів гривень, що на 151,8 мільйона гривень більше, ніж на 1 січня 2018 року, з них сума боргу по фізичним особам станом на 1 січня поточного року – 168 мільйонів гривень, що на 147 тисяч гривень більше, ніж на 1 січня 2018 року.

Головне управління ПФУ проводить заходи з головним управлінням ДФС щодо погашення заборгованості з ЄСВ, неврахування страхового стажу за періоди несплати фізичними особами. У результаті в рахунок погашення боргу по єдиному соціальному внеску у 2018 році надійшло понад 42 мільйона гривень, в тому числі за грудень погашено майже 12 мільйонів гривень.

Під час селекторної нараді наголошувалося, що питанню погашення заборгованості зі сплати ЄСВ та страхових внесків має приділятись особлива увага. Адже періоди, за які існує така заборгованість, не враховуються до страхового стажу, що може позбавити права на призначення пенсії найманим працівникам боржника. Ще один аргумент – щоб Пенсійний фонд забезпечив виплату підвищеного розміру пенсій, необхідно провести роботу по погашенню заборгованості по ЄСВ.

https://carpathia.gov.ua/novyna/na-zakarpatti-fiksuyetsya-zmenshennya-zaborgovanosti-iz-vyplaty-zarobitnoyi-platy

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат