Обов'язково перевірте, чи не відноситеся ви до цих 10% людей у світі

admin 14.03.2018 14:20 ЗДОРОВ'Я

Кількість людей з порушеннями слуху   безперервно збільшується. Існує чимало причин цього явища, але найпоширеніша – вікові зміни, адже з роками людина втрачає не лише гостроту зору, але й чіткість слуху.

За статистикою, серед людей у віці від 50 до 60 років вади слуху мають 20%, серед 60-70-річних ця частка зростає до 30%, а для людей старше 70 років – перевищує 40%.

Інша причина згаданої проблеми – гучний шум, руйнівну дію якого відчувають практично всі. Одні із цих гучних звуків ми не в змозі контролювати – шум літака, метро, міського транспорту на жвавій вулиці. А іншим звукам безліч людей, особливо молодих, піддають себе цілком свідомо – гуркіту музики на рок-концерті та   дискотеці або включений на повну гучність плеєр.

Як ми втрачаємо слух і як цьому протистояти

На жаль, не всі знають, що сильний шум вбиває так звані сенсорні волоскові клітини. Потужний звуковий імпульс у самого вуха – навіть постріл із іграшкового пістолета або вибух новорічної хлопавки – можуть назавжди пошкодити ваш слух. Але десятки тисяч співгромадян вже зазнали акустичної травми від справжніх пострілів та вибухів! Та ще підступнішим є тривалий шум, який оточує людей на робочому місці – на транспорті, будівництві, заводі. І, якщо не захищати слух від цих впливів, то через деякий час у таких людей непомітно розвинеться професійна приглухуватість.

Втім, утрата слуху може статися й через сильний стрес, інфекційну хворобу, прийом сильнодіючих ліків, травму голови, захворювання вуха тощо. Буває, що проблему можна легко усунути, як, наприклад, при закупорці слухового проходу вушної сіркою. При захворюванні середнього вуха вдаються до хірургічної операції. Та, коли медицина безсила, – на допомогу приходить слуховий апарат.
Головне при погіршенні слуху – якомога швидше звернутися до фахівця. При приглухуватості тихі звуки – щебет птахів, шелест листя, шум дощу – перестають надходити до слухових відділів мозку, і він «забуває» їх. Тож, чим пізніше ви звернетеся за слуховим апаратом, тим більше зусиль доведеться витратити, аби знову навчитися чути «правильно».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, проблеми зниження слуху відчувають 10% населення Землі. 80% із них живуть у країнах із низьким і середнім доходом. Звичайно, належним чином підібрані слухові апарати змогли би значно покращити спілкування для 90% людей з порушеннями слуху, але у країнах, що розвиваються, цей корисний прилад має лише один із 40 тих, які його потребують.

Відомо, що четверта частина порушень слуху починається ще у дитинстві. На 1000 новонароджених 3-4 – з вадами слуху. 50% цих випадків трапляються через генетику. 20-30% випадків вродженої втрати слуху – невідомого походження. 5-10% випадків – пренатального походження, коли мати перехворіла на цитомегаловірус, краснуху, герпес, сифіліс. 10-20 % випадків відносять до постнатального періоду, коли втрата слуху є результатом травми голови, інфекції (менінгіту, кору, вітрянки) або впливу певних ліків.

До речі, вади слуху мають 10% американців, 65% серед них – пенсіонери. В Європі від втрати слуху страждають 16% дорослих. А в Україні порушеннями слуху через травми, хвороби або вроджені вади страждає кожен дев’ятий. Загалом, слух порушено у кожного третього землянина старше 65 років.

Цей незворотний процес обумовлено поступовою дегенерацією клітин вушної завитки, і не завжди відразу помітний людині, допоки вона з прикрістю не помітить, що починає говорити голосніше, ніж зазвичай; частіше просить повторити сказане; телевізор або радіо включає значно голосніше; і ніби щось чує, але вже не так чітко розуміє, про що саме говорить співрозмовник.
Ця дошкульна проблема позбавляє повноцінного життя, створює перешкоди у соціальному зростанні та приносить незручності оточуючим. На щастя, зниження слуху може компенсувати слуховий апарат.

Які слухові апарати рекомендувати літнім людям

Виробники не розробляють слухові апарати спеціально для літніх людей, як, наприклад, для дітей, втім, при виборі апарата бажано врахувати певні нюанси:

1) Не слід гнатися за мініатюризацією. Подумайте, чи зможе літня людина сама обслуговувати   такий пристрій, поміщати його в вухо, замінювати фільтри, якщо це буде внутрішньовушний мініпристрій. Коли користувач має проблеми з моторикою, найоптимальнішим вибором буде традиційний завушний апарат.

2) Є сенс також подумати, як часто буде необхідно замінювати елементи живлення у слуховому апараті і чи дозволяють фінансові можливості раз на тиждень проводити таку процедуру. Якщо ні, то можна придбати апарат, де батарейка служить три тижні.

3) Цілком можливо, що нема сенсу купувати просунутий та найдорожчий апарат із великим набором всіляких опцій, адже літня людина здебільшого перебуває вдома, тож ці функції можуть не знадобитися.

4) Головне, що необхідно пам’ятати, – що остаточний вибір правильного персонального апарату відбувається тільки спільно з фахівцем із його налаштування.

До речі, до слухового апарату необхідна адаптація, термін якої теж суто індивідуальний. Ось кілька порад родичам літніх людей, які вкрай потребують слухових апаратів:
• звукове навантаження збільшуйте поступово: спочатку використовувати слуховий апарат при розмові один на один, потім у розмові з кількома людьми, при перегляді телевізора, а у подальшому – при знаходженні на вулиці;
• у перші тижні уникайте галасливих місць та приміщень із великим скупченням людей;
• розмовляйте з користувачем слухового апарату чітко, не голосно, повільно.
• навіть найкращі слухові апарати для літніх людей – є допомогою, але не панацеєю від усіх вікових проблем; передусім, їм потрібна ваша постійна увага, тож не шкодуйте її для них, адже вік слід поважати!
Нині потенційним користувачам доступна величезна кількість слухових апаратів у широкому діапазоні цін та у різних варіантах   – традиційні завушні, внутрішньовушні, внутрішньоканальні, з виносним ресивером, чим наша фірма професійно займається вже багато років.

Звертайтеся до нас за телефоном 050-371-99-00.

Ваш «Світ оптики»

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат