У освітній галузі Закарпаття бракує вчителів

Прес-служба ОДА 28.08.2018 15:54 СОЦІО

Цьогоріч перший дзвінок пролунає у 667 закладах загальної середньої освіти Закарпаття. Понад 164 тисячі учнів розпочнуть новий навчальний рік, що на 3 тисячі більше, ніж торік.

Частина школярів розпочнуть навчання у новозбудованій загальноосвітній школі І-ІІ ступенів у с. Вишка Великоберезнянського району. Це одна з 13 шкіл-новобудов у державі, які відкривають двері до нового 2018/2019 навчального року. Про це під час брифінгу у пре-центрі Закарпатської ОДА розповіла директор обласного департаменту освіти і науки Ганна Сопкова.

Щодо дошкільної освіти, то в області функціонують 595 відповідних закладів різних типів та форм власності, чисельність вихованців яких становить 48 660. Відсоток охоплення дітей від 3 до 5 років різними формами дошкільної освіти становить 90%, а дітей старшого дошкільного віку – 100%.

Важливим інноваційним аспектом освітнього процесу в Україні є впровадження з 1 вересня 2018 р. Концепції «Нова українська школа». В області вперше поріг школи переступлять 18 378 першокласників, які протягом 12 років здобуватимуть освіту в Новій українській школі. Натомість, для всіх інших школярів тривалість навчання залишиться незмінною – 11 років.

«Для забезпечення успішного старту і подальшого впровадження реформи та у рамках реалізації плану заходів із запровадження Концепції «Нова українська школа» в області навчання пройшли 1060 учителів початкових класів області та 763 вчителі іноземної мови», – розповіла Ганна Сопкова.

На виконання положень Закону «Про загальну середню освіту», що стосуються запровадження інклюзивної освіти, в області вже відкрито 13 інклюзивно-ресурсних центрів: у містах Ужгород, Хуст, Берегово, Мукачево, Іршавському, Міжгірському, Рахівському, Тячівському, Ужгородському, Свалявському та Перечинському районах. Усього на Закарпатті заплановано відкрити 18 ІРЦ.

За словами Г. Сопкової, актуальним залишається питання кадрового дефіциту у галузі освіти. Так, у закладах загальної середньої освіти наявні 347 вакансій. Найбільше їх у Виноградівському районі – 98 вакансій, в Ужгородському – 48, у Берегівському – 42, у Мукачівському – 21. Йдеться, передусім, про вчителів інформатики, математики, фізики, англійської мови, фізичної культури та трудового навчання.

Новітні стандарти, які впроваджуються реформою у галузь освіти, передбачають створення усіх необхідних умов для розвитку і самореалізації кожної дитини в умовах навчального закладу. З цим пов′язані як нові методики викладання, так і підходи до оцінки досягнень учнів.

Матеріально-технічні аспекти впровадження «Нової української школи» на Закарпатті

Нова стратегія розвитку освітньої галузі передбачає поліпшення і модернізацію матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів. Про готовність галузі освіти в області до впровадження Концепції «Нова українська школа» розповіла під час брифінгу у Закарпатській ОДА директор департаменту освіти і науки Ганна Сопкова.

«У 2018 р. Закарпатська область на оснащення кабінетів початкових класів, які працюватимуть за програмою Нової української школи, отримала з державного бюджету майже 43 млн. грн. Ці кошти поділені пропорційно відповідно до кількості учнів між районами, містами та ОТГ області. Крім того, з обласного бюджету для зазначеної мети додатково спрямовано кошти у сумі близько 18,5 млн. грн.», – розповіла Ганна Сопкова.

За результатами публічних закупівель, 700 перших класів наразі забезпечено комп’ютерною технікою на суму майже 13 млн. грн., а для всіх 1005 перших класів закуплено сучасні шкільні дошки на суму близько 2,5 млн. грн.

Крім того, відповідно до Меморандуму між Міністерством освіти і науки України та «The LEGO Foundation» усі перші класи в Україні, що стануть до навчання з 1 вересня, безкоштовно отримали набори LEGO, які допоможуть впроваджувати ігрові методи навчання в освітній процес.

Г. Сопкова поінформувала про фінансування процесу впровадження інклюзивної освіти. Зокрема, для надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2018 р. для області передбачено субвенцію з державного бюджету в сумі 9,8 млн. грн. Її розподілено відповідно до кількості дітей в інклюзивних та спеціальних класах закладів загальної середньої освіти. Ще понад 4,5 млн. грн. виділено на оснащення кабінетів інклюзивно-ресурсних центрів.

Важливим пунктом у підготовці до нового навчального року стало питання забезпечення шкіл підручниками. За словами Г. Сопкової, підходи до замовлення підручників суттєво змінилися. Наразі в область завезено 70% загальної кількості замовлених підручників для учнів 5 класів. Попередньо відомо, що учні 1 і 5 класів отримають підручники у повному обсязі до середини вересня, учні 10 класів – до листопада. Разом з тим, електронні версії підручників будуть оприлюднені до 1 вересня, що надасть можливість користуватися ними й учням, і вчителям.

В області також тривають тендерні процедури із закупівлі шкільних автобусів. Три нові автобуси для освітян вже передали Берегівщині, Рахівщині і Воловеччині. Їх придбали за рахунок зекономлених на тендерах коштів.

Прес-служба ОДА

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат