Незаконно отримав соціальну допомогу — будь готовий відповідати!

Підготовлено за матеріалами Мінсоцполітики та Світового банку 05.07.2018 12:38 СОЦІО

Як це працює у Британії і що планують зробити у нас?

Чи не щодня ми дізнаємося зі ЗМІ про випадки, коли допомогу від держави отримують люди, яких, м’яко кажучи, важко назвати нужденними. Одні купують дорогі авто, інші програють кругленькі суми у закордонних ігрових закладах, ще одні видають у оренду елітну нерухомість із вже оформленою субсидією. А як вам, приміром, готель у горах, оформлений як помешкання немічної бабусі, витрати на утримання якого частково — звісно ж, за рахунок субсидії — покриває держава?

Але чи багато наших співгромадян насправді усвідомлює, що гроші на соціальну підтримку виділяються за рахунок платників податків — тобто усіх нас?

А от британці — усвідомлюють. Не випадково, британську практику усунення шахрайства і помилок у сфері соціального захисту визнано найкращою у світі.

Соціологічні опитування, які було проведено серед мешканців цієї держави, засвідчили: 95% респондентів вважають усунення шахрайства у системі соціальної допомоги «надзвичайно» або «дуже» важливим завданням.

А дві третини опитаних —   узагалі прирівнюють зловживання у цій сфері до… крадіжки. Крім того, більшість людей висловили переконання, що протидія шахрайству в системі соціальної допомоги важливіша за боротьбу з ухиленням від сплати податків і навіть — із засміченням довкілля!

Система соціального захисту Великої Британії вважається однією з найефективніших у світі. І у першу чергу — завдяки налагодженій системі контролю соціальних витрат. Британці розуміють, що адресність соціальної підтримки, тобто коли кошти надходять справді нужденним, а не порушникам і шахраям, дає змогу ефективніше допомагати саме тим, хто цього справді потребує.

У Британії усе робиться для того, щоб одержувачі допомоги розуміли, що шахрайство — це злочин, і що покарання за його скоєння неминуче. Для запобігання порушенням у системі соціальної допомоги проводиться постійне інформування населення про відповідальність, пов’язану з недоброчесними діями у цій сфері. Щодоби на «гарячу лінію» з питань шахрайства надходить понад 600 повідомлень від громадян. А у британських ЗМІ щорічно публікується до 300 репортажів про судові вироки, винесені за шахрайські дії у сфері соціальної підтримки.

Усе це нагадує потенційним порушникам про неминучість покарання і формує у суспільстві відчуття соціальної справедливості.

Міністерство праці та пенсійного забезпечення Великобританії всіляко сприяє поширенню британського досвіду в інших країнах.

Останніми роками шляхом Великобританії пішли, зокрема, наші сусіди — Румунія та Молдова.

Фахівці Мінсоцполітики України спільно з міжнародними експертами нині працюють над вивченням та впровадженням кращого досвіду дієвого та справедливого контролю в цій сфері.

Новий підхід передбачатиме створення ефективного інституту соціального інспектування — за кращими європейськими зразками.

Йдеться про впровадження сучасних засад та алгоритмів організації контролю — із використанням звірення даних та застосуванням так званих «профілів ризику». Перевірятимуться лише справи з підозрами, де імовірність виявлення порушень найбільша. Це зменшить кількість перевірок за рахунок підвищення їх дієвості. Адже переважна більшість отримувачів соціальної підтримки є чесними та законослухняними людьми.

Недоброчесні дії, корупція та шахрайство вкупі з помилками дошкуляють системам соціального захисту усіх країн. Навіть у таких розвинених державах, як США, втрати через помилки та дії шахраїв становлять від 2 %—5 % державних видатків на соціальне забезпечення. А у таких країнах, як Індія, вони можуть сягати до 20 %—25 %.

В Україні за попередніми оцінками експертів Світового Банку такі втрати теж складають відчутний відсоток. Якщо згадати, що в бюджеті держави на 2018 рік на виплату соціальної допомоги передбачено близько 140 мільярдів гривень — нам є над чим замислитися.

Запровадження монетизації субсидій — у найближчих планах уряду. Тобто, ті отримувачі, які використовують енергоресурси ощадливо, зможуть отримати живі гроші. А отже, питання адресності соціальної допомоги та упередження порушень і шахрайства у цій сфері набуває особливої гостроти.

Державна соціальна   підтримка — це адресна допомога тим, хто її справді потребує. Той, хто отримує її незаконно, робить це за рахунок нужденних і усього суспільства. А отже, за рахунок кожного з нас.

Підготовлено за матеріалами Мінсоцполітики та Світового банку

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат