Сміттєві таємниці Ужгорода. Інформація про умови користування полігоном відходів засекречена

Ярослав Гулан, для «Ні корупції!» 28.12.2017 13:56 СОЦІО



Сміттєвим полігоном фірма користується, а от те, на яких умовах – в Ужгороді озвучувати інформацію не поспішають ні в стінах мерії, ні в офісі підприємства. І це, м’яко кажучи, трохи підозріло.


Тема поводження із побутовими відходами, після загальновідомої трагедії львівського полігону, в Україні доволі специфічна. Тому насамперед для жителів громад важливо знати, в якому стані їх сміттєзвалища, хто їх використовує і на яких умовах. І чи вигідні такі умови для громади. В Ужгороді вивозом сміття займається приватна фірма. І коли автор спитав, а скільки ця структура платить до бюджету Ужгорода за використання муніципального полігона відходів, виявилося, що оперативно дізнатися це доволі складно. Наприклад, у департаменті міського господарства відповіли, що даних про таке нема...

Скільки отримує бюджет Ужгорода за використання сміттєвого полігону – цим ми і поцікавились, надіславши до міської ради відповідний інформаційний запит. Втім, замість відповіді про конкретну суму від директора департаменту міського господарства Володимира Бабидорича прийшло повідомлення, що департамент не є розпорядником такої інформації.

В іншому запиті автор попросив надати договір про використання міського сміттєзвалища. І тут у департаменті міського господарства твердять – не є розпорядниками інформації. При цьому запит із стін мерії також переадресували й до фірми, що займається вивозом відходів – ТОВ «АВЕ Ужгород». Там листом відповіли, що запитувана інформація не є публічною, і це ТОВ, на їх думку, не може вважатися розпорядником інфо, яка запитується.

Вийшла «цікава» реалія: жителю міста проблемно дізнатися, на яких умовах приватна фірма вивозить відходи на міське звалище. І тут важливо знати: якщо приватна фірма платить за сміттєзвалище чи вкладає гроші у його безпечну експлуатацію, то це одна справа, а якщо цього не робить – то зовсім інша.

Щоб дізнатися деталі, довелося згадати історію. Так, співпраця «АВЕ» та Ужгорода почалася наприкінці 2012-го року за каденції міського голови Віктора Погорелова. До того часу послуги вивозу непотребу городян на полігон за місто надавало комунальне підприємство КШЕП. Городяни часто нарікали на якість послуг останнього, відтак, місцева влада публічно оголосила намір почати співпрацю з «АВЕ» – іноземною компанією з австрійсько-чеським корінням.

На офіційному сайті ave.ua йдеться, що ця компанія спеціалізується на вивозі сміття, наданні послуг муніципалітетам (на кшталт обслуговування житлових зон, прибирання вулиць), займається вторинною обробкою. Компанія позиціонує себе як лідер послуг поводження із побутовими відходами у країнах Центральної та Східної Європи. У представницькому відеоролику компанії наголошується на роботі у сфері підготовки до переробки та утилізації відходів, у тому числі і небезпечних. В Україну, як повідомляється на сайті, «АВЕ» зайшли саме із Закарпатської області, створивши у 2005 році спільне підприємство із Виноградівською районною радою. Сьогодні в Україні зареєстровано 5 ТОВ, у назві яких є бренд «АВЕ». Серед них, власне, і ТОВ «АВЕ Ужгород».


Отже, у 2012 році місцева влада, як згадано, оголосила про намір запросити на ринок «АВЕ», на той час компанія уже працювала як у Виноградівському районі, так і в місті Мукачево.

Скоріш за все – згідно із вимогами законодавства, а не з наміром дійсно знайти кращого з кращих, у місті наприкінці 2012 року проведено конкурс претендентів на вивіз сміття. І, враховуючи, що у ньому, за даними протоколу, взяли участь лише двоє учасників – власне «АВЕ Ужгород» та комунальне підприємство КШЕП, можна припустити, що конкурс дійсно проводився для формальності. За результатами пропозицій комунальники набрали 95 балів, «АВЕ Ужгород» – 115.

У жовтні 2012-го року на засіданні виконкому погодили укласти договір із ТОВ «АВЕ Ужгород» на 5 років. А вже через місяць на виконкомі прийняли рішення укладати договір не на 5, а на цілих 25 років.

В іншій відповіді на запит директор департаменту міського господарства Володимир Бабидорич запевнив, що інших (крім двох згаданих рішень виконкому) нормативно-правових актів місцева влада не створювала.

На запит автора у департаменті міського господарства надали й договір між виконкомом та «АВЕ Ужгород». Про використання міського сміттєзвалища у цьому документі згадується на сторінці 7. Одним з обов’язків «АВЕ» є, йдеться у пункті 2.4.5. Договору – перевозити побутові відходи на полігон відходів, що знаходиться з адресою – с.Барвінок Ужгородського району, експлуатацію якого здійснює КП «КАТП-072801». Про кошти за використання полігону чи умови використання автор згадки не знайшов.


Полігон сміття під Ужгородом. Фото з сайту Ужгородської міськради

Автор звернувся за коментарем безпосередньо до компанії з питанням про використання сміттєзвалища. «ТОВ «АВЕ Ужгород» не використовує самостійно сміттєзвалище, а передає на захоронення тверді відходи комунальному підприємству Ужгородської міської ради «КАТП 072801», за що згідно тарифу відповідно сплачує кошти», – повідомила у листі автору директор компанії Наталія Якубик.

Скільки конкретно оплачено комунальному підприємству, у листі не озвучено. Втім, що вже точно відомо, – за користування і обслуговування сміттєвого полігону сплачуються гроші. Але чи має зиск із цього бюджет Ужгорода? Тут, можна припустити, відповідь негативна.

Комунальне підприємство «КАТП-072801», за даними аналітичної системи YouControl, 2015 рік закінчило, за даними фінзвітності, із збитком до 160 тисяч гривень. Підсумки 2016-го року кращі – прибуток в районі 30-35 тисяч гривень. При цьому чистий прибуток від вартості виконаних робіт та наданих послуг склав у районі 3 мільйони гривень. Тож із боку виглядає, що комунальне підприємство не лише захоронює сміття, а й гроші. Які могли, втім, не потрапили до казни Ужгорода.


Дані фінзвітності КП «КАТП-072801». Скрін із даних аналітичної системи YouControl

Краще із фінансами у самого сміттєвого перевізника. В оприлюдненій на YouControl фінансовій звітності зазначається, що ТОВ «АВЕ Ужгород» закінчило минулий рік із чистим фінансовим результатом у районі 3 мільйонів 200 тисяч гривень. Зростання прибутку у 2016 році зафіксовано на рівні 605 відсотків.


Дані фінзвітності ТОВ «АВЕ Ужгород». Скрін із даних аналітичної системи YouControl

Загалом, можна зробити висновок, компанія в Ужгороді доволі непогано себе почуває. По-перше, виконком на чолі із мером Богданом Андрієвим час од часу «розуміє» потребу підприємства підвищити ціни на вивіз сміття. Останній стрибок тарифу з дозволу виконкому відбувся у вересні для комерційних користувачів, у жовтні – для населення.

По-друге, починаючи із 2016 року ТОВ «АВЕ-Ужгород» отримує мільйони від державних закупівель, які організовують у міській владі Ужгорода. Так, за даними аналітичної системи YouControl, торік компанія отримала трохи більше 4 з половиною мільйонів гривень, а цього року – 7 мільйонів 144 тисяч.

Із найбільш ласих цьогорічних замовлень: за прибирання конкретних міських вулиць департамент міського господарства Ужгородської міськради уклав з «АВЕ Ужгород» контракт на 4 мільйони 17 тисяч; за озеленення територій і догляд за міськими скверами – контракт на мільйон 95 тисяч; за ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ – контракт на 876 тисяч гривень.

Повертаючись до теми зиску для бюжету, то наразі можна припустити, він є лише у сплаті податків до бюджету Ужгорода. Частки муніципалітету у ТОВ «АВЕ Ужгород» немає – за даними YouControl, компанія є повною власністю ТОВ «АВЕ Умвельт Україна», що зареєстроване у Львові.

На прес-конференції трирічної давнини керівник «АВЕ Умвельт Україна» Любомир Копчик зазначив, що компанія працює в Ужгороді по так званій «скороченій схемі» – сміття, яке зібрали, вивозиться на полігони. І додав: у планах є збудувати сучасні екологічно безпечні полігони з використанням сучасних технологій не тільки з метою утилізації сміття, а й отримання з нього теплової енергії.

Втім, як бачать ужгородці, «скорочена схема» працює й до сьогодні. Звичайно, станом на 2012 рік, коли в Ужгороді місцева влада та її комунальне підприємство не могли нормалізувати ситуацію із вивозом сміття, прихід нового перевізника відходів та ще й з іноземними інвестиціями, не міг не радувати. А втім, сьогодні просто вивіз непотребу за гроші городян та місцевої влади для громади може бути «малою» послугою. Адже на порядку денному, судячи із подій на тому ж полігоні біля Львова, – переробка чи утилізація побутових відходів. Вливання грошей у комунальне підприємство, яке захоронює відходи, але прибутків до бюджету від цього немає, – теж невтішна реалія.

Скільки ж отримали від діяльності компаній «АВЕ» місцеві бюджети Закарпаття чи їх комунальні підприємства – тема подальших досліджень. Тож – далі буде.

Ярослав Гулан, для «Ні корупції!»

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат