Населення держави-сусідки Закарпаття зросло на мільйон — за рахунок закордонних громадян

admin 10.05.2017 20:44 СОЦІО

За інформацією віце-прем'єра Угорщини Жолта Шем'єна, починаючи з 2010 року, коли власне і була запроваджена спрощена процедура, понад 950 000 осіб стали громадянами Угорщини.


835 000 з них отримали громадянство шляхом натуралізації. Ще 115 000 оголошено громадянами Угорщини, але іншим шляхом. Серед останніх особи, чиї предки емігрували з Угорщини та є угорцями за походженням, але не отримали угорське громадянство в силу обставин.

Водночас, 30 000 заяв було відхилено, у більшості випадків через відсутність володіння угорською мовою.

Такі дані Жолт Шем'єн озвучив під час засідання парламентського комітету з міграції. Він також зазначив, що спрощенна процедура отримання громадянства є заслугою альянсу партії Фідес та Християнсько-демократичного союзу, які прийшли до влади в Угорщині 7 років тому.

Принагідно зауважимо, що за офіційними даними станом на початок 2015 року 94 000 закарпатців отримали угорське громадянство. І на той час це був лише 3-й показник у розрізі країн, чиї громадяни набували угорське громадянство. Найбільше з Румунії (Трансільванія, 66%), Сербія (Воєводина, 17%), і лише тоді Україна (Закарпаття, 14%).

На засіданні комітету Шем'єн також зауважив, що нинішній уряд робить все, аби підтримувати угорські громади за кордоном країни. Зокрема, на підтримку закордонних угорців нині виділяються безпрецеденті кошти з бюджету. Якщо у 2009 році на ці цілі виділялося 9 млрд форинтів, то у минулому році – 89 млрд форинтів (286 млн євро). Лише на фінасування та модернізацію угорських дитячих садочків за кордоном направлено 17 млрд форинтів.

Радимо у цьому ключі переглянути заяву Уповановаженого уряду Угорщини в співпраці з Україною Іштвана Грежи про План Егана.

– Угорщина розробляє єдину демографічну програму, в тому числі за участі етнічних угорських громад за кордоном, за підтримки всіх відповідних їніх ініціатив, – сказав Шем'єн.

Політик зазначив, що здатність етнічних угорців відстоювати власні інтереси залежить й від успіхів місцевих угорських політичних партій. В якості прикладу він назвав успіх альянсу угорських партій RMDSZ і MPP. Альянс отримав понад 6 відсотків голосів на парламентських виборах в Румунії в грудні минулого року.

Зауважимо, що Жолт Шем'єн був тим політиком, зі слів якого про право закордонних угорців на автономію та подвійне громадянство, стартувала дискусія в українському суспільстві щодо статусу угорської громади в Україні, зокрема Закарпаття. Дійшло аж до дискусії про ці питання на найвищому рівні, інформує Mukachevo.net.

Нагадаємо, що у шахрайстві з незаконним отриманням угорського громадянства звинувачують 55 мешканців Закарпаття.

http://karpatpost.com

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат