До презумпції згоди на трансплантацію українці не готові

admin 20.11.2012 10:03 ЗДОРОВ'Я

До закону про презумпцію згоди трансплантації органів після смерті Україна на сьогоднішній день абсолютно не готова. Про це заявила депутат від Партії регіонів, глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва (НА ФОТО) в ефірі телеканалу ICTV.

Як відомо, МОЗ передав у Раду законопроект, що дозволяє використовувати органи українців після їх смерті, якщо вони не написали відмови від цього при житті.
Трансплантологи зазначили, що в Україні населення дуже негативно ставиться до презумпції згоди, і тому потрібно, щоб відомі люди - спортсмени, політики, зірки - публічно підтримали законопроект.
Сама Бахтєєва прямо не відповіла на питання, чи готова вона письмово дати згоду на використання після смерті її органів, щоб бути прикладом: "Це не те, що бажання, це рішення кожної людини".
"Кожен повинен в індивідуальній формі це вирішити. У кожної людини є свої підходи щодо збереження цілісності свого тіла після смерті. У кожної людини, є свої релігійні, правильно, звичаї. Тож, я думаю, що кожна людина має право вирішити це індивідуально" , - уточнила політик.
"Але дати сьогодні законопроектом презумпцію згоди вилучення органів без письмового повідомлення людини після смерті, я вважаю, що на сьогоднішній день абсолютно ми не готові", - додала вона.
"Хочу сказати, що ось буквально зовсім недавно, може, це було навіть два тижні тому, в Німеччині, при такому законі, який є як і в нашій країні, звузили можливості, тому, що почали вилучати, вибачте, практично всі органи у людини", - розповіла депутат.
"Звузили, що тільки людина пише презумпцію згоди на якийсь орган. Нирка, значить це буде тільки нирка", - заявила Бахтєєва.
"Тобто питання криміналізації вони є, не тільки можуть бути в нашій країні. Якщо були закиди, вони були. Якщо вони будуть, то вони теж можуть бути. Тому, що це є у всіх країнах", - підсумувала вона.
Українська правда

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат