Відомий закарпатський фінансист узяв участь у найбільшому економічному форумі світу в Давосі

01.02.2019 20:09 ПОДІЇ

У швейцарському Давосі відбувся Всесвітній економічний форум, який є найбільшим світовим економічним форумом планети. В цьому році Форум проходив на фоні гострих криз, які наразі турбують людство і є серйозними викликами для всього світу.

Заснований в 1971 році Форум у Давосі завжди визначав тренди в міжнародній політиці та економіці. Тут завжди були присутні лідери провідних країн та крупні фінансисти, науковці та аналітики.

На Форумі в Давосі побував і відомий закарпатський фінансист Мирослав Гісем. Ми розпитали його про тенденції, які були визначальними на цьому форумі і як на ньому була представлена Україна.

— Мирославе Володимировичу, що спонукало вас відвідати найпрестижніший світовий економічний форум світу?

— Я відвідую форуми в Давосі не вперше і для мене ці візити є надважливими щодо   розуміння світових тенденцій в економіці, а також зустрічей з багатьма людьми, які, скажемо так, визначають ці тенденції.

— Цього року на Форум не приїхав Президент США, не було прем’єр-міністра Великобританії, не приїхав і Президент Франції. Чи не применшило це значимість цього заходу?

— Власне, відсутність цих лідерів країн мотивована — у США назріла криза фінансування держсектору, так званий шатдаун. Британія переживає кризу з brexit, у Франції повстання «жовтих жилетів», тому цілком зрозуміло, що в такі часи керівники країн повинні бути у власних країнах і оптимально вирішувати проблему. Тим не менше, на Форумі було багато лідерів інших провідних країн світу, були відомі економісти, банкіри, науковці й, незважаючи на певний скептицизм експертів, Форум у Давосі і в 2019 році залишається головним економічним форумом планети. Тут обговорювалися питання того, як подолати глобальні виклики, з якими зіштовхнулося людство: як рятувати екологію, яка страждає від кліматичних патологій, як уникнути фінансових криз, як боротися з бідністю, як вгамувати воєнні конфлікти та дуже багато інших світових проблем.

Окрім того, саме на цьому Форумі накреслюються світові тенденції на перспективу. Саме для цього і збирається фінансова та політична еліта світу в Давосі, щоб за короткий проміжок часу обговорити найважливіші питання. Тут були і засновник Microsoft Білл Гейтс, один із найбагатших меценатів світу Джордж Сорос, генеральний директор Uber Дара Хосровшахі, новий генеральний директор Goldman Sachs Девід Соломон, засновник інвестиційної компанії Bridgewater Associates Рей Даліо і багато інших представників світової еліти. Всього понад 40 керівників міжнародних організацій і близько 70 глав держав.

— Якщо коротко, які все-таки найважливіші світові проблеми були обговорені в Давосі й про які перспективи говорилося?

— Було понад 350 сесій. Але що стосується світових проблем, то найбільше обговорювалися проблеми зростаючої нерівності в світі. Мова і про велику прірву між бідними та багатими, і про гендерну нерівність. Багато говорилося про зростання націоналізму, зокрема в Європі, і прихід до влади представників правих рухів, що загрожує єдності в Євросоюзі. Що стосується клімату, то цікавим було обговорення наукового питання можливості маніпулювання погодою. Багато сесій було присвячено новим технологіям, зокрема, створенню чутливого штучного інтелекту. Одним словом, дуже багато питань.

— Як була представлена Україна на цьому Форумі?

— Україна була представлена майже всією політичною елітою на чолі з Президентом Петром Порошенком. Були тут і нинішні кандидати в Президенти Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко, Ігор Шевченко. Були брати Клички. І що цікаво, виступи наших політиків були доволі толерантними щодо один до одного, хоча в інформаційному просторі України ми часто зустрічаємо доволі різкі й образливі коментарі політичних опонентів.

В основному виступи стосувалися необхідності політичної стабільності в нашій країні та поштовху до міжнародних інвестицій в нашу економіку, миру в Україні та світі.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат