В Ужгороді відбудеться виставка - Історія спорту на Закарпатті

23.07.2021 11:37 СПОРТ



Створення музею входить до компетенції обласного та місцевого виконавчого комітетів, обласного та міського комітетів фізкультури та спорту, облпрофради та краєзнавчого музею. А життя між тим рухається вперед. Не забуваймо, що за останні 70 років у краї декілька разів змінювалася політична влада, робилося це не завжди мирним шляхом. І одному Богу відомо, скільки цінних спортивних реліквій загубилося або було знищено. Я неодноразово зі своїми колегами піднімав це питання перед компетентними організаціями, пропонував передати для музею цінні історичні матеріали з особистого архіву, але, на жаль, розуміння не зустрів…».

Чомусь до цих пір автор цих рядків теж не зустрів розуміння з відповідними керівниками організацій, котрі безпосередньо повинні би вирішувати цю проблему, яка уже давно «відростила» собі бороду. А мова йде про той факт, що ще у квітні 2015 року звернувся до голови обласної ради та депутатського корпусу краю щодо прийняття рішення «Про відкриття народного музею спортивної слави Закарпаття». Таке рішення було схвалено й прийняте на черговій сесії, а відповідний лист від 07. 09. 2015 р. №984/01–17 був направлений голові Закарпатської ОДА. У свою чергу було підготовлене відповідне Розпорядження голови ОДА, а мені надісланий лист за №5289/06–09 від 23. 10. 2015 в якому чітко йшла мова про відкриття такого музею й навіть його фінансування. Були названі навіть конкретні виконавці.

Мені стократ приємно, що шановний директор КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ "ЗАКАРПАТСЬКИЙ МУЗЕЙ НАРОДНОЇ АРХІТЕКТУРИ ТА ПОБУТУ" ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ Василь Васильович Коцан виділив виставковий зал, до речі, без оплати!,   в якому мені вдалося підготувати виставку під багатообіцяючою назвою «Історія спорту на Закарпатті». Експонати — це ті речі, які зберігаються у моєму власному музеї, а також окремих порядних людей–земляків, яким історія спортивної галузі Срібної Землі не байдужа. Відвідувачі нарешті зможуть оглянути стенди, які підготував протягом останніх трьох років: «125 років закарпатському футболу» — довжина 15 метрів, «Закарпатський гандбол від витоків до сьогодні» (20 метрів) і нові: «Кротон» — візитна картка спортивної індустрії Закарпаття» та «ТОП–100 кращих атлетів Срібної Землі». Гадаю, що відвідувачам буде цікаво оглянути, які були свого часу афіші про спортивні змагання, або скільки заробляли футболісти ФК «Говерла» Ужгород у 70–ті роки минулого століття, які вийшли книги, брошури, календарі, марки про наших славних краян, які свого часу прославили свій рідний край далеко за межами області у Центрі Європи. Вихідцями із нашого краю є приблизно 20 заслужених майстрів спорту та тренерів колишнього Радянського Союзу. До речі, заслужений майстер спорту прирівнюється до народного артиста СРСР. А останніх у нас в області   …. аж один (Гізелла Ціпола з Берегова, яка, до речі, має свій власний музей).

Отже, відкриття цієї виставки відбудеться у вівторок, 27. 07. 2021 р., о 15:00 у виставковому залі "Закарпатського музею народної архітектури та побуту» обласної ради (2–ий поверх) за адресою: м. Ужгород, вул. Капітульна, 33 «А».

Запрошую усіх бажаючих й особливо депутатські корпуси обласної та Ужгородської міської рад, а також депутатів Верховної ради України. Цей музей потрібен не мені, а нашим дітям, внукам   .  

А завершити свій анонс хочу словами видатного поета М. Рильського «Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього». Ці слова надзвичайно актуальні для кожного з нас, бо справжній закарпатець та житель нашої «маленької Швейцарії» повинен знати історію свого народу, імена видатних людей, якими пишається країна.

Василь Гаджега,
голова обласного осередку Асоціації спортивних журналістів України,
член виконкому крайового відділення НОК України.


На світлинах: «Кротон», «Літаючі учителі», шестиразовий чемпіон світу та дворазовий срібний призер олімпійських ігор з фехтування Василь Станкович, легендарний Олександр Сухан з Мукачівщини, який свого часу підкорив Говерлу на інвалідному візку, подолав відстань Санкт–Петербург–Владивосток — Москва, а його прізвище занесене до Книги рекордів Гіннеса, а також афіша на футбол (В. Бичків, 1936 рік) тощо.

Для спілкування №мобілки автора: 095–73–83–101.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат